Аналіз стану і перспективи ринку праці Житомирської області

  1. Статистичний аналіз ринку праці в Житомирській області
  2. Попит і пропозиція робочої сили в Житомирській області
  3. Перспективи ринку праці Житомирщини

Житомирська область займає 5% території України. Це споконвічно аграрно-сировинної регіон. Географічне положення - на півночі країни, обумовлює спеціалізацію по галузях бджільництво, хмелярство, картоплярство, льонарство і молочне напрям тваринництва. Серед найбільш розвинених промислових підприємств виробництва фаянсово-фарфорной і легкої промисловості, хімічної, деревообробної, целюлозної і харчової галузей і виробництва будівельних матеріалів. Велика питома вага пропозицій на ринку праці Житомирської області займають вакансії таких підприємств, як АТ «Станкоуніверсалмаш», АТ фірма "Беверс", АТ «Коростенський завод хімічного машинобудування», АТ «Житомирський завод хімічного волокна», АТ «Первомайський завод електротехнічного фарфору», серед них високотехнологічні - АТ «Електровимірювач», АТ «Малинська паперова фабрика» та багато інших. Економіка регіону відрізняється стабільністю. Багаторічна робота підприємств, що випускають багато в чому унікальну продукцію, утримує незнижуваний рівень споживання і доходів. Ця риса не може не позначитися на становищі з працевлаштуванням населення . Рівень безробіття в Житомирі стабільно знижується. Що характерно для аграрного району, з настанням весняно-літнього сезону, безробітних жителів області стає все менше. Станом на початок травня лише 2,8% працездатних жителів регіону не брали участь в трудовому процесі. Мало того, настала гаряча пора сезонних вакансій, на які залучаються і жителі інших областей України.

Статистичний аналіз ринку праці в Житомирській області

За чотири звітних місяці 2010 року в Житомирі і області було працевлаштовано 4100 осіб, половина з них жінки і молоді люди до 35 років. 1200 чоловік були зайняті на оплачуваних громадських роботах, 858 осіб було направлено на навчання для здобуття спеціальності, затребуваною на ринку праці регіону. У статистичних звітах можна простежити цікаву закономірність - близько 52% населення області проживає в сільських населених пунктах, і частка такого населення планомірно зростає за рахунок трудових мігрантів. У той же час навантаження на одну вакансію в Житомирській області становить 11 осіб, всього на ринку в кінці березня було зареєстровано 1900 вакансій різного роду.

Попит і пропозиція робочої сили в Житомирській області

З цифр помітна тенденція збільшення пропозицій на ринку праці, яка різко зростає з початком польових робіт. Якщо в січні робочі місця знайшли 979 осіб, то в березні це вже 2592 людини. Затребуваність професій за родом діяльності виглядає наступним чином.

Серед робітничих професій найбільш затребувані:

  • робота водія
  • швачки
  • робота охоронцем
  • електрогазозварником
  • робота няні
  • робота продавця продовольчих товарів
  • оздоблювальні роботи
  • робота електриків
  • механіків
  • медпрацівників.

Серед службовців і керівників середньої ланки можна виділити роботу бухгалтера, в тому числі і головного, адміністраторську роботу, в різних напрямках роботу менеджерів, безумовно потрібна робота юриста, а також роботу інженера - технолога виробництва.

Перспективи ринку праці Житомирщини

Житомирська область в числі перших покликана вирішити так звану « проблему першого місця »Для молоді. Не секрет, що останні два роки влаштуватися на роботу випускнику навчального закладу будь-якого рівня акредитації, що не має досвіду роботи, було практично неможливо. Міністр праці та соціальної політики України Василь Надрага днями оголосив про плани свого міністерства щодо працевлаштування молоді.

У бюджеті на 2010 і в планованому бюджеті на 2011 рік виділяються кошти для створення «перших навчальних місць». Підприємства Житомирської області, зокрема великі представники агропромислового комплексу і виробництва з переробки сировини, вже зараз виділяють кошти для навчання профільних молодих кадрів з метою їх подальшого працевлаштування на підприємствах області. Взагалі, ресурсний потенціал регіону, який налічує більше двохсот шахт, розташованих на родовищах облицювального каменю, кварцитів, титанового концентрату, апатитів, дають високий потенціал і в розвитку трудових відносин держави зі своїми громадянами.

Розвивається вироблення і переробка природних мінеральних ресурсів - це невичерпне джерело вакансій на ринку праці . Вакансій, які можуть забезпечити роботою молоде працездатне населення, яке отримало підготовку, як середньо-спеціальної професійну, так і вищу освіту і допомогти знайти постійне джерело доходу досвідченішим кадрам. Ще одна особливість житомирського ринку праці - відсутність дискримінації за віковою ознакою.

Новости