Анатолій Вассерман: чому Сибіру не потрібні такі дороги, як в Європі

Захід проводиться втретє

Захід проводиться втретє. На ньому зібралися представники органів влади, фахівці та експерти з 15 регіонів Росії і п'яти іноземних делегацій.

«Реалізація проекту індустріальних парків на території Російської Федерації показала свою ефективність і затребуваність, - зазначив губернатор Новосибірської області Василь Юрченко. - Світовий досвід, накопичений при організації такої форми виробництва, унікальний. На жаль, в нашій країні він став використовуватися тільки в останнє десятиліття. На території Новосибірської області реалізується кілька паркових проектів - це, в першу чергу, Промислово-логістичний парк, Технопарк і біотехнопарка ».

В рамках круглого столу InPark. Future з доповіддю про логістичний майбутньому Сибіру виступив відомий публіцист, політолог Анатолій Вассерман. Він розповів, чому в Сибіру варто робити ставку на виробництво наукоємної продукції, зменшуючи тим самим частку транспортних витрат у загальній вартості кінцевого продукту.

«Територія Росії занадто велика для того, щоб створювати дороги західноєвропейського якості. При тому середній відстані автомобільної поїздки, яке характерно для Західної Європи, вигідно вкладати в створення і вдосконалення дорожньої мережі і таким чином домагатися економії на конструкціях автомобілів. При тому середній відстані поїздки на автомобілі, яке характерно навіть для європейської частини Росії, вигідно вкладати максимальні кошти в створення автомобілів, які потребують дорогах мінімальної якості, і економити на самих дорогах », - розповів Анатолій Вассерман.

На думку експерта, в ідеї технопарків також закладено принцип економії на транспортну складову: вони максимально зближують не тільки різні напрямки досліджень, а й різні виробництва, забезпечуючи їх пряму взаємодію. Тому такий тип організації виробництва є найбільш ефективним.

«Мені видається близьким до ідеалу той напрямок, який колись було закладено при створенні Новосибірського академмістечка, коли не тільки в концептуальному, але навіть в територіальному плані в центрі знаходилися організації, що займаються фундаментальними дослідженнями, за ними - організації, що займаються прикладними науками, і , нарешті, зовнішній пояс становили промислові підприємства, що виробляють максимально наукомістку продукцію, - зазначив Анатолій Вассерман. - Загальна ідея - в тому, що в Сибіру потрібно виробляти щось максимально наукомістке, щоб в кінцевій ціні продукту транспортна складова була мінімальною, і можна було собі дозволити вивозити вироблене за тридев'ять земель. Це магістральний напрям залишається вірним і зараз ».

Повернутися до списку

Новости