англійська для студентів технічних ВНЗ

By Galina Vitkova

Це лише коротенька замітка до вивчення технічної англійської мови (technical English). Борознячи по Інтернету, я натрапила на дуже цікавий блог Діми з Тюмені http://dima-tyumen.blogspot.cz/2012/06/blog-post.html . Особливо мене зацікавила стаття Про Деяких правові аспекти Викладання англійської мови ... Мене вона приємно здивувала тим, що метод використання реальних технічних текстів з досліджуваних в навчальних закладах предметів або дисциплін є чільним моментом при вивченні іноземної мови. Я саме так і поступала, викладаючи 11 років технічна англійська в Празькому Технічному Університеті на факультеті електротехніки (ČVUT, Elektrotechnická fakulta; CTU - Czech Technical University). За цей час я підготувала цілий ряд посібників, які включають в себе технічні тексти і вправи, засновані на цих текстах. Тексти служать основою для написання викладів (essays), а також для дискусій, що починаються з презантаціі теми черговим студентом. Вправи з використанням текстів на ту ж тему не тільки служать для повторення граматики, але допомагають запам'ятовувати нові технічні терміни. Я навіть склала електронну книгу під назвою "Computer English for Intermediates", призначену в першу чергу для студентів технічних ВНЗ. Главу з цієї книги можна подивитися на DemoCompEn .

Главу з цієї книги можна подивитися на   DemoCompEn

Перелік усіх посад з технічними текстами на блозі http://techenglish.wordpress.com , Why Technical English знайдете в List of all posts at this blog . Переліки посад за тематикою комп'ютери знаходяться в List of Posts: Tech texts on computers , Що стосуються Інтернету в List of Posts: Tech texts on WEB , А енергетики в List of Posts: Tech texts on power engineering and renewables .

на блозі http://traintechenglish.wordpress.com , Train Technical English регулярно публікується розсилка під назвою "Англійська: комп'ютери, інтернет, енергетика» як вісник ViCTE Newsletter. Перелік всіх випусків вісника міститься в LIST of all ViCTE Newsletters . На розсилку можна підписатися по RSS ( Entries RSS ) Або Емайл ( Підписатися листом ).

А тепер перейду до короткого викладу основних ідей ефективного вивчення і викладання іноземної мови, наведених у вищезгаданій статті Діми з Тюмені.

З початку 90-х років в США і Західній Європі починає згадуватися підхід до навчання іноземної мови та її вивчення з опорою на предметний зміст - Content -based teaching. Відмінною рисою такого підходу є те, що предметний зміст визначає програму вивчення іноземної мови. При цьому

розрізняються два рівні засвоєння іноземної мови. »Перший рівень: BICS - basic interpersonal communication skills - формування навичок міжособистісного спілкування ,. Другий рівень: CALP - Cognitive Academic Language Proficiency - пізнавально-академічні навички, необхідні для читання і сприйняття на слух навчальних дисциплін. »Вже з початку 90-х років в США стали розробляти програми навчання іноземним мовам CBI ( Content-Based Instruction ), Що виходять з предметного змісту. У цих програмах мовний навчальний матеріал складений так, щоб навчаються дізнавалися щось нове в досліджуваних предметах на заняттях з англійської мови через предметний зміст іноземного джерела. При цьому мається на увазі, що навички читання, письма, розмови і сприйняття чужої мови на слух розвиваються на основі даного навчального матеріалу. Впровадження і використання цих програм вимагає тісної співпраці викладачів іноземної мови та викладачів відповідних предметів.

З цієї точки зору цікавий досвід Пермського університету, де в 1990-91 рр. »Були опубліковані методичні розробки по історичної геології для навчання студентів геологічного факультети інформативному читання англійською мовою.» Детальний опис розробок можна знайти у згаданій статті Про Деяких правові аспекти Викладання англійської мови ... Дуже раджу зайти на блог http://dima-tyumen.blogspot.cz/2012/06/blog-post.html і познайомитися з його цікавим не тільки для нафтовиків змістом.

Новости