Анн Бакюс - Мистецтво виховання слухняного дитини

Анн Бакюс

Мистецтво виховання слухняного дитини

Anne Bacus

100 FAÇONS de faire obeire


Copyright © Hachette Livre (Marabout), Paris, 2012


Переклад Івана Чорного

Художнє оформлення Катерини Гузняковой

Проблеми, які допоможе вирішити цю книжку

Як визначити свій стиль виховання і стати головним в будинку (Глава 1 і Глава 2)

Як створити міцну прихильність з дитиною (Глава 1)

Як зрозуміти, що можна вимагати від дитини, а що ні (Глава 1 і Глава 4)

Як захистити дитину від негативного впливу ззовні (Глава 1)

Як стати моделлю для наслідування своїй дитині (Глава 2)

Як керувати емоціями: навчитися самому і навчити дитину (Глава 2)

Як використовувати закон підкріплення, щоб управляти поведінкою дитини (Глава 2, Глава 3, Глава 5, Глава 6)

Як створювати правила і забезпечувати їх дотримання (Глава 3, Глава 6)

Як створити обстановку, яка допоможе дитині бути слухняним (Глава 3)

Як сказати дитині "ні", щоб це не стало приводом для конфлікту (Глава 4 і Глава 6)

Як підтримувати хорошу поведінку і формувати корисні звички (Глава 5)

Як винагороджувати дитину (Глава 5)

Як попереджати і вирішувати конфлікти (Глава 6)

Як використовувати закон природних наслідків замість покарання (Глава 6)

Як карати дитину, не травмуючи її психіку (Глава 6)

Дисципліна і вміння переконати дитину слухатися є невід'ємними складовими виховного процесу. Чи не найпростішими і не найприємнішими. Хоча нинішні діти мало чим відрізняються від тих, хто жив у минулому, світ навколо них зазнав серйозних змін. Так само як і методи виховання. Намітилися очевидні поліпшення в питаннях емоційного обміну з дитиною, поваги до нього і відкритості. Однак подібна трансформація сімейних відносин привела також і до втрати деяких орієнтирів. Проте, підтримуючи діалог в сім'ї, ви анітрохи не втрачаєте свою чільну роль.

Багато батьків відчувають себе втраченими, сумніваються в собі.

Їм доводиться керуватися рекомендаціями, які суперечать один одному. Дитина охоче цим користується: заборонити йому щось стає практично нездійсненним завданням. Чи мають батьки право в чомусь відмовляти дитині або щось від нього вимагати? Як із залізним спокоєм переносити агресивні і нахабні витівки свого дорогоцінного чада? Як навчити його намагатися і допомагати іншим?

Фрустрація в розумних межах вчить дитину правильно поводитися.

Обмеження вчать контролювати бажання. Якщо ми даємо дитині зрозуміти, що з ним рахуються, що ми готові виділяти для нього час і увагу, то він може без особливих проблем засвоїти - за умови, що батьки йому це пояснять, - що немає нічого страшного в тому, щоб не завжди отримувати все і одразу. Адже любов - це в тому числі і вміння встановлювати і змушувати дотримуватися правил біологічного життя (треба їсти всього потроху, чистити зуби, висипатися і т. Д.) І життя в суспільстві (правила поведінки в сім'ї, культурні, соціальні, правові норми). Якщо не надати все це дитині, то він виявиться не підготовленим до майбутнього.

Дітям неодмінно потрібно, щоб їх організовували і направляли, тим більше коли вони зовсім маленькі.

На це йде час, це вимагає певного терпіння. Батькам в повсякденному житті постійно доводиться боротися, вони скаржаться на безперервні сварки. Однак їм завжди складно усвідомити власну відповідальність в подібних ситуаціях.

Протягом двадцяти років я практично щодня спілкуюся з батьками дітей різного віку, які мені розповідають про своє сімейне життя і труднощі, з якими їм доводиться стикатися. Саме вони збагатили і розширили мій досвід. Завдяки їм мені вдалося розробити безліч конкретних методик, що спонукають дітей слухатися. Ви зможете знайти їх в цій книзі. Їх можна використовувати в різних ситуаціях. Завдяки цим методикам у вас більше не буде необхідності кричати, бушувати, по сто раз даремно просити щось зробити або забороняти; постійно пояснювати, розжовувати, сперечатися і торгуватися; зриватися на крик або шльопанці.

Запропоновані в книзі поради прості і докладні. Для їх застосування не потрібно володіти ніякими знаннями в психології. Вони здадуться вам елементарними, а часом навіть очевидними. Вони логічні і послідовні - саме з цієї причини вони і діють.

Всі діти, звичайно, різні: то, що підійде для одного, може виявитися недієвим для іншого. Батьки - теж різні: не кожна з методик влаштує всіх. Вам самим доведеться зробити вибір з 100 запропонованих тут рад, керуючись склалася у вашій родині ситуацією, характером дитини і традиціями.

Інструкція по застосуванню

• Прочитайте кілька порад.

• Виберіть один або два, які, як вам здається, підходять до вашої ситуації.

• Поміркуйте про те, як конкретно ви могли б застосувати їх на практиці.

• Щоб методика принесла позитивний і довгостроковий результат, застосовуйте її з упевненістю і досить довго (щонайменше, три тижні).

• Підведіть підсумок.


Мета цієї книги - допомогти батькам знову здобути владу над своїми маленькими дітьми, щоб ті росли в повному благополуччі, відчуваючи себе захищеними, а також щоб удома встановилася приємна і спокійна атмосфера, в якій комфортно жити кожному.

Глава 1

Батьки, довіряйте собі!

1. Не нехтуйте інтуїцією

Ніколи не забувайте: саме ви несете відповідальність за виховання дитини, так що саме вам вирішувати, як це робити.

Подібно всім сучасним батькам, ви прочитали безліч книг і купу статей, в журналах і в Інтернеті, присвячених мистецтву бути хорошими батьками. Ви бачили передачі на телебаченні, де батьки, замучені своїм потомством, закликають на допомогу «фахівця», який готовий виправити ситуацію. І інші передачі, в яких імениті психологи повчають, що не можна ні в якому разі кричати, карати, злитися, вимагати, шльопати, що всі проблеми можна вирішити простим і відкритим розмовою. Ваші батьки і бабуся з дідусем постійно повторювали вам, що в їх часи діти ходили по струнці і ніколи не дозволяли собі перечити батькові ...

Тут є через що заплутатися. Як же бути? До яких порад прислухатися? В теорії все виглядає так переконливо, проте з вашою дитиною чомусь все виходить по-іншому.

Відповідальність несете ви

У «реальному житті» відбуваються ситуації, в яких нам хочеться від сорому під землю провалитися. Коли ваш дворічний син перебігає через дорогу, тому що на іншій стороні запримітив собаку ... Коли вам доводиться тягти за руку через весь магазин трирічну доньку, кричить так, немов її катують, по тій простій причині, що ви не купили сподобалися цукерки ... Коли сусід знизу робить вам кілке зауваження з приводу того, що ваш восьмирічний син знову грав у себе в кімнаті в баскетбол прямо над його спальнею ...

У таких ситуаціях, коли люди навколо починають дивитися на вас з несхваленням, якщо не з жалістю, або обсипають радами ( «Я б на вашому місці ...») і зауваженнями ( «Яке неподобство ...»), саме час зупинитися на секунду і нагадати собі : «Відповідальність несу я. Я мама, я тато. Мені вирішувати, як саме поводитися з моєю дитиною ».


Як?

• Запитайте себе, яке рішення здається вам справедливим, і керуйтеся здоровим глуздом.

• Довіряйте собі як дорослому, як батькам, відповідального за цю дитину і за його виховання.

• Довіряйте дитині: скільки б йому не було років, він здатний навчитися вас слухати, слухати і добре себе вести.

Любов і строгість

Коли ввечері ви приходите з роботи і виявляєте на кухонному столі пакет з молоком і пластівці для сніданку, залишені там дитиною, то що говорить ваша інтуїція? Що підказує голос розуму, коли дитина наполегливо включає в третій раз телевізор, хоча ви тільки що демонстративно його вимкнули?

У деяких ситуаціях дуже важливо «відреагувати», іноді слід повторити встановлене правило, а часом можна і залишити те, що відбувається поза увагою.

Чому?

Всі ми, безсумнівно, любимо своїх дітей. Однак ми прекрасно розумінням, що якщо ця любов не буде приправлена деяким елементом строгості, то вона може довести до катастрофи. І саме тому, що ми їх так любимо, в глибині душі ми переконані, що в наших вимогах немає нічого поганого. Навіть якщо через них не завжди виходить бути «матусею, яку я люблю всім серцем» або чути «спасибі, тато, ти найкращий!».

Кінець ознайомчого уривка

СПОДОБАЛАСЯ КНИГА?

Анн Бакюс   Мистецтво виховання слухняного дитини   Anne Bacus   100 FAÇONS de faire obeire   Copyright © Hachette Livre (Marabout), Paris, 2012   Переклад Івана Чорного   Художнє оформлення Катерини Гузняковой   Проблеми, які допоможе вирішити цю книжку   Як визначити свій стиль виховання і стати головним в будинку (Глава 1 і Глава 2)   Як створити міцну прихильність з дитиною (Глава 1)   Як зрозуміти, що можна вимагати від дитини, а що ні (Глава 1 і Глава 4)   Як захистити дитину від негативного впливу ззовні (Глава 1)   Як стати моделлю для наслідування своїй дитині (Глава 2)   Як керувати емоціями: навчитися самому і навчити дитину (Глава 2)   Як використовувати закон підкріплення, щоб управляти поведінкою дитини (Глава 2, Глава 3, Глава 5, Глава 6)   Як створювати правила і забезпечувати їх дотримання (Глава 3, Глава 6)   Як створити обстановку, яка допоможе дитині бути слухняним (Глава 3)   Як сказати дитині ні, щоб це не стало приводом для конфлікту (Глава 4 і Глава 6)   Як підтримувати хорошу поведінку і формувати корисні звички (Глава 5)   Як винагороджувати дитину (Глава 5)   Як попереджати і вирішувати конфлікти (Глава 6)   Як використовувати закон природних наслідків замість покарання (Глава 6)   Як карати дитину, не травмуючи її психіку (Глава 6)   Дисципліна і вміння переконати дитину слухатися є невід'ємними складовими виховного процесу
Ця книга коштує менше ніж чашка кави!
ДІЗНАТИСЬ ЦІНУ

Чи мають батьки право в чомусь відмовляти дитині або щось від нього вимагати?
Як із залізним спокоєм переносити агресивні і нахабні витівки свого дорогоцінного чада?
Як навчити його намагатися і допомагати іншим?
Як же бути?
До яких порад прислухатися?
Як?
Що підказує голос розуму, коли дитина наполегливо включає в третій раз телевізор, хоча ви тільки що демонстративно його вимкнули?
Чому?

Новости