Анонс ArcReview № 2 (45), 2008 г. Тема: ГІС від ESRI в Казахстані

Черговий випуск ArcReview в основному присвячений проектам казахстанських компаній, що використовують у своїй роботі програмне ГІС забезпечення від компанії ESRI.

Ринок ГІС в Казахстані стрімко виник, швидко і стійко розширюється Ринок ГІС в Казахстані стрімко виник, швидко і стійко розширюється. По ряду показників він може служити своєрідним полігоном для оцінки і прогнозування ринків інших країн, на яких працює ДАТА +. Так, ще кілька років тому ефективність впровадження ГІС в Казахстані була в 2-3 рази вище, ніж в Росії. І це давало орієнтири для визначення потенціалу ринку ГІС в СНД - слід було очікувати швидкого зростання, що ми з задоволенням зараз і спостерігаємо.

Можна відзначити деякі особливості впровадження ГІС в Казахстані. По-перше, це стратегічна орієнтація на власні ресурси при виконанні важливих інноваційних проектів, що підвищило відповідальність за прийняті рішення при їх плануванні, реалізації та оцінці досягнутих результатів. По-друге, це орієнтація на місцевих фахівців, які мають переваги в силу особливостей податкового законодавства країни. В результаті за короткий час сформувалися колективи, здатні реалізувати складні і відповідальні проекти з використанням ГІС. По-третє, це вміння і бажання швидко приймати серйозні рішення на різних рівнях і втілювати їх в життя, незважаючи на виникаючі труднощі. Як наслідок, великі проекти в МВС, в Агенції з управління земельними ресурсами або в «Казмунайгазі» ініціювалися і починалися протягом одного-двох років. Також, дуже важливим моментом стало раніше застосування ГІС в державний земельний кадастр Казахстану, що послужило відмінним стимулом і забезпечило прекрасні стартові можливості для швидкого широкомасштабного впровадження ГІС і в інші галузі. Ну і, нарешті, це те, що багато людей в цій країні проявили такі риси, як допитливість, готовність сприймати нові ідеї, доброзичливе ставлення до інновацій, прагнення швидко приймати серйозні рішення на благо всього суспільства.

ГІС від ESRI використовувалися в Казахстані досить давно. Але справжній прорив стався після прийняття рішення про розробку Автоматизованої інформаційної системи Державного земельного кадастру (АІС ДЗК) на програмній платформі ESRI. Слідом почалося активне проникнення ArcGIS в державні та корпоративні інформаційні системи: були розроблені масштабні проекти ГІС центрів оперативного управління обласних ГУВС Міністерства внутрішніх справ, ГІС компаній «КазТрансОйл», «Казтрансгаз», «Казмунайгаз», ГІС великих міст, ГІС для містобудування та багато інших проекти.

Зараз в Казахстані ГІС використовуються практично у всіх галузях економіки і державного управління: земельний кадастр, геологія, видобуток вуглеводнів та інших корисних копалин, транспортування нафти і газу, громадська безпека, містобудування, лісове господарство, державне управління, екологія, навігація і багато іншого. Реалізовано і реалізується велика кількість проектів на основі програмного забезпечення ESRI. Платформа ArcGIS стала стандартом ГІС в ряді державних відомств і великих компаній. Створено ряд галузевих рішень. Розроблено додатки, що інтегрують ArcGIS з іншими інформаційними системами: ERP, SCADA, Business Intelligence.

Виникла мережа бізнес партнерів, сформувалися колективи професійних розробників і консультантів, здатні на високому рівні виконувати складні проекти на основі ГІС. Відкрилися навчальні центри, почалася масова підготовка професійних користувачів. У ряді університетів ведеться навчання студентів за фахом ГІС. Проводяться конференції та семінари за тематикою ГІС.

Все це вселяє впевненість, що у казахстанського ринку ГІС світле майбутнє.

У цей випуск ArcReview увійшли статті про деякі цікаві проекти, виконаних нашими казахстанськими колегами. Їх тематика охоплює земельний кадастр і систему обліку земель, створення корпоративних ГІС підприємств видобувного комплексу, вивчення і раціональне використання природних ресурсів, муніципальні програми та інші напрямки. Частина статей присвячена досвіду застосування ГІС в російських нафтогазових компаніях.

Короткий зміст:

  • Автоматизована інформаційна система Державного земельного кадастру Республіки Казахстан (автор: С.В. Сахно). Коротко розказано про історію становлення та розвитку, про структуру цієї системи.
  • Оглядач Автоматизованої інформаційної системи державного земельного кадастру (автори: В. І. Цимбал, А.М. Тусупбекова, Д. К. Карімова). Ця програма забезпечує віддалений доступ користувачів до верствам баз даних і атрибутивних даних АИЗ ДЗК.
  • Взаємодія АІС ДЗК з відомчими інформаційними системами державних органів Республіки Казахстан (автор: С.В. Денисов). Описуються деякі досягнення в сфері використання даних земельного кадастру різними державними органами, такими як Податковий комітет, Адресний регістр, Реєстр нерухомості, Шлюз Електронного Уряду, Державна база даних «Фізичні особи», Єдина транспортне середовище державних органів Республіки Казахстан.
  • Автоматизована інформаційна система обліку земель (автор: О. Хомич). Проект має на меті створення Автоматизованої інформаційної системи Управління земельних відносин - формування комплексу інформаційних та просторових даних для ведення процесів врегулювання земельних відносин за рахунок регламентованого доступу до відомостей земельного кадастру і можливості роботи з геоданих на базі ГІС-додатків.
  • Управління розвитком мережі АЗС АТ «Торговий дім« КазМунайГаз »(автор: А. Азім). Йдеться про створення корпоративної ГІС для планування розвитку мережі автозаправних станцій АТ «Торговий дім« КазМунайГаз »і основні функції цього програмного комплексу, інтегрованого з внутрішньою інфраструктурою бізнес-процесів компанії.
  • Корпоративна ГІС магістральних газопроводів АТ "Інтергаз Центральна Азія" (автори: К. Джаксикельдінова, С. Антохина). Корпоративна ГІС МГ АТ «Інтергаз Центральна Азія» в складі кількох описуваних підсистем і додатків зайняла стратегічне місце в загальному напрямку розвитку Компанії, забезпечила підтримку ряду найважливіших бізнес-процесів.
  • Система зберігання, управління і редагування геологічної інформації АТ «Казцинк» (автори: М. С. Пивоварова, В.Н. Назаров, К.В. Борцов, Ю.М. Услугіна). Ця система забезпечить роботу з геологічною інформацією і фондовими матеріалами шляхом створення єдиного сховища безперервних просторових даних, можливість багатокористувацького редагування і доступу до зберігаються матеріалами.
  • Інтерактивна карта Республіки Казахстан (автори: Е.Р. Тагірова, Ж.Е. Мустафіна). Основною метою створення інтерактивної карти Республіки Казахстан була організація можливості пошуку і перегляду кадастрових даних через Інтернет для співробітників обласних центрів АІС ДЗК, фахівців різних підрозділів Агентства з управління земельними ресурсами РК.
  • Екологічна оцінка природно-антропогенних систем з використанням ГІС та ДДЗ (автори: Б.В. Гельдиев, М.А. Максимов, Д.С. Шкуричев). Представлені методичні основи проведення екологічної оцінки території і деякі результати досліджень, отримані в ході виконання проектів для нафтових компаній родовищ Західного Казахстану.
  • Планування і зонування особливо охоронюваних природних територій за допомогою ГІС і ДДЗ (автори: О.Ю. Ротанов, Н.П. Огар, Г.В. Гельдиева, А.А. Шпарфов, А.М. Самсонов). Технології ГІС і дистанційного зондування є ефективним інструментом при виконанні ландшафтного планування та функціонального зонування територій. У статті наведені результати робіт по розробці генерального плану інфраструктури ООПТ на прикладі державного національного парку «Бурабай».
  • Картографування ареалів наркотичних рослин з використанням технологій ГІС та дистанційного зондування (автори: Н.П. Огар, Б.В. Гельдиев, М.С. Бітенбаев, Д.С. Шкуричев, А.І. Поляков). Представлені результати досліджень по картографування ареалів наркотичних рослин в Шуйськой долині Казахстану. Запропоновано методичні підходи до картографування таких ареалів на основі зіставлення даних дистанційного зондування, польових і лабораторних спектрометричних досліджень з організацією накопичуваної інформації в ГІС і бази даних.
  • Електронна карта водоохоронній смуги річки Нура (автор: А.В. Гусєв). Описуються роботи з виносу в натуру меж водоохоронної зони та смуги річки зі створенням відповідної електронної карти, виконані на замовлення Департаменту природоохоронних ресурсів і регулювання природокористування Акмолинської області Республіки Казахстан.
  • Електронно-інформаційна система м Астани (автор: О. Хомич). Казахстанський центр ГІС розробив і представив керівництву столиці країни електронно-інформаційну систему міста із застосуванням електронних кіосків. Основними цілями проекту є: надання електронних послуг гостям і жителям міста, створення повноцінного інформаційного джерела просторового розташування всіх об'єктів Астани.
  • Управління міськими службами з використанням ГІС (автори: Б.В. Сарбасов, І.І. Ісаєва). Одним з найважливіших напрямків розгортання інформаційних систем в Республіці Казахстан є «Державна програма формування і розвитку« електронного уряду ». В ході реалізації цієї програми розроблено концепцію розвитку е-акімату (мерії). Її базовим компонентом є єдиний інформаційний простір, що надається ГІС, з ситуаційної системою управління містом. Геоінформаційна система міста служить засобом візуалізації територіально прив'язаних об'єктів на основі єдиної цифрової моделі місцевості. Інформаційні шари зв'язуються з базами даних відомств, які формують профільну інформацію по кожному з шарів. Користувачами системи являютсяадміністратівно-управлінський апарат акима і різні міські служби.
  • Взаємодія геоінформаційних систем в містобудівному та земельному кадастрах (автор: Г.С. Шаханова). Активне використання ГІС муніципальними органами створює всі необхідні передумови для більш раціонального використання території міста, формування його об'ємно-просторової композиції і комплексного містобудівного розвитку. Однією з основних причин розгортання робіт по розширенню і автоматизації інформаційного обміну між органами містобудівного та земельного кадастрів м.Астана стало те, що нова столиця Республіки Казахстан бурхливо розвивається і розширюється, а чисельність її жителів постійно зростає. У цих умовах одним з найважливіших аспектів при прийнятті містобудівних та архітектурних рішень є необхідність у використанні актуальної інформації по землекористуванню, для чого розроблений ряд програмних додатків.
  • Система LOCUS - телематична послуга (автор: А. Новохацький). Ця відкрита портальна система виду LBS (послуги на основі розташування) орієнтована на масового користувача. Вона дозволяє здійснювати віддалений пошук і моніторинг об'єктів на території Казахстану та Євразії з різним ступенем детальності, що залежить від масштабу входять до неї базових карт. Наприклад, можна знайти поточне місцезнаходження свого автомобіля, дізнатися заведений двигун, де рухався автомобіль протягом будь-якого проміжку часу, отримати іншу супутню інформацію про його стан. Послуга надається через Інтернет.
  • Навчання ГІС в Казахстані (автор: А.О. Аліпбекули). У Казахському національному аграрному університеті навчання основам теорії і практики ГІС ведеться на кафедрах «Землевпорядкування», «Екологія», «Земельний кадастр», «Лісогосподарське справа», «Гідромеліорація», «Грунтознавство та агрохімія», «Мисливствознавство». Також в складі університету створено науково-виробничий центр «Геоінформаційні технології», де виконуються науково-дослідні роботи, готуються дипломні роботи та дисертації, проходять заняття студентського наукового гуртка.
  • Аналіз геолого-промислової інформації і побудова карт поточних видобутих запасів з використанням ГІС (автори: Р.Г. Габбасов Р.Г., А.А. Артамонов). У ВАТ «Газпромнефть-Ноябрьскнефтегаз» для контролю за розробкою нафтових родовищ застосовуються ГІС-технології ESRI. З їх допомогою фахівці на основі розподілу петрофізичних залежностей на території обраного родовища отримують наочне уявлення про просторове розміщення залишкових запасів нафти з метою їх подальшого вилучення та оцінка величини їх щільності. Запропоновано методичний підхід для створення баз даних і електронних карт, які допомагають виявити ділянки з високими значеннями пористості, проникності і залишкової нефтенасищенності, залишкових запасів. На їх основі можна планувати геолого-технічні заходи, в тому числі буріння нових свердловин, тобто проводити аналіз розробки родовища. Крім того, отримані дані можна використовувати для оцінки нових родовищ, подібних за геологічною будовою.
  • Вибір оптимального програмного забезпечення для реалізації ГІС «Газпром видобуток Ямбург» (автори: Б.М. Бухтояров, А.В. Зефиров, І.В. Олімп). У статті узагальнено досвід річного тестування ПО лінійки ArcGIS з метою вибору оптимального набору ГІС продуктів для розгортання геоінформаційної системи компанії ТОВ «Газпром видобуток Ямбург». Тестування настільних і серверних ГІС продуктів проводилося в 2005-2006 роках в ході вирішення низки актуальних прикладних задач. В результаті був зроблений висновок про те, що вбрання і згодом придбане ПО відповідає поставленим завданням і масштабами організації.
  • Використання Web-технологій в ТОВ «Газпром видобуток Ямбург» для надання просторових даних (автори: А.А. Салтовець, В.М. Миколаїв, К.А. Десяткин, А.В. Зефиров). В рамках робіт над проектом «Створення та впровадження єдиної географічної інформаційної системи ТОВ" Газпром видобуток Ямбург "» створений корпоративний ГІС-портал. Він забезпечив Web-доступ фахівців компанії до просторових даних з інформацією про об'єкти видобутку і підготовки газу. Всі дані структуровані по виробничо-технологічним принципом, створено корпоративне рішення у вигляді універсального шаблону web-карт. Для інтеграції з іншими технологіями і інформаційними системами, використовуваними в організації, створюються тематичні web-карти, що допомагають підрозділам Товариства вирішувати поставлені перед ними завдання.

Валерій Гохман


Версія для друку

Новости