Aquarium - Radio Aerostat vol. 394

"Magical Mystery Tour",
2 грудня 2012

послухати   запис на сайті Радіо Росії послухати запис на сайті Радіо Росії

Доброго дня Доброго дня!
Днями виповнилося 45 років альбому Beatles "Magical Mystery Tour" - і як людина, яка прожила з цим альбомом майже все своє життя, що йшов його пагорби і долини уздовж і поперек, і трохи уявляє собі - в які неймовірні всесвіти він відкриває вікна, я хочу сьогодні послухати цю музику разом з вами.

Beatles - Magical Mystery Tour Beatles - Magical Mystery Tour

До запису Magical Mystery Tour магічна четвірка з Ліверпуля приступила відразу після Sgt До запису "Magical Mystery Tour" магічна четвірка з Ліверпуля приступила відразу після "Sgt. Pepper". 21 квітня вони закінчили Сержанта, 25 квітня почали писати першу пісню для "Magical Mystery Tour".

Власне, це навіть не був альбом - просто 6 пісень, які увійшли в телевізійний фільм Magical Mystery Tour, знятий до різдва 1967 року Власне, це навіть не був альбом - просто 6 пісень, які увійшли в телевізійний фільм "Magical Mystery Tour", знятий до різдва 1967 року. Коли ж в підсумку він все-таки був виданий в звичній альбомної формі, він виявився досконалим завершенням великої психоделічної трилогії "Revolver" - "Sgt. Pepper" - "Magical Mystery Tour", однією з безумовних вершин музики XX століття.

Beatles - Fool On The Hill Beatles - Fool On The Hill

Власне те, що це була музика до фільму, здебільшого людство було невідомо, бо фільм був показаний по телебаченню тільки в Англії Власне те, що це була музика до фільму, здебільшого людство було невідомо, бо фільм був показаний по телебаченню тільки в Англії.
Ідея цього фільму виникла у Beatles, коли вони почули про пригоди веселої компанії "Меррі Пранкстерс" на чолі з письменником Кеном Кісі, які купили собі автобус, розфарбували його в усі кольори веселки і проїхали всю Америку в сильно розширеному стані свідомості, знімаючи все, що відбувається на кіноплівку. Детальніше повчальну історію цієї подорожі можна прочитати в книзі Тома Вулфа "Electric Cool Aid Acid Test".

Beatles вирішили: Якщо це вийшло у Кена Кісі в Америці, чому б нам не зробити те ж саме в старій добрій Англії - проїхати на шарабані, зняти з цього приводу фільм, поставити туди всю нашу нову музику і показати його по ТБ в якості різдвяного подарунка Beatles вирішили: "Якщо це вийшло у Кена Кісі в Америці, чому б нам не зробити те ж саме в старій добрій Англії - проїхати на шарабані, зняти з цього приводу фільм, поставити туди всю нашу нову музику і показати його по ТБ в якості різдвяного подарунка? ". Сказано зроблено. До Різдва фільм був готовий.

Beatles - Flying Beatles - Flying

У той час як Джон, Пол і Рінго активно включилися в створення фільму, Джордж Харрісон був настільки занурений у щойно відкрилися йому простори медитації, що, за його власними словами, був скоріше багажем, ніж мандрівником - проте для Magical Mystery Tour він написав одну зі своїх найефектніших пісень - Blue Jay Way У той час як Джон, Пол і Рінго активно включилися в створення фільму, Джордж Харрісон був настільки занурений у щойно відкрилися йому простори медитації, що, за його власними словами, був скоріше "багажем", ніж мандрівником - проте для "Magical Mystery Tour "він написав одну зі своїх найефектніших пісень -" Blue Jay Way ". Це одна з чотирьох пісень, написаних ним, як синтез західної та індійської музики, в чому Джордж був безумовним генієм.

Beatles - Blue Jay Way Beatles - Blue Jay Way

По-своєму, Magical Mystery Tour - це останній альбом власне Beatles По-своєму, "Magical Mystery Tour" - це останній альбом власне Beatles. Останній - тому наступний за "Magical Mystery Tour" "Білий альбом" - практично випущений під ім'ям Beatles збірник сольних пісень усіх членів групи.
Як говорили свідки: "Під час запису" Magical Mystery Tour "Бітлз останній раз були в студії разом і в гарному настрої".

А якщо врахувати, що Сержант Пеппер - формально кажучи - ні твором групи Beatles, а скоріше їх успішної спробою вирватися з-під гніту і зобов'язань, пов'язаних з цим ім'ям, то виходить що Magical Mystery Tour - пряме продовження альбому  Revolver , і в ньому знову з'являється лірика, повністю відсутня в сержант А якщо врахувати, що "Сержант Пеппер" - формально кажучи - ні твором групи Beatles, а скоріше їх успішної спробою вирватися з-під гніту і зобов'язань, пов'язаних з цим ім'ям, то виходить що "Magical Mystery Tour" - пряме продовження альбому " Revolver ", і в ньому знову з'являється лірика, повністю відсутня в" сержант ".
І ця лірика бере за серце так, як мало що в цьому світі.

Beatles - Your Mother Should Know Beatles - Your Mother Should Know

А ще в альбомі є пісня Джона I Am The Walrus А ще в альбомі є пісня Джона "I Am The Walrus". Її називають однією з найсильніших пісень Beatles. Натхненням для неї, за чутками, послужив звук сирени поліцейської машини, одного разу проїхала повз будинок Джона Леннона, сильно його вразило.
Пол Маккартні згадує, що Джон докладно розтлумачував Джорджу Мартіну всі тонкощі аранжування і наспівував партії окремих інструментів (що він, в принципі, ніколи не робив). В результаті вийшла оркестровка вважається одним із шедеврів роботи Beatles з симфонічним оркестром. Чим уважніше до неї прислухаєшся, тим більше неймовірною вона здається, ніби людина такого і написати щось не може.
З дитинстві любив Льюїса Керрола, Джон домігся свого: пісня "I Am The Walrus" стала в музиці приблизно тим же, що "Аліса в Країні Чудес" в літературі.

Beatles - I Am The Walrus Beatles - I Am The Walrus

Друга сторона альбому складалася з пісень, випущених в 1967 році і не увійшли в альбоми Друга сторона альбому складалася з пісень, випущених в 1967 році і не увійшли в альбоми. Хоча спочатку ніякої другої сторони не передбачалося.
Справа в тому, що зазвичай Beatles дотримувалися благородної політики - не включати в альбоми пісні, що вже вийшли як сингли, щоб люди не купували одне і те ж двічі. І, власне, "Magical Mystery Tour" - це набір з двох синглів з шістьма піснями. Так справа йшла за задумом самої групи, але великий бізнес не дуже любить нововведень, і в Америці, не вдаючись у тонкощі, вирішили, що випускати це потрібно як звичайну платівку. Згодом так було простіше, і так вчинив і весь інший світ.
Тому перша половина відомого нам альбому "Magical Mystery Tour" - це шість пісень з фільму, а друга половина - п'ять пісень, що виходили як сингли; в результаті - кращі пісні 1967 року, що одна до однієї. І починалася друга сторона з оманливо простий пісні, яка стала номером один в кінці листопада.

Beatles - Hello Goodbye Beatles - Hello Goodbye

І, звичайно, саме тут знайшла собі місце пісня, написана Джоном під час відпочинку від Beatles, на зйомках фільму Як Я Виграв Війну і спочатку призначалася для альбому Sgt І, звичайно, саме тут знайшла собі місце пісня, написана Джоном під час відпочинку від Beatles, на зйомках фільму "Як Я Виграв Війну" і спочатку призначалася для альбому "Sgt. Pepper". Але потім вона виявилася випущена як сингл ... і з тих пір вона вважається одним з найвидатніших творів Beatles і взагалі людської музики - "Strawberry Fields Forever".

Beatles - Strawberry Fields Forever Beatles - Strawberry Fields Forever

Філософи з журналу Mojo абсолютно правильно зауважують: Психоделічна музика Beatles являє нам стан свідомості, що радикально відрізняється від того, до якого ми звикли в повсякденному житті: магічне, прекрасне усіма своїми сторонами бачення світу, в якому протилежності існують в мирі один з одним Філософи з журналу "Mojo" абсолютно правильно зауважують: "Психоделічна музика Beatles являє нам стан свідомості, що радикально відрізняється від того, до якого ми звикли в повсякденному житті: магічне, прекрасне усіма своїми сторонами бачення світу, в якому протилежності існують в мирі один з одним .
А чи є такий стан свідомості помилкою чи ні - вирішувати слухачеві ".

Невідомо, чи подумали автори вищенаведених слів, що саме про такий стан свідомості говорять практично всі відомі людині релігії;  древні китайці називали це відповідністю Дао, індуси - злиттям з Божественної Сутністю, послідовники Будди - початкової природою розуму або Великої Порожнечею, християни - станом Благодаті;  а вже є цей стан помилкою або найважливішим в житті - дійсно вирішувати кожному з нас Невідомо, чи подумали автори вищенаведених слів, що саме про такий стан свідомості говорять практично всі відомі людині релігії; древні китайці називали це "відповідністю Дао", індуси - "злиттям з Божественної Сутністю", послідовники Будди - "початкової природою розуму" або "Великої Порожнечею", християни - станом Благодаті; а вже є цей стан помилкою або найважливішим в житті - дійсно вирішувати кожному з нас.

Beatles - Penny Lane Beatles - Penny Lane

Часто може зустріти думку, що в 1967 році Beatles почали видихатися і втрачати колишню енергію;  очевидці наполягають, що справа йшла прямо навпаки Часто може зустріти думку, що в 1967 році Beatles почали видихатися і втрачати колишню енергію; очевидці наполягають, що справа йшла прямо навпаки.
Приклад тому - робота Beatles над піснею "Baby You're a Rich Man". Вона була записана за один день, запис від початку до кінця посіла 6 годин - звучить неймовірно по тепершнім мірками. Інженер Едді Крамер згадує: "Рівень енергії був настільки інтенсивним, від початку до кінця, що у мене було відчуття того, що я лечу на гребені хвилі. Неначе спостерігаєш за прекрасно налагодженої неймовірною машиною. Це було просто неймовірно".
Пол говорив: "Процес створення пісні - це магія, від початку і до конца.Ми намагаємося взяти ноту, розібрати її і побачити - що ще в ній є. Це все спроби створити щось по-справжньому чарівне".

Beatles - Baby You're A Rich Man Beatles - Baby You're A Rich Man

Багато людей займалися розшифровкою пісень Beatles, шукали в них якийсь особливий сенс, вивчали особливості віршування і мелодики Багато людей займалися розшифровкою пісень Beatles, шукали в них якийсь особливий сенс, вивчали особливості віршування і мелодики. Але є й інший підхід до цих пісень - слухати їх як би "серцем" - слухати те, що варто "за" словами і нотами; як ніби через їхню музику говорить Великий і Святий Дух, який жодна організація ніколи не зможе монополізувати, який вище будь-яких думок і будь-яких пояснень.
Найпростіше це сформулював менеджер Rolling Stones Ендрю Луг Олдхем після прослуховування пісень Бітлз 1967 року - "Я тільки що почув Бога". І не дуже важливо - які слова ми знайдемо для Опмсания цієї музики; важливо те, що вона є в нашому світі, і якщо уважно до неї прислухатися - можуть відкритися ті двері в серце, за якими нескінченний Світло і нескінченна Любов, не знає кордонів. І слава Богу, що ми живемо в один час з цією музикою. Дякуємо!

Beatles - All You Need Is Love Beatles - All You Need Is Love

Новости