Аргінін - донатор азоту в бодібілдингу

  1. Аргінін в продуктах харчування [ правити | правити код ]
  2. Біосинтез аргініну [ правити | правити код ]
  3. Заявлені ефекти аргініну [ правити | правити код ]
  4. висновок [ правити | правити код ]
  5. Оптимальні дози [ правити | правити код ]
  6. Оптимальний час прийому [ правити | правити код ]
  7. поєднання [ правити | правити код ]
  8. Зміст в продуктах харчування [ правити | правити код ]
  9. Побічні ефекти аргініну [ правити | правити код ]
  10. Спортивне харчування з аргініном [ правити | правити код ]

Аргінін (або L-аргінін) - це умовно незамінна аліфатична амінокислота , Випускається часто у вигляді солі моно-гідрохлорид (L-Arginine HCL). застосовується в спортивному харчуванні як донатор азоту .

В організмі аргінін піддається впливу системи ферментів, званих NO-синтази, які синтезують з нього NO, - або оксид азоту . Оксид азоту - це медіатор, який регулює тонус судин артеріального русла, від якого залежить артеріальний тиск і харчування всіх органів і тканин, включаючи м'язи . При нестачі аргініну і недостатню активність NO-синтази артеріальний тиск зростає.

Аргінін бере участь в циклі переамінування і виведення з організму кінцевого азоту, тобто продукту розпаду відпрацьованих білків. Від потужності роботи циклу ( орнітин - цитрулін - аргінін) залежить здатність організму синтезувати сечовину і виводити білкові шлаки.

Після виявлення біологічних ефектів аргініну в 1998 році вчені Ф.Мьюреду, Р.Ферчготту і Л.Ігнарро були удостоєні Нобелівської премії в медицині, [1] проте дане відкриття жодним чином не підтверджує ефективність добавок на основі аргініну.

Аргінін в продуктах харчування [ правити | правити код ]

Аргінін є умовно незамінною кислотою, тому що він може синтезуватися в організмі людини. Однак організм не може виробити достатню кількість аргініну, і деяке його кількість повинна надходити з їжею або зі спортивним харчуванням. У бодібілдингу аргінін використовується в значних дозах, так як переслідуються дещо інші цілі.

Аргінін міститься в продуктах: сир, сир, і інші молочні продукти, м'ясо, морепродукти, зернові культури, горіхи та ін.

Біосинтез аргініну [ правити | правити код ]

Аргінін може синтезуватися в організмі з:

Аргінін - це одна з найпопулярніших добавок, яка доступна в чистому вигляді, а також входить до складу інших продуктів. Аргінін грає важливу роль в розподілі м'язових клітин, відновлення м'язів після тренувань, загоєнні травм, видаленні шлаків, імунній системі, а також збільшує продукцію соматотропного гормону . [2] [3] [4] Однак, ефективність його застосування в бодібілдингу залишається спірною, на відміну від цитруллина .

Важливе властивість аргініну в бодібілдингу - його здатність покращувати еректильну функцію [5] , В цьому випадку може застосовуватися спільно з йохимбином .

Заявлені ефекти аргініну [ правити | правити код ]

Аргінін (або L-аргінін) - це умовно незамінна аліфатична   амінокислота   , Випускається часто у вигляді солі моно-гідрохлорид (L-Arginine HCL) Дослідження, які спростовують ефективність [ правити | правити код ]

Proc. Natl. Acad. Sci. USA
LETICIA CASTILLO et al. Vol. 90, pp. 7749-7753, August 1993. Applied Biological Sciences
Plasma arginine and citrulline kinetics in adults given adequate and arginine -free diets

Цитата з ув'язнення:

Ендогенний синтез аргініну практично не змінюється при вживанні даної амінокислоти в якості добавки.


J Nutr Biochem. 2008 Aug 15.
Liu TH, Wu CL, Chiang CW, Lo YW, Tseng HF, Chang CK.
No effect of short-term arginine supplementation on nitric oxide production, metabolism and performance in intermittent exercise in athletes.

Цитата з ув'язнення:

Випробовувані брали по 6 г аргініну в добу протягом 3 днів, контрольна група брала плацебо, після чого виконувався фізичний тест на велотренажері.Зразки крові були взяті до виконання тесту, під час і після.Не було виявлено відмінностей в концентрації оксиду азоту крові між контрольною та дослідною групою.Також не було відмінностей у змісті молочної кислоти, аміаку та фізичних показниках випробовуваних.

Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2009 Aug; 19 (4): 355-65.
Bescós R, Gonzalez-Haro C, Pujol P, Drobnic F, Alonso E, Santolaria ML, Ruiz O, Esteve M, Galilea P.
Effects of dietary L-arginine intake on cardiorespiratory and metabolic adaptation in athletes .

Цитата з ув'язнення:

Не було виявлено суттєвих відмінностей в кардіореспіраторний показниках і концентрації нітратів в крові.На закінчення слід сказати, що додатковий прийом L-аргініну не покращує фізичні показники при виконанні вправ.


Atherosclerosis. 1995 Dec; 118 (2): 223-31.
Wennmalm A, Edlund A, Granström EF, Wiklund O.
Acute supplementation with the nitric oxide precursor L-arginine does not improve cardiovascular performance in patients with hypercholesterolemia .

Цитата з ув'язнення:

Введення в організм L-аргініну призводило до підвищення його концентрації в крові,проте рівень при цьому NO не змінювався.Кровотік в шкірі і передпліччя також не змінився після введення амінокислоти.


Circulation. 2007 Jul 10; 116 (2): 188-95. Epub 2007 Jun 25.
Wilson AM, Harada R, Nair N, Balasubramanian N, Cooke JP.
L-arginine supplementation in peripheral arterial disease: no benefit and possible harm.

Огляд наукових даних про аргінін

Цитата з ув'язнення:

Прийом L-аргініну призводить до істотного збільшення його концентрації в плазмі крові.Однак зміни в рівні оксиду азоту і розширення судин не спостерігалося.


Nutr Metab (Lond). 2012 Jun 12; 9 (1): 54.
Acute L-Arginine supplementation does not increase nitric oxide production in healthy subjects .
Alvares TS, Conte-Junior CA, Silva JT, Flosi Paschoalin VM.

Цитата з ув'язнення (2012 рік):

Прийом добавки в дозі до 6 г одноразово щоб привести до збільшення продукції оксиду азоту у здорових молодих людей.Вимірювання були виконані через 30, 60, 90 і 120 хвилин після вживання.

Читайте також: Дослідження ефектів аргініну .

висновок [ правити | правити код ]

Ефективність і доцільність прийому аргініну в бодібілдингу з метою поліпшення харчування м'язів і досягнення пампинга залишається під сумнівом. Вищенаведені дослідження показали, що аргінін не впливає на продукцію оксиду азоту і не розширює судини. З чого можна зробити висновок, що застосування аргініну в спортивному харчуванні безглуздо без використання більш потужних донаторов азоту.

Взагалі ситуація з донаторамі азоту в світі спортивного харчування дуже смутна. Кожен день йде активний пошук нових високоефективних донаторов азоту, проте до теперішнього часу в добавках використовуються малоефективні або взагалі неефективні компоненти. У той же час медицина вже давно використовує цілий клас препаратів, які володіють вираженою дією на судини, істотно піднімаючи концентрацію NO в крові. Клас цих препаратів носить назву нітрати, найпоширеніші препарати класу - нітрогліцерин, нітросорбід (ізосорбід) та інші. Даних про використання цих коштів в бодібілдингу практично немає, проте їх застосування може бути обгрунтовано на 100%.

Теоретично, для використання в бодібілдингу, добре підійде изосорбида динитрат, який має тривалий період дії. Треба зауважити, що дозування повинна бути значно нижче терапевтичної, інакше рівень NO піднімається настільки високо, що виникне цілий ряд побічних ефектів: головний біль, пульсація судин, серцебиття, зниження артеріального тиску та ін. Потрібно зауважити, що всі побічні ефекти будуть пов'язані зі збільшенням концентрації оксиду азоту.

Читайте також: фармакологічні засоби для пампинга

Оптимальні дози [ правити | правити код ]

Для набору м'язової маси аргінін рекомендується приймати в дозах від 3 до 9 г на добу. Чим вище доза, тим відчутніше ефект, однак не рекомендується перевищувати дозу більше 10 м Починайте прийом з найменшої дози, потім поступово збільшуйте її. Порошкові форми розчиняють в холодній воді (1 склянка), таблетовані запивають склянкою води.

Оптимальний час прийому [ правити | правити код ]

Кращий час для прийому аргініну: перед тренуванням, після тренування - для поліпшення харчування м'язів і пампинга. На ніч - для посилення секреції гормону росту.

поєднання [ правити | правити код ]

Аргінін використовується не тільки як самостійна добавка, але і транспортна система. За рахунок підвищення кровотоку в м'язах, аргінін покращує доставку всіх поживних речовин до м'язових клітинами. Зокрема, його використовують як транспортну систему для креатину , Тому їх бажано приймати одночасно. Дуже часто аргінін входить до складу предтреніровочних комплексів .

Зміст в продуктах харчування [ правити | правити код ]

L-Аргінін зустрічається у багатьох продуктах харчування, як тварини, так і рослинного походження. У таблиці наведено дані по утриманню аргініну на 100 грам продукту і зазначено вміст білка.

Продукт Білок Аргінін А / Б Свинина сира 20,95 г 1394 мг 6,7% Сире куряче філе 21,23 г тисячу чотиреста тридцять шість мг 6,8% Сире філе лосося 20,42 г одна тисяча двісті двадцять одна мг 6,0% Куряче яйце 12,57 г 820 мг 6,5% Коров'яче молоко, 3,7% жирності 3,28 г 119 мг 3,6% Кедрові горіхи 13,69 г 2413 мг 17,6% Волоські горіхи 15,23 г 2278 мг 15,0% Гарбузове насіння 30,23 г 5353 мг 17,7% Пшеничне борошно в / п 13,70 г 642 мг 4,7% Кукурудзяне борошно 6,93 г 345 мг 5,0% Рис нешліфований 7,94 г 602 мг 7,6% Гречаний хліб 13,25 г 982 мг 7,4% Горох сушений 24,55 г 2188 мг 8,9%

Побічні ефекти аргініну [ правити | правити код ]

При вживанні аргініну в великих дозах (більше 15 г на добу) може виникнути діарея, слабкість, нудота, падіння артеріального тиску. При виникненні побічних ефектів знизьте дозування до рівня, при якому ви не будете відчувати ніякого дискомфорту.

Будьте обережні з добавками, що містять аргінін, - занадто велика його кількість може негативно позначитися на підшлунковій залозі. Щонайменше одна опубліковане наукове дослідження вказує на те, що прийом даної амінокислоти привів до розвитку панкреатиту, запалення підшлункової залози. [12]

Необхідно звернути увагу, що аргінін є основним будівельним матеріалом для побудови нових клітин вірусу герпесу I і II типу. Таким чином, при наявності в організмі зазначених вірусів, прийом аргініну може викликати рецидив.

Спортивне харчування з аргініном [ правити | правити код ]

Читайте основну статтю: Кращий аргінін як донатор азоту

  1. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1998 - Robert F. Furchgott, Louis J. Ignarro, Ferid Murad
  2. Tapiero, H .; et al. (November 2002). "L-Arginine". Biomedicine and Pharmacotherapy 56 (9): 439-445.
  3. Stechmiller, JK; et al. (February 2005). "Arginine supplementation and wound healing". Nutrition in Clinical Practice 20 (13): 52-61 REVIEW.
  4. Witte, MB; Barbul, A (Nov-Dec 2003). "Arginine physiology and its implication for wound healing". Wound Repair and Regeneration 11 (6): 419-423 REVIEW
  5. Lebret, T., Hervéa, JM, Gornyb, P., Worcelc, M. and Botto, H. 2002. Efficacy and Safety of a Novel Combination of L-Arginine Glutamate and Yohimbine Hydrochloride: A New Oral Therapy for Erectile Dysfunction. European Urology 41 (6): 608-613.
  6. Andrew, PJ; Myer, B. (August 15 1999). "Enzymatic function of nitric oxide synthases". Cardiovascular Research 43 (3): 521-531
  7. Witte, MB; Barbul, A (Nov-Dec 2003). "Arginine physiology and its implication for wound healing". Wound Repair and Regeneration 11 (6): 419-423
  8. Stechmiller, JK; et al. (February 2005). "Arginine supplementation and wound healing". Nutrition in Clinical Practice 20 (13): 52-61
  9. Stechmiller, JK; et al. (February 2005). "Arginine supplementation and wound healing". Nutrition in Clinical Practice 20 (13): 52-61
  10. Andrew, PJ; Myer, B. (August 15 1999). "Enzymatic function of nitric oxide synthases". Cardiovascular Research 43 (3): 521-531
  11. Lebret, T., Hervéa, JM, Gornyb, P., Worcelc, M. and Botto, H. 2002. Efficacy and Safety of a Novel Combination of L-Arginine Glutamate and Yohimbine Hydrochloride: A New Oral Therapy for Erectile Dysfunction. European Urology 41 (6): 608-613.
  12. Дані з книги " Спортивне харчування переможців "

Новости