Arhitrade.com Пожежна безпека магазину

Є речі, з якими не посперечаєшся. Особливо якщо вони стосуються безпеки, наприклад, пожежної.

Керівникам підприємств теж потрібно дещо знати, адже всю повноту відповідальності за "згорає" об'єкта несуть саме вони. А знати потрібно не так-то ніби й багато: статтю 5 Закону України "Про пожежну безпеку" № 3745 від 17.12.93 р і розділ 2 "Правил пожежної безпеки" № 400, затверджених наказом МВС України 22.06.95 р Згідно цими документами власники підприємств і орендарі зобов'язані:

- дотримуватися протипожежні вимоги органів державного пожежного нагляду; здійснювати необхідні заходи щодо забезпечення пожежної безпеки;

- розробляти і затверджувати положення, інструкції, що діють в межах підприємства, здійснювати постійний контроль їх виконання;

- містити в робочому стані засоби протипожежного захисту і зв'язку, пожежну техніку, обладнання та інвентар;

- впроваджувати автоматичні засоби виявлення і гасіння пожеж і використовувати для цієї мети виробничу автоматику безпеки; організовувати навчання працівників правилам пожежної безпеки та пропагувати заходи їх забезпечення.

Відповідальність за пожежну безпеку приватного підприємства покладається на власника підприємства або уповноважена ним особа (і факт цей повинен бути зафіксований в трудовому договорі / контракті та статуті). При оренді приміщення зобов'язання сторін щодо дотримання пожежної безпеки визначаються в договорі оренди. Якщо їм передбачено, що орендар несе повну відповідальність за дотримання пожежної безпеки, пожежний нагляд має право вимагати від нього виконання всіх заходів. Якщо ж такого зниження в договорі оренди немає або рівень відповідальності орендаря обмежений (скажімо, не передбачає установку засобів автоматики в орендованому приміщенні), всі необхідні дії зобов'язаний виконувати власник приміщення.

Що саме треба робити?

Отже, перш за все, необхідно враховувати наступне: все, що ви забажаєте побудувати або перебудувати, стане перевірятися тестом "чи не згорить". Будівництво і реконструкція торгового підприємства вимагає узгодження з пожежниками ще на рівні проектних рішень. Далі - більшість вимог пожежної безпеки втілюються при самому будівництві. Але носитися з документами доводиться, природно, замовнику. І дбати про заключній підписи пожежного інспектора, неодмінно входить до складу приймальної комісії.

Орендарям ж, щоб отримати дозвіл на роботу, необхідно написати заяву на проведення експертизи орендованого приміщення. При площі до 100 кв.м. експертиза проводиться інспекторами районного пожежного відділення, більше 100 кв.м. - органами міської пожежної частини. Пожежний інспектор оглядає приміщення і, в залежності від того, коли будувалося будівля і що в ньому буде розташовуватися, встановлює придатність існуючих засобів пожежогасіння та пише зауваження, які необхідно усунути.

Час спорудження будівлі, в якій орендується приміщення, важливо тому, що норми пожежної безпеки зазнають змін (останній раз це трапилося І період заміни "радянських" на "українські"). Так що цілком можливо, що дещо вам доведеться доопрацювати.

На думку інспекторів, головне -вовремя до них звернутися. Бувають випадки, коли керівник підприємства веде ремонт в приміщенні, не відаючи, які норми безпеки він ігнорує. Потім доводиться перебудовувати, руйнувати побудоване. Так що в першу чергу керівники повинні отримати у пожежників список вимог і виконати їх. Все одно не дадуть працювати без підпису відповідальних за пожежну безпеку.

Експертиза платна, і якщо вона проводиться протягом місяця, то коштує близько 200 грн. Хто бажає прискорити процес, платить в 1.5-2 рази більше.

Щоб трохи розібратися у вимогах пожежників до об'єкта - потрібно ознайомитися з наступним матеріалом (це і є фактично найбільш поширений варіант вимог):

Головні вимоги пожежників можна розділити на три категорії. В першу чергу відносяться ті, що служать недопущення пожежі. Особлива увага - приймачів і провідникам електрики:

- технологічне і силове обладнання, яке споживає електроенергію (холодильники, насоси), повинні бути заземлені;

- електропроводка - виконана в захисному варіанті (в трубах) і так далі. Все це роблять будівельники-електрики.

Друга група вимог стосується необхідності вчасно виявити загоряння або пожежу, якщо вони все-таки виникнуть. Для цього у всіх приміщеннях (крім туалетів) повинні бути передбачені пожежні повідомнику (не менше 2 на одне приміщення) і все шлейфи датчиків виведені на прилад пожежної сигналізації. Ці роботи проводять спеціалізовані монтажні організації, які мають на те ліцензію.

І звичайно, важлива категорія вимог стосується наявності засобів захисту від пожежі: внутрішнього пожежного водопроводу, пожежних кранів, шлангів, вогнегасників. Також необхідно скласти план евакуації людей на випадок виникнення пожежі та розвісити цей план у багатьох місцях. Покажчики евакуаційних виходів повинні бути світяться і т.д.

Для чого потрібна пожежна сигналізація?

Керівники магазинів часто опираються установці пожежної сигналізації. Деякі орендарі взагалі сумніваються, чи правомірно вимога інспекції пожежного нагляду обладнати приміщення згаданої сигналізацією. Повинні вас засмутити - так, правомірно. Відповідно до Закону "Про пожежну безпеку" та '' Правилами пожежної "безпеки" власники підприємств і орендарі "зобов'язані обладнати приміщення пожежною сигналізацією" і "використовувати для цих цілей виробничу автоматику безпеки". Коштує вона, звичайно, недешево: від 500 грн., І вище - сама станція, плюс монтаж системи сигналізації (його вартість залежить від площі приміщень і апетитів обслуговуючої фірми), та ще до 3000 грн. - висновок на централізований пожежний пункт. Не треба забувати і про витрати на обслуговування.

Правда, маленькі магазини, як правило, щадятся, виведення на загальний пульт пожежні інспектори від них поки не вимагають. Зате іншим доводиться-таки "напружуватися". Тим часом пункт 1.1.7 Д5Н В.2.5-13-98 "Пожежна автоматика будинків і споруд" говорить: '' За наявності технічної можливості сигнали від приймально-контрольних приладів установок пожежогасіння та пожежної сигналізації виводять на пульти централізованого спостереження пожежної охорони ". Що значить '' при наявності технічної можливості "? Інспектори пояснили, що в телефонізованих містах технічна можливість є завжди, так що треба робити.

Необхідність цього аргументується тим, що в будь-який час доби і практично миттєво сигнал про виниклу на об'єкті загрозу передається в пожежну частину. Охоронцю, щоб зателефонувати за 01, потрібно хвилини 2-3, а це, як вважають пожежники, час істотне. Особливо якщо врахувати, що на загорівся об'єкт пожежна команда виїжджає протягом 45 секунд. А самі пожежні ділянки розподілені в місті так, щоб в самі їх далекі точки можна було дістатися за 7 хвилин.

Взагалі, пожежа відноситься до тієї категорії речей, які помічаються тільки "за фактом": немає пожежі - шкода грошей на "фантом", є пожежа - не рад ніякої економії. Звичайно, істотне значення має ймовірність загоряння. За даними міської пожежної служби (м Б.Церковь, з населенням - близько 250 тис. Ч.), Тільки за минулі місяці цього року і тільки на підприємствах торгівлі (в тому числі продовольчих) відбулося 58 пожеж. Безумовно, якщо виокремити продовольчі точки, велика частина нещасть припадає на лотки-павільйони, магазини страждають значно менше.

Можливість накладення штрафів вимагає від орендаря не затягувати з виконанням приписів інспектора пожежного нагляду. Після усунення всіх недоліків керівник пише заяву з проханням дозволити розпочати роботу, і днів через 5 його отримує. Ну ось і все, тепер можна вважати, що '' установча '' частина пожежних норм виконана.

Статті за схожою тематикою:

Експертна оцінка у виборі місця здійснення торговельної діяльності

Побудова системи додаткового стимулювання персоналу

Порядок придбання торгового патенту на здійснення торговельної діяльності

Що саме треба робити?
Для чого потрібна пожежна сигналізація?
Що значить '' при наявності технічної можливості "?

Новости