Архів газети Кизил тан

Вчора в Конгрес-холі відбувся урочистий захід, присвячений 55-річчю утворення ТОВ "Газпромтрансгаз Уфа". В урочистостях взяли участь Президент Башкортостану Муртаза Рахімов, Голова Госсобрания - Крултая РБ Костянтин Толкачов, заступник Прем'єр-міністра Уряду РБ, міністр промисловості, інвестиційної та інноваційної політики республіки Юрій Пустовгар, голова адміністрації міста Уфи Павло Качкан, міністр зовнішньоекономічних зв'язків, торгівлі та препринимательства РБ Борис Колбин, представники головної організації - ВАТ "Газпром" - і керівники численних дочірніх товариств компанії, що працюють в регіонах країни. Серед почесних гостей - заступник голови правління ВАТ "Газпром" Олександр Ананенков.
Учасників урочистих зборів привітав Президент Башкортостану Муртаза Рахімов. Він, зокрема, зазначив:
"Ювілей товариства" Газпромтрансгаз Уфа "відзначає вся республіка. І це не випадково. Сьогодні нафтогазова галузь - надійна основа соціально-економічного розвитку Башкортостану. Протягом багатьох років він залишається одним з основних нафтовидобувних регіонів країни. Республіка лідирує за обсягами переробки нафтової сировини, виробництва світлих нафтопродуктів, якості продукції, що випускається.
З початку поточного року нафтовиками і газовиками видобуто 7,8 мільйона тонн нафти, з них 7,3 мільйона тисяч тонн - безпосередньо на території Башкортостану, а також 211,6 мільйона кубометрів газу, що на 7,7 відсотка перевищує рівень аналогічного періоду минулого року .
У нас переробляється більше 11 відсотків російської нафти, виробляється понад 16 відсотків автомобільного та 14 відсотків дизельного палива. Глибина переробки вуглеводневої сировини досягла 82 відсотків. Це один з кращих показників в країні. При цьому потужності і унікальні технологічні схеми заводів республіки дозволяють переробляти найрізноманітніше сировину - починаючи від газового конденсату до важкої високосірчистої нафти.
Все нафтовидобувні і нафтопереробні підприємства Башкортостану з'єднані між собою трубопроводами. Треба відзначити, що через магістральні трубопроводи, що проходять на території республіки, перекачується четверта частина нафтопродуктів і сьома частина газу країни.
У минулому ювілейному році ми відзначили і славне 75-річчя башкирської нафти, яка заклала міцну основу для розвитку всієї нафтогазової галузі. Створення газової та газотранспортної систем дозволило зробити технологічний прорив практично у всіх сферах економіки - від машинобудування та металургії до енергетики і сільського господарства. Багато в чому це сприяло і корінному підвищенню рівня і якості життя населення.
Становлення газотранспортної системи в республіці почалося з введення в експлуатацію газопроводу "Туймази-Уфа-Черніковского" і освіти в 1953 році попередника підприємства "Газпромтрансгаз Уфа". З тих пір вони нерозривно пов'язані між собою. У своєму розвитку газотранспортна система Башкортостану, а, відповідно, і ваше підприємство, пройшла три найбільш важливих етапи.
У 1953-1963 роки основною була перекачування попутного нафтового газу. У ці роки побудована Уфимская система газопроводів протяжністю понад тисячу кілометрів. Основних постачальників попутного нафтового газу - Туймазінський і Шкаповское газові заводи - зв'язали з основними споживачами республіки газопроводи "Шкапово-Белебей-Тубанкуль" і "Шкапово-Магнітогорськ" з відводами на міста Славута, Стерлітамак і Ішимбай.
На другому етапі, в 1966-1978 роки - головну роль грав природний газ з узбецьких родовищ. У цей період перший радянський трансконтинентальний газопровід "Бухара-Урал" пов'язав Газлинское газоконденсатне родовище з промисловим Уралом. У 1966 році менш ніж за десять місяців було побудовано газопроводи "Картали-Магнітогорськ-Стерлітамак" і "Ішимбай-Уфа" загальною протяжністю понад 500 кілометрів, які підключили до легендарній трасі "Бухара-Урал". З цього часу в республіці почалася епоха природного газу, який прийшов на зміну мазуту.
Третій етап, уже "північного" природного газу, почався в 1978 році. В кінці сімдесятих - початку вісімдесятих років в центральні регіони країни почав надходити газ з родовищ Уренгоя і Ямалу. Були прокладені сім магістральних газопроводів великого діаметра, з них п'ять - по території нашої республіки. Це дало потужний імпульс газифікації населених пунктів Башкортостану, становленню одного з найбільших підрозділів компанії "Газпром" - "Газпромтрансгаз Уфа".
За минулі роки обсяг щорічного газу, що транспортується по проходять на території республіки магістральними газопроводами збільшився з 46 мільйонів кубометрів в 1954 році до сьогоднішніх приблизно 116 мільярдів кубометрів.
Завдяки самовідданій праці газовиків і газотранспортників "блакитне паливо" безперебійно поставляється в усі галузі народного господарства республіки. Загальний рівень газифікації населених пунктів досяг 87 відсотків. Перехід на газове паливо невпізнанно змінив вигляд наших міст і сіл, підвищив не тільки добробут, а й сама якість життя населення. Слід зазначити, що і за цими показниками республіка тепер - в числі найбільш передових регіонів країни.
У всіх сучасних досягненнях економіки і соціальної сфери Башкортостану - величезна заслуга колективу "Газпромтрансгаз Уфа". Сьогодні саме ваше підприємство виступає надійним гарантом життєзабезпечення і енергетичної безпеки республіки.
За минулі роки ми вже звикли до бездоганної, надійній роботі газотранспортників. І часом навіть не помічаємо, скільки самовідданої праці доводиться вкладати працівникам галузі, щоб своєчасно поставляти нам "блакитне паливо". Ви забезпечуєте безперебійну роботу підприємств і організацій, приносите людям тепло і затишок, створюєте сприятливі умови для їх праці, побуту і відпочинку. Сердечне вам спасибі за це.
За минулі 55 років суспільство перетворилося в передове високотехнологічне підприємство, що володіє потужним виробничим потенціалом. Вами активно оновлюються основні виробничі фонди, застосовуються новітні види обладнання. Ви забезпечуєте експлуатацію та ремонт понад п'ять тисяч кілометрів газопроводів, 148 газорозподільних станцій, 12 компресорних цехів, 87 газоперекачувальних агрегатів сумарною потужністю 926 мегават. Це величезне господарство завдяки вашій напруженій праці працює як годинник - злагоджено і чітко.
В останні роки ваше підприємство домоглося значних результатів в усіх напрямках діяльності. Сформовано інноваційні підходи та єдині високі стандарти у виробництві. Вами реалізується цілий ряд цільових програм. Впроваджуються системи автоматизації та централізації виробничих і технологічних процесів. Наполегливо удосконалюється управління, підвищується надійність газопостачання, поліпшується фінансовий стан підприємства.
Відрадно, що "Газпромтрансгаз Уфа" - це соціально орієнтоване підприємство. Ви вносите величезний вклад в соціальну інфраструктуру всієї республіки. Тільки за останні чотири роки вами побудовано близько 30 тисяч квадратних метрів житла, лікувально-діагностичний центр на 600 відвідувань в зміну. Реконструйовано 15 робочих їдальнях, зведено 17 спортивних споруд. На відпочинок і лікування працівникам і членам їх сімей, а також пенсіонерам підприємства надається понад п'ять тисяч путівок в місцеві і зарубіжні санаторії і будинки відпочинку. В цілому, сам керівник підприємства - Сергій Тимофійович Пашин - глибоко вникає в потреби республіки, активно бере участь у всіх наших справах та починаннях.
Наше давнє і тісний контакт з "Газпромом" вже має свою велику історію. Його результатом став активний розвиток в республіці виробничої бази потужної структури світової енергетичної компанії. Створена єдина і ефективна система газопостачання. Для Башкортостану з розвиненою промисловістю, сільським господарством і соціальною інфраструктурою ця співпраця ведеться на основі діалогу рівних партнерів. Він спирається на принципи взаємної вигоди, довгостроковості і перспективності. У 1997 році між Урядом Республіки Башкортостан і "Газпромом" було підписано Генеральну угоду про взаємну співпрацю. А в 2003 році укладено нову Угоду про співпрацю, а також Договір про завершення газифікації Республіки Башкортостан.
Сьогодні наше економічне співробітництво з "Газпромом" виходить на новий етап розвитку. Втілюються в життя великі інвестиційні проекти для нафтопереробки і нафтохімії. Так, в минулому році відповідно до Угоди про співробітництво в галузі нафтохімічної промисловості між Башкортостану і "Газпромом" розроблено Концепцію взаємодії щодо раціонального використання потенціалу нафтохімічної промисловості республіки. В рамках реалізації "Програми газифікації регіонів Росії" "Газпромом" виділені 500 мільйонів рублів на будівництво газорозподільних мереж в Башкортостані. Стільки ж виділено з бюджету республіки на проектування і будівництво внутріпоселкових розподільних газопроводів.
Крім того, "Газпром" розміщує замовлення для потреб газової промисловості на наших підприємствах і в наукових організаціях. У свою чергу, в довірче управління "Газпрому" передані контрольні пакети ряду республіканських підприємств.
Минуле й сьогодення вашого підприємства - це ціла епоха в історії нашої республіки, в цілому газової галузі країни. Саме вам випала честь об'єднати в своїй діяльності, з одного боку, економічний розвиток найбільшої газової компанії, а з іншого - стратегічні інтереси республіки. Ваше підприємство виступає найважливішим сполучною ланкою між "Газпромом" і Башкортостану. Як гарант виконання інвестиційних та соціальних домовленостей, ви вносите вагомий внесок в їх реалізацію і розвиток.
Дуже важливо, що ваш колектив гідно продовжує трудові традиції старших поколінь, зберігає і примножує їх. Ви вносите величезний вклад в практику безаварійної транспортування "блакитного палива" по всій протяжності магістральних газопроводів.
На вашому підприємстві трудяться прекрасні працівники, справжні майстри своєї справи.
55-річчя товариства "Газпромтрансгаз Уфа" - воістину знаменна подія в житті Башкортостану. Ще раз щиро вітаю з цією чудовою датою і висловлюю всім вам величезну подяку за вашу самовіддану працю!
Бажаю вам і вашим близьким міцного здоров'я, благополуччя і щастя, нових трудових здобутків на благо рідного Башкортостану і всієї Росії! "
По завершенні свого виступу Президент республіки вручив кращим з кращих фахівців товариства "Газпромтрансгаз Уфа" високі державні нагороди - Почесні грамоти Республіки Башкортостан.

"Башинформ".

назад На головну наверх



Бал: 63 | оцінити:

Новости