Арктика військова і промислова: всі особливості державних програм РФ

Російська Федерація має намір виділити до 2025 року 160 мільярдів на другий і третій етап держпрограми розвитку Арктики. За словами прем'єра-міністра РФ Дмитра Медведєва Росія прийме держпрограму по соціально-економічному розвитку Арктики в новій редакції і з продовженим терміном. Російська Федерація має намір виділити до 2025 року 160 мільярдів на другий і третій етап держпрограми розвитку Арктики

Фото: mil. ru

Медведєв зазначив, що фінансування буде здійснюватися в три етапи: "Це формування в арктичних регіонах точок економічного зростання, так званих опорних зон. Це подальший розвиток Північного морського шляху, інфраструктури, яка б забезпечувала мореплавання в акваторії. Ще один напрямок - це освоєння континентального шельфу за допомогою сучасної техніки і технологій ".

Арктику вже традиційно називають світової комори вуглеводнів. Територія арктичного шельфу Росії, межі якої затверджені міжнародними угодами, становить 4,1 мільйона квадратних кілометра: це приблизно територія всього Європейського союзу. За словами провідного експерта Союзу нафтогазопромисловців Рустама Танкаева, площа територій, перспективних для видобутку нафти і газу , Становить два мільйони квадратних кілометрів.

"Видобувати на шельфі які б то не було види вуглеводневої сировини, нафта або газ, зараз неможливо: технологій немає. Але для того, щоб нормально жити завтра, готуватися до цього потрібно сьогодні. Тому необхідно готувати шельф до розробки не тільки вуглеводневої сировини, але та інших видів корисних копалин. Щоб ефективно працювати на шельфі, необхідне устаткування. Такого обладнання немає ні у нас, ні у наших сусідів ", - говорить Танкаєв. Проте в Рослякова під Мурманськом і на верфі "Зірка" в бухті Великого Каменя близько Владивостока "Роснефтью" вже розпочато будівництво двох величезних науково-виробничих центрів і інфраструктурних, допоміжних суден. Вони розташовані на різних кінцях Північного морського шляху.

Танкаєв додає, що стосовно розробки технологій наша країна знаходиться в самому кращому положенні серед арктичних держав саме тому, що у неї є Північний морський шлях - джерело окупності всіх проектів. "Перше, що можна буде робити з родовищами нафти і газу на арктичному узбережжі Росії, і на дрібному шельфі - це бункерування судів. Це виробництва палива і бункерування судів, які йдуть по Північному морському шляху. Це шалено вигідна штука", - відзначає експерт.

У свою чергу на початку серпня стало відомо , Що Мінекономрозвитку розробило державну програму освоєння Арктичного регіону , Згідно з якою до 2035 року в Росії буде побудовано вісім атомних криголамів. Побудова нових судів атомного флоту потрібна для навігації протягом року по Північному морському шляху і для експедицій в Арктиці. Повідомляється, що "потреба в судах для роботи на Північному морському шляху сформована російськими нафтогазовими компаніями".

Як говорить Танкаєв, кількість вантажів, які перевозяться по Північному морському шляху, зростає дуже швидко, однак "скільки їх буде в підсумку, ніхто не знає, але є плани, які можуть бути реалізовані. Зараз це десь чотири мільйони тонн на рік, планується довести до 70-80 мільйонів тонн на рік.

Також в травні цього року стало відомо, що нові російські патрульні криголами проекту 23550 "Іван Папанін" матимуть на озброєнні крилаті ракети. Це патрульний корабель льодового класу, який може виконувати бойові завдання в умовах вічної мерзлоти - на льоду до півтора метрів завтовшки. За словами головного редактора журналу "Національна оборона" Ігоря Коротченка, криголам також може виконувати ударні бойові функції: "Конвоювання, супровід, при необхідності нанесення ударів по цілям - і все це в умовах Арктики. Саме в цьому плані таких розробок ще ніде немає".

як додає військовий політолог Олександр Перенджіев , "Росія нікому не загрожує, але свої арктичні рубежі захищатиме". "Серйозність своїх намірів ми демонструємо як раз в питаннях створення арктичних військових криголамів. Безумовно, це буде унікальний клас кораблів в рамках Північного флоту. Можливо, не в найближчій перспективі, а в майбутньому можна буде говорити і про створення Арктичного військового флоту - не на північ від, а саме арктичного ", - говорить Перенджіев.

У коментарі для читачів "Правди.Ру" радянський і російський дослідник Арктики і Антарктики, великий російський вчений-океанолог Артур Чилінгаров особливо відзначив, що виділення 160 мільярдів на програму розвитку Арктики не просто дуже потрібне, але і своєчасне подія. Зараз, коли конструюються нові атомні криголами, йдуть геологічна розвідка, розробка шельфів з видобутку вуглеводнів, такі рішення від керівництва країни просто необхідні. Росія вкладається не тільки в благополучне сьогодення, а й на багато років вперед - в світле майбутнє, додав Чилінгаров.

"Росія освоює Арктику в мирних цілях. Ми чекали цього рішення, і я знаю, що держава всіляко підтримує усунення всіх проблем, які є в Арктиці", - сказав на закінчення вчений.

Новости