Асаул А.Н. та ін. Корпоративні цінні папери: Корпоративні та похідні цінні папери

  1. 1.2.3. Корпоративні та похідні цінні папери

А.Н. Асаул , М.П. Войнаренко, Н.А. Пономарьова, Р. А. Фалтінскій
Корпоративні цінні папери як інструмент інвестиційної привабливості компаній
Під ред. д.е.н., професора О.М. Осавула. - СПб: АНО «ІПЕВ», 2008. -288с.

1.2.3. Корпоративні та похідні цінні папери

Корпоративні облігації - це документовані інвестиції, здійснювані комерційними організаціями з метою отримання від емітентів обумовлених форм і розмірів доходів, а також погашення авансованої раніше суми на певний термін. Корпоративна облігація є борговий, емісійної, що котирується, фондовій, біржовий, ринкової, строкової цінним папером, що володіє особливою інвестиційною вартістю.

Облігації бувають декількох видів:

1. Купонні облігації, або, як їх ще називають, облігації на пред'явника. До таких облігаціях додаються своєрідні купони, які необхідно відколювати два рази в рік і представляти платіжному агенту для здійснення виплати відсотків.

2. Іменні облігації. Практично всі облігації різних корпорацій реєструються на імена їх власника. Такому власнику видається іменний сертифікат.

3. Балансові облігації. В даний час такі облігації набувають все більшого поширення, оскільки їх випуск практично не пов'язаний з видачею сертифікатів і т. П.

4. Гарантовані облігації. Вони гарантує не корпорацією-емітентом, а іншими компаніями-поручителями.

Облігації мають наступні особливості:

а) висловлюють позикові, боргові відносини між власником облігацій та емітентом;

б) самостійно звертаються на фондовому ринку аж до її погашення емітентом і мають власний курс;

в) мають властивості ліквідності, надійності, прибутковості та іншими інвестиційними якостями.

Корпоративні облігації випускаються компаніями в тому випадку, якщо акціонерного капіталу вже недостатньо для обслуговування процесу розширеного відтворення основних фондів. На російському ринку цінних паперів корпоративні облігації набувають все більшого поширення.

На російському ринку існує кілька моделей облігації, якi характеризуються особливими умовами розміщення, обігу та погашення облігацій. Корпоративні облігаційні позики характеризуються невеликими обсягами емісії.

Необхідно відзначити, що на стадії розвитку вітчизняного ринку цінних паперів компаніям-боржникам по податках і зборах дозволений випуск облігацій для погашення заборгованості по податкових платежах до бюджету. Так, Постановою Уряду РФ «Про реструктуризацію заборгованості акціонерних товариств" Юганскнефтегаз "і" Самаранефтегз "по платежах до федерального бюджету» даним компаніям було дозволено випускати і облігації з метою погашення цієї заборгованості. Випуск облігацій повинен бути забезпечений заставою майна емітента або зобов'язаннями третіх осіб на суму емісії. Реєстрація проспекту емісії здійснюється за умови одночасного внесення до федерального бюджету не менше 5% суми основного боргу. Облігації випускаються траншами, еквівалентними часткам заборгованості, з терміном обігу від 6 місяців до 2 років. У випадках невиконання емітентом зобов'язань за випущеними їм облігаціях за основним боргом, невиплати купонного доходу або невиконання зобов'язань за договором, укладеним з податковим органом, право вимоги за цими облігаціями переходить до Федеральному управлінню про неспроможність (банкрутство).

На фінансовому ринку великого поширення набули товарні облігації, погашення яких здійснюється не в грошовій, а в товарній формі - квартирами (житлові сертифікати), нафтою, автомобілями і т. Д.

Конвертовані облігації - цінні папери з фіксованою прибутковістю, які можуть бути обмінені на акції емітента на умовах, зазначених у проспекті емісії. Конвертовані облігації можуть бути розміщені на західних ринках. У Росії першою стала використовувати цей інструмент нафтова компанія «ЛУКОЙЛ».

При цьому на зовнішньому ринку російські емітенти більш активні, ніж на внутрішньому.

Конвертовані облігації мають ряд особливостей:

1) випуск конвертованих облігацій має нижчу вартість обслуговування в порівнянні з випуском звичайних облігацій. Це пов'язано з тим, що інвестор має можливість отримати дохід від конвертації облігацій в акції, якщо ринкова ціна останніх істотно зросте;

2) умови, що пред'являються емітенту, менш жорсткі, ніж в разі проведення прямого запозичення;

3) місія конвертованих облігацій є способом розміщення додаткової емісії акцій емітента за умови реалізації права конвертації за вищою ціною, ніж при проведенні емісії безпосередньо акцій.

Акція - це цінний папір з нефіксованим, що змінюються, плаваючим доходом, що засвідчує володіння часткою (паєм) в капіталі акціонерного товариства і дає право на отримання частини прибутку у вигляді дивіденду.

Акція є предметом купівлі-продажу, тому вона має ціну або курс, який знаходиться в прямій залежності від розміру виплачуваного дивіденду і в оберненій залежності - від рівня позичкового відсотка. Грошова сума, позначена на акції, називається номінальною вартістю акції. Ціна, за якою акція продається і купується на ринку, називається ринковою, або курсової, ціною, яка встановлюється відповідно до попиту і пропозиції на акції на фондовій біржі.

Курс акційопределяется як капіталізований дивіденд, т. Е. Дорівнює сумі грошового капіталу, яка, будучи віддана в позику або покладена в банк, дасть дохід, рівний дивіденду.

(1 (1.5)

Наприклад, якщо акція номінальною вартістю в 1000 руб. дає дивіденд, що дорівнює 10 руб., а норма позичкового відсотка дорівнює 12%, то курсова ціна буде дорівнює (10 х 1000: 12) = 833 дол

На курсову ціну акцій впливають поряд з розмірами дивіденду і позичкового відсотка попит і пропозицію на них, залежать як від дійсного або очікуваного стану справ в тому чи іншому акціонерному товаристві, так і від загальної кон'юнктури. Зростання прибутків акціонерного товариства призводить до значного підвищення курсу акцій. Товариство з обмеженою відповідальністю - це форма централізації капіталу і разом з тим основна організаційна форма компанії. Існують три варіанти емісії акцій: публічне (відкрите) розміщення; закрите розміщення (продаж акцій за обумовленим списку); аукціонний продаж пакетами (лотами).

В даний час в РФ акції випускаються як в готівковій, так і в безготівковій формі. У першому випадку акціонер отримує спеціальний документ з підписом і печаткою, на якому написано, що це акція. При безготівковій формі акцій або сертифікатів просто проводиться запис на рахунку, що відкривається на ім'я акціонера. Готівкова форма випуску акцій поступово відходить у минуле.

Акція як титул власності володіє такою ключовою особливістю, як право голосу. У ньому реалізується можливість кожного акціонера як співвласника капіталу акціонерного товариства - брати участь в управлінні справами акціонерного товариства. Другий ключовою особливістю акції як титулу власності є те, що акціонер не має права вимагати в акціонерного товариства повернути йому внесену суму. Саме це дозволяє акціонерному товариству вільно розпоряджатися своїм капіталом, не побоюючись, що частина його доведеться повернути акціонерам.

Ще одна особливість акції полягає в тому, що акціонерне суспільство не бере на себе ніяких безумовних зобов'язань виробляти регулярні виплати власникам його акцій. Якщо компанія не виплачує дивіденди, акціонери не мають можливості стягнути їх через суд або оголосити компанію банкрутом. Вони співвласники капіталу і як такі добровільно беруть на себе ризики, пов'язані з можливістю збитків або розорення компанії. Це дає можливість коливання дивіденду в залежності від результатів діяльності акціонерного товариства в той чи інший період, так як акціонерне товариство може вирішити розподілити між акціонерами отриману ними прибуток повністю або тільки її частину. В останньому випадку інша частина складе нерозподілений прибуток, що залишилася в розпорядженні суспільства.

Таким чином акція - це безстроковий папір, вона не випускається на якийсь заздалегідь обумовлений термін, період. Життя акції обривається лише з припиненням існування самого акціонерного товариства. Це відбувається при добровільній ліквідації, поглинанні іншою компанією або при злитті з нею, або банкрутство.

Однією із загальноприйнятих схем класифікації є розбиття звичайних акцій за секторами економіки. У Росії, наприклад, існує наступна градація:

а) акції банків;

б) акції компаній нафтової, газової та хімічної промисловості;

в) акції фірм металургійної галузі;

г) акції компаній, зайнятих у сфері енергетики;

д) акції компаній телекомунікації і зв'язку;

е) акції транспортних компаній;

ж) акції машинобудівних компаній;

з) акції фірм лісової промисловості.

Інший класифікацією, до якої частіше вдаються менеджери інвестиційних портфелів, є розбиття звичайних акцій на сектора в залежності від їх реакції на зміни в економічній і ринковій ситуації. Найчастіше виділяють п'ять подібних секторів:

1) циклічні акції;

2) захищені акції;

3) акції фірм, що відносяться до секторів енергетики ( «енергетичні» акції);

4) акції, чутливі до коливань процентної ставки;

5) акції фірм технологічного сектора.

Ще спостерігається розподіл акцій на суперакції, акції екстра-класу, дуже гарного, доброго, поліпшеної якості, нижче середнього, спекулятивні акції. Акції, що не володіють якістю акції, що знаходяться на початку цього списку, називаються синіми фішками.

Їм притаманні:

1) висока ліквідність і інформаційна відкритість для потенційних інвесторів і професійних учасників фондового ринку;

2) широка торгівельна мережа;

3) якісна робота депозитарію-реєстроутримувача;

4) прийнятність фінансово-економічних показників компанії;

5) здатність приносити дивіденди кілька разів за рік.

Якісними характеристиками акції є її курс і ринкова вартість.

Курс акції визначається за формулою:

(1 (1.6)

де Р k - курс акцій;

J - розмір річного дивіденду;

J БД- ставка банківського відсотка по депозитах;

Р r - чистий прибуток компанії;

N - форма дивідендних виплат.

На первинному ринку курсоутворюючими фактори такі:

1) номінальна вартість акції;

2) фінансовий стан підприємства;

3) величина оголошеного доходу;

4) рівень позичкового відсотка на ринку позичкового капіталу та ін.

На вторинному ринку, крім основних факторів, на курс акцій впливають так звані фактори поточних змін курсів: політична нестабільність, скидання великих пакетів акцій, негативні чутки, негативний відгук у пресі про компанію идр.

Оплата акцій товариства при його підставі проводиться за їх номінальною вартістю. У всіх наступних випусках реалізація акцій здійснюється за емісійною ціні. Це обумовлюється тим, що власний капітал акціонерного товариства вище статутного, оскільки в процесі існування акціонерного товариства відбувається збільшення вартості його активів внаслідок інфляційних процесів, приєднання нерозподіленого прибутку і т. П.

Ринок корпоративних акційвознік в результаті приватизації і розвивався стрімко. Якщо в 1991 г.бил зареєстровано тільки 32 випуски корпоративних акцій, то в 1992-1994 рр.- більш 30 тис. Випусків. Контролювали процес приватизації Державний комітет з управління майном і Російський фонд федерального майна. Починаючи з 1995 г.сталі проводитися золоті аукціони, на яких реалізувалися пакети акцій, що перебувають у державній власності.

В даний час ринок корпоративних акцій стрімко розвивається, зростає ліквідність акцій. Це досягнуто завдяки тому, що:

1) значно зросла кількість реалізованих акцій (поряд з акціями сировинних галузей популярністю користуються цінні папери електроенергетики, зв'язку);

2) російські акції вийшли на закордонний фондовий ринок.

Для організації стабільного ринку акцій транснаціональними корпораціями створений механізм інтернаціоналізації акцій, який включає систему депозитних розписок.

Наслідком інтернаціоналізації ринків цінних паперів через міжнародні фінансові центри є поява міжнародних корпоративних цінних паперів. До них відносяться єврооблігації, євроноти і євроакції. Частка позик єврооблігацій досягає 80% всіх міжнародних позик. У той же час частка евроакційнезначітельна - 1-2%, що пов'язано з тяжінням інвесторів до акцій відомих національних компаній і відсутністю реального міжнародного вторинного ринку цінних паперів. [35]

Єврооблігаційного ринок являє собою міжнародний ринок цінних паперів, випущених в евровалютах. Його особливістю є те, що як для позичальника цінних паперів, так і для інвестора і валюта, і ринок є іноземними.

Єврооблігації для російських компаній становлять значний інтерес тим, що:

а) ціна запозичення на міжнародному ринку капіталів відносно низька порівняно з внутрішніми процентними ставками і можливістю залучати гроші на досить тривалий термін;

б) обсяг ринку єврооблігацій оцінюється в кілька сотень мільярдів доларів;

в) на ньому представлений широкий круг інвесторів з різних країн, що дозволяє залучати досить значні суми;

г) розміри позик на цьому ринку в середньому коливаються від 100 до 300 млн дол .;

д) щодо слабке регулювання і гнучкість ринку єврооблігацій дають можливість використовувати різні схеми залучення коштів, різні типи облігацій (з фіксованою і плаваючою ставкою відсотка; з нульовим купоном, номіновані в різних валютах; забезпечені і незабезпечені; конвертовані і т. д.);

е) ринок єврооблігацій не регулюється національним законодавством, а працює за правилами, виробленим самими учасниками.

Єврооблігації - боргові зобов'язання, виражені в іноземній валюті. Вони випускаються в різних валютах; американських доларах, англійських фунтах стерлінгів, марках ФРН, японських ієнах і інших валютах, а також у колективних одиницях, наприклад екю і євро.

При корпоративних випусках єврооблігацій використовуються спеціально засновані за кордоном компанії. Емітентом облігацій виступає дочірня компанія, яка приваблює кошти під гарантії російського засновника. Отримані від емісії кошти передаються російської компанії у вигляді кредиту, умови якого аналогічні умовам випуску облігацій. Отже, з точки зору російського законодавства російська компанія отримує довгостроковий валютний кредит від нерезидента, що дає можливість уникнути подвійного оподаткування, а також включати витрати на виплату відсотків до собівартості.

Операції з випуску єврооблігаційного позики починаються з підписання угоди між емітентом і кредитною установою. За участь в розміщенні цінних паперів банки беруть певний відсоток від суми позики. Як позичальників на єврооблігаційного ринку виступають компанії, банки, окремі держави і міжнародні організації.

Велику популярність на російському ринку отримали фінансові векселі, придбані компаніями з метою подальшого перепродажу за вищими цінами. Вони випускаються для короткострокового вкладення вільних грошових коштів.

Корпоративний вексель має ряд переваг в порівнянні з іншими корпоративними цінними паперами:

1) відсутня необхідність реєстрації проспекту емісії;

2) векселі економлять податки, тому що не можуть бути негайно списані за борги податковими службами;

3) вексель можна закласти;

4) вексель можна внести у вигляді внеску в статутний капітал знову утворюється підприємства.

Для продавців перевагою вексельної форми розрахунку є швидка оборотність коштів, а покупцям вексель дозволяє скоротити потребу в оборотних коштах, гарантувати надходження необхідних для виробництва ресурсів.

В умовах російського ринку практично повністю відсутній контроль над обсягом і умовами випуску векселів, оскільки введення жорстких форм регулювання суперечить міжнародним нормам.

До похідних цінних паперів відносять такі фінансові кошти, чия вартість залежить від вартості інших засобів, які називаються базовими (основними). Найпоширенішим типом базових засобів є звичайні акції. Як правило, ціна похідного цінного паперу становить лише частина ціни базової цінного паперу, що дозволяє інвесторові одержувати від похідних цінних паперів значну віддачу. Але треба мати на увазі, що інвестування в похідні цінні папери є одним з найбільш ризикованих. Найбільш поширеними похідними цінними паперами є варранти, опціони і фінансові ф'ючерси.

Варрант - це така похідний цінний папір, що дає її власнику право купити у емітента варанта певну кількість звичайних акцій за заздалегідь обумовленою ціною, званої ціною реалізації.

Опціони бувають двох видів - опціон на покупку - call option і опціон на продаж - put option (в нашій літературі ці види опціонів часто іменуються по їх англійської написання - колл опціони і пут опціони).

Опціон на покупку - це цінний папір, що дає її власнику право купити певну кількість будь-якої цінного паперу за обумовленою заздалегідь ціною - так званої ціною реалізації протягом встановленого періоду часу.

Опціон на продаж - це цінний папір, що дає його власникові право продати певну кількість якоїсь цінного паперу за обумовленою ціною протягом встановленого проміжку часу.

Ф'ючерсні контракти представляють угоду купити або продати в майбутньому певну кількість обумовленого товару в обумовленому місці за заздалегідь встановленою ціною. Ф'ючерсний контракт схожий на опціон з тією суттєвою різницею, що при здійсненні ф'ючерсної угоди і продавець, і покупець зобов'язані виконати взяті зобов'язання.

Як правило, в більшості країн контракти з приводу цінних паперів, опціони і ф'ючерси не розглядаються в якості цінних паперів. Їх називають «контрактами з цінними паперами» або «похідними інструментами». У вітчизняній літературі для їх визначення часто користуються іноземними термінами «деривативи» або «дериваційні інструменти».

дериватив [36] - опціон або ф'ючерс, вартість якого визначається виходячи з курсів валют, вартості цінних паперів, ціни товарів. При цьому власник має право зафіксувати ціну на покупку-продаж з найбільшою вигодою для себе. Дериватив часто застосовується на ринках з нестійкою кон'юнктурою, даючи гарантію власнику на отримання товару по заздалегідь обговореної ціною в незалежності від змін на ринку. Дериватив може використовуватися, наприклад, якщо сторона-покупець очікує підвищення ціни на товар, а продавець зацікавлений в гарантованості здійснення угоди в майбутньому.

Використання даного методу дозволяє стабілізувати ситуацію на ринку.

За рівнем ризику види цінних паперів розміщуються виходячи з принципу: чим вища доходність, тим вище ризик, і чим вище гарантованість цінного паперу, тим нижче ризик. З цієї точки зору найбільш ризикованими є похідні цінні папери, а найменш ризикованими - державні цінні папери.


[35] Каратуев А. Г. Цінні папери: види і різновиди. М .: Изд-во «БЕК», 1997. 235 с.

[36] Від лат. derivaius - «відведений».

Новости