АТ «Нурбанк» Банки Казахстану: помилки, уроки і прогнози

Діловий портал Курсів

Діловий портал Курсів.kz

На думку експертів 2017 рік став справжнім випробуванням для банківської системи Казахстану, і якщо в 2016 році джерелами всіх проблем по більшій мірі була нестабільність курсу тенге, то в році, що минає більшість банків займалося очищенням своїх портфелів і формуванням додаткових резервів. В інтерв'ю «Кь» банкіри підвели підсумки року, що минає і поділилися своїми очікуваннями на 2018 рік.

Підсумки: Яким був 2017 рік для галузі?

Ельдар сарсенів, голова правління АТ «Нурбанк»

2017 рік був наповнений подіями як позитивного, так і негативного характеру. Що стосується негативних факторів, то можна згадати про потрясіннях на банківському ринку за двома фінансовим інститутам - RBK Bank і Delta Bank, що призвело до підриву довіри до банківського сектору з боку вкладників, зокрема юридичних осіб та негативному впливу на ліквідність дрібних і середніх банків РК .

Певну роль зіграло технічне об'єднання двох найбільших БВУ РК - Казкома і Халик банку, куди був направлений великий обсяг коштів держпідтримки (близько 2 трлн тенге). Так, за рахунок коштів Нацфонда банківський сектор отримав чималий обсяг грошової маси, що дало підтримку банкам з великої п'ятірки.

Так, за рахунок коштів Нацфонда банківський сектор отримав чималий обсяг грошової маси, що дало підтримку банкам з великої п'ятірки

Варто відзначити, що під удар потрапив і сектор другого ешелону, випробувавши на собі закриття лімітів на міжбанківському ринку, недовіра з боку клієнтів фізичних осіб, спад попиту на кредитування, за рахунок підвищення середніх ставок на кредитування і зниження споживчого попиту. Незважаючи на те, що не всі банки витримали такий тиск, даний фактор позитивно відбився на зміцненні вузьких напрямків: диверсифікації фондування, поліпшенні якості обслуговування і розвитку кредитування за допомогою залучення держкоштів на кредитування МСБ та корпоративного сектора. Ситуація на банківському ринку очевидно якісно поліпшується, незважаючи на досить серйозні потрясіння.

Я вважаю, що в цілому для банківської галузі, що минає зіграв роль дуже своєчасною і правильною терапії - головним чином профілактичні та оздоровчі інструменти були застосовані в рамках державної підтримки великих фінансових інститутів НБ РК. Я і мої колеги-банкіри поділяємо позитивні прогнози щодо результатів даної підтримки.

Павло ЛОГІНОВ, голова правління АТ «Євразійський банк»

Рік був дуже багатим на події для галузі. Я б відзначив такі знакові з них як і декларована, і реальна консолідація банків, друге - це Програма підвищення фінансової стійкості, яку запустив Нацбанк, і третє - це ризики, які, на жаль, реалізувалися в ряді банків.

Прогнози: Яким на Ваш погляд, буде 2018 рік? Які важливі події Ви очікуєте?

Ельдар сарсенів, голова правління АТ «Нурбанк»

Це буде часом злиттів і поглинань, укрупнення банківського сектора. Це дозволить виявити сильні банки, що дасть стійким банкам конкурентну перевагу. Також ми зможемо спостерігати підвищення якості послуг, що надаються шляхом діджіталізаціі внутрішніх процесів і каналів продажів, а також підвищення кваліфікації персоналу.

Поступове пожвавлення ринку кредитування на основі підвищення макроекономічних показників РК; не виключена можливість, виходу кількох банків на ринок західного капіталу, що диверсифікує фондування банківського сектора; малоймовірно, але можна припустити прихід нових (в тому числі іноземних) інвесторів в капітал банків РК при скороченні чисельності до 30.

Галім Хусаїнов, голова правління АТ «Банк Центркредит»

Відносно наступаючого 2018 року в нас оптимістичні плани - ситуація має всі шанси на зміни в кращу сторону - це і збільшення активності банків, зростання кредитування і інші позитивні тренди.

Павло ЛОГІНОВ, голова правління АТ «Євразійський банк»

Останні роки ми бачимо стагнацію, ми знаходимося в найнижчій точці, тому очікуємо в наступному році плавне зростання економіки, сподіваємося, що буде пожвавлення, бізнес почне рости, розвиватися, в країну більше активно почнуть надходити інвестиції, буде рости споживчий попит.

Очевидно, що основна проблема банків - в тому, що накопичені проблеми в балансах треба закривати за рахунок прибутку клієнтів, а для цього бізнес клієнтів банків повинен почати рости.

Позитивно, що в цьому році не спрацював девальваційний сценарій, незважаючи на високі очікування, навпаки, ми бачимо, що тенге стабільний, рівень інфляції і платіжний баланс країни також стабільні. Ми очікуємо підйому економіки, це виведе клієнтів на новий рівень і дасть можливість банкам кредитувати зі зниженим рівнем ризику, очікуємо зрозумілу грошово-кредитну політику Національного банку РК - подальшого зниження базової ставки і стабільного курсу тенге. Такі ось побажання всім фінансистам на Новий рік.

Андрій ТИМЧЕНКО, головний керуючий директор АТ «Альфа-Банк»

2018 рік очікується сприятливим для фінансового сектора. Передбачуване збереження зростання економіки і відносна стабільність середньорічної ціни на нафту сформують економічну основу для успішного розвитку фінансового сектора Казахстану як в плані стабільності національної валюти і умов фондування банків, так і доступності кредитування для клієнтів.

Робота щодо врегулювання проблемної заборгованості і докапіталізації окремих банків, проведена в 2017 році урядом і Національним банком Республіки Казахстан в рамках Програми підвищення фінансової стійкості банківського сектора, сприяла підвищенню довіри до казахстанського банківського сектору в цілому і створила передумови для його фінансової стабільності і зростання в майбутньому.

У 2018 році можливе збереження тренда по консолідації в банківському секторі, хоча системно значимі угоди по об'єднанню банків вже відомі, і в цьому відношенні більший інтерес представлятиме відповідь на питання про успішність даної стратегії банків.

Зростання концентрації ринку навколо великих банків буде стимулювати підвищення рівня конкурентоспроможності середніх і малих банків за рахунок підвищення фінансової ефективності (оптимізація операційних витрат, каналів продажів і персоналу), поліпшення якості обслуговування і подальшої цифровізації банківських послуг.

Підсумки: Яким був 2017 рік для галузі?
Прогнози: Яким на Ваш погляд, буде 2018 рік?
Які важливі події Ви очікуєте?

Новости