Атестат професійного бухгалтера

  1. призначення документа
  2. Як отримати документ

Організації, складаючи оголошення про вакансії, вказують свої вимоги до співробітників. Серед них наявність офіційних документів, що підтверджують навички та кваліфікацію. До цих документів відноситься і атестат професійного бухгалтера, який, на думку багатьох роботодавців, повинен бути у фахівця, який бажає отримати бухгалтерську посаду. Все більше бухгалтерів замислюються про отримання цього документа. Адже він є серйозною перевагою на ринку праці.

призначення документа

Характеристика та особливості функціоналу посади бухгалтера закріплені у відповідному стандарті. Саме цей документ розкриває, якими навичками повинна володіти фахівець цієї професії. Незважаючи на те, що подібний стандарт діє вже кілька років, його значення зросло з прийняттям закону, що стосується незалежної оцінки фахівців. Згідно з діючими правилами, якщо після перевірки кваліфікація співробітника виявляється недостатньою, то роботодавець може його звільнити. Також керівник організації може направити працівника на перевірку кваліфікації, яка проводиться незалежними експертами.

Оскільки посадові обов'язки бухгалтера безпосередньо пов'язані з фінансовою стороною діяльності організації, то і вимоги пред'являються досить серйозні. Якщо працівник не відповідає прийнятому стандарту, то він може бути звільнений за підсумками кваліфікаційної перевірки. Також здобувачеві, що не придатному під ці вимоги, буде важко знайти пристойну роботу.

Можна зустріти відомості про те, що атестат професійного бухгалтера обов'язковий з 2017 року, проте це не так. Наявність атестата свідчить про професійні навички та відповідність займаній посаді або достатньої кваліфікації, щоб претендувати на вакансію при влаштуванні на роботу. Цілком логічно, що роботодавець віддасть перевагу саме здобувачеві з атестатом. Однак при цьому наявність документа не є обов'язковою вимогою і не закріплено в законодавстві. Тому на питання: потрібен чи ні атестат професійного бухгалтера кожен фахівець повинен відповісти самостійно, орієнтуючись на свою ситуацію.

Як отримати документ

Видати атестат може центр професійної підготовки, що має відповідну ліцензію на навчання фахівців і видачу документів. Такі організації проводять як навчання, так і атестацію для бухгалтерів, у них можна отримати атестат або продовжити його дію. Працівник може пройти навчання:

  • за власним бажанням, якщо хоче мати перевагу у вигляді атестата;
  • з ініціативи роботодавця, якщо керівник організації сам направляє спеціаліста, з відшкодуванням витрат на навчання.

Існує два рівня кваліфікації - це бухгалтер і головний бухгалтер. Тому і атестати видаються по одному з цих двох напрямків, в залежності від того на яку посаду претендує фахівець.

Крім того, є деякі обов'язкові вимоги стандарту, яким повинен відповідати претендент на отримання атестата. Без виконання цих вимог не можна отримати документ, тому стати власником атестата може не кожен. Перерахуємо необхідні умови для отримання бухгалтерського атестата:

КваліфікаціяВимоги

Бухгалтер Середня професійна освіта за своєю спеціальністю або професійна підготовка за спеціальними програмами. Також необхідний досвід роботи за фахом - понад 3 років. Головний бухгалтер Середня професійна або вища освіта та курси підвищення кваліфікації. Також фахівець повинен мати семирічний стаж роботи за фахом, для тих, хто має вищу освіту, цей термін скорочується до 3-5 років.

Зрозуміло, що під роботою за спеціальністю мається на увазі діяльність, пов'язана:

  • з веденням бухгалтерського обліку;
  • аудитом;
  • складанням бухгалтерської звітності.

Знаючи ці вимоги, можна зрозуміти, як отримати атестат професійного бухгалтера. Якщо фахівець відповідає даним пунктам, то йому залишається звернутися в центр професійної підготовки, де він зможе пройти атестацію. Або дочекатися, поки на навчання направить роботодавець.

Незважаючи на те, що професійна атестація бухгалтерів не входить в список обов'язкових для працевлаштування дій, багато фахівців подають заяву на атестацію за власною ініціативою. Проф атестат дозволяє їм отримати значні переваги на ринку праці, в порівнянні з тими фахівцями, хто подібного документа не має. Крім того, працівники, що мають атестат, можуть захиститися від звільнення через невідповідність займаній посаді.

Крім того, працівники, що мають атестат, можуть захиститися від звільнення через невідповідність займаній посаді

Роботодавці при наборі співробітників віддають перевагу фахівцям, у яких є цей документ, оскільки він служить наочним підтвердженням всіх необхідних навичок. Також керівнику буде вигідно направити співробітників на навчання і отримання атестата, оскільки це допоможе гарантувати необхідний рівень кваліфікації.

Таким чином, атестація бухгалтерів з 2017 стала більш значущим заходом, ніж раніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Новости