Атмосферний тиск для риболовлі: вплив змін погоди на клювання

  1. У чому суть питання?
  2. зміна тиску
  3. Вплив на клювання
  4. перепади погоди
  5. Краща погода для риболовлі
  6. Відео

Атмосферний тиск для риболовлі грає велику роль, особливо для тих рибалок, які повертаються з водойми з порожніми руками Атмосферний тиск для риболовлі грає велику роль, особливо для тих рибалок, які повертаються з водойми з порожніми руками. В цьому випадку неправильна погода - саме той фактор, який не дав рибалці взяти черговий трофей, хоча у сидів на тому березі людини з тиском було все в порядку і, як слід, улов виявився пристойним.

Але жарти в сторону, розглянемо вплив погодних умов, зокрема атмосферного тиску, на активність риби, а вже як її зловити при тій чи іншій погоді, нехай кожен зробить свій висновок.

У чому суть питання?

Для початку згадаємо шкільні уроки фізики. Атмосферний тиск - це величина, що характеризує вага стовпа повітря, що припадає на одиницю площі. Виражається ця величина в міліметрах ртутного стовпа, за методом вченого Торічеллі, який він запропонував в 1643 році.

Нормальний атмосферний тиск ртутного стовпа в скляній трубці на нульовий висоті рівня моря прийнято рівним 760. Але так як з підвищенням висоти горизонту повітряний стовп зменшується, то для перерахунку нормального показника використовують формули, що враховують два чинники:

  • відносну висоту місця над морем;
  • температуру повітря.

При найпростіших же розрахунках вплив температури повітря не враховують, а використовують наступне правило:

Правило: При підвищенні висоти місцевості на 12 метрів величина нормального атмосферного тиску знижується на 1 міліметр ртутного стовпа!

Іншими словами, якщо місцевість з рибним водоймою знаходиться на висоті 120 метрів над рівнем моря, нормальним буде вважатися тиск в 750 міліметрів ртутного стовпа - Рн = 760-120 / 12 = 750.

зміна тиску

Тепер поговоримо про те, як змінюється оптимальне атмосферний тиск. Нормальним добовим коливанням, при якому клює риба, вважається перепад не більше 3-4 міліметрів ртутного стовпа. Ці зміни залежать більшою мірою від нічного зниження і денного підвищення температури повітря.

Більш різкі зміни відбуваються при утворенні атмосферних вихорів. При цьому коливання виражаються наступним чином:

  • циклон - тиск падає;
  • антициклон - піднімається.

Вплив на клювання

Розглянемо вплив атмосферного тиску на клювання риби. Для початку проаналізуємо фізичну сторону процесу.

Згадаймо, що тиск по суті це вага повітря, а на рибу тисне ще і стовп води. Так ось при підвищенні повітряного ваги на плавальний риб'ячий міхур сума тисків збільшується. Тому, щоб це компенсувати, міхур наповнюється газом і риба піднімається у верхні шари, при зворотному процесі - опускається на дно.

Особливо це зміна помітно з риболовлі на карася , У якого газообмін в плавальному міхурі уповільнений у порівнянні з іншими видами риб. Так ось, при зниженому тиску карась опускається в найглибші місця водойми, а при підвищеному годується біля поверхні.

Так ось, при зниженому тиску карась опускається в найглибші місця водойми, а при підвищеному годується біля поверхні

Фото 1. Тиха погода говорить про високому тиску.

Інших риб можна теж розділити, цей поділ є досить умовним, на дві категорії по залежності їх активності від погоди. При високому тиску клює активніше пелагическая риба, така як:

При зниженому атмосферному тиску краще починають проявляти активність практично всі хижаки, згадайте, яку погоду називають щучої, і донні види мирної риби:

Залежність активності хижака простежується по тому, де стоїть дрібниця. Підвищився тиск - вона піднялася догори, знизилася - пішла на дно. За одинаками ганятися не охота, міняти свої горизонти теж не хочеться, ось хижак і не ловиться. При цьому відзначають, що судак клює при будь-якому тиску , Він на відміну від щуки полює в тому горизонті, де знаходиться в цей час його видобуток.

Фото 2. На річці невелика брижі говорить про стабільне клюванні.

перепади погоди

Значну роль відіграє зміна атмосферного тиску для лову риби. Краще клює при стабільній погоді, незалежно від числа міліметрів ртутного стовпа. Але впливає на клювання клімат постійно змінюється, тому охарактеризуємо всі його зміни.

  1. Стабільне нормальний тиск найкраще підходить для лову будь-якої риби.
  2. Хороший клювання відзначається і тоді, коли атмосфера має високий стабільний рівень тиску повітря.
  3. На стабільному низькому рівні клювання буде на трієчку, зате активний хижак.
  4. На зростаючий тиск піднімається активність і у риби.
  5. На падаючому тиску клювання активний у всіх видів риб.
  6. Стрибає погода відзначається зниженням активності риби і майже повним бесклевья.

Фото 3. Таблиця залежності клювання від тиску

Краща погода для риболовлі

Виходячи з усього вищесказаного, можна зробити висновок про те, яка погода найкраще підходить для риболовлі. Потрібно при цьому відзначити, що за минулими сезонами лову залежність клювання від тиску не змінюється, і якщо влітку окунь краще клював на конкретному водоймі при 755 міліметрах ртутного стовпа, то і взимку теж потрібно виходити з цього показника.

  • Якщо за вікном стоїть тиха похмура погода, яка не змінюється протягом, принаймні, трьох днів - сміливо вирушайте на рибалку за будь-якими трофеями.
  • Зниження тиску з вітром і негодою ідеально для лову щуки і миня .

    Фото 4. Щучья хвиля на водоймі.

  • Помітно активізується риба перед грозою і на початку дощу, особливо якщо вітер дме проти течії.
  • Сонячна погода з невеликим вітерцем ідеальна для лову мирної риби.
  • Взимку відзначається зниження клювання при східному вітрі.

Таким чином, можна сказати, що у природи практично немає поганої погоди для риболовлі. Головне, знати який вид риби ловиться в певних умовах.

Відео

Пізнавальний ролик про атмосферу допоможе краще розібратися в темі сьогоднішньої розмови.

У чому суть питання?
У чому суть питання?

Новости