Аудит з охорони праці

  1. Що таке і для чого проводиться аудит охорони праці на підприємстві
  2. Завантажити документи зі статті:
  3. Скачайте зразки потрібних документів, які підготували для вас наші експерти:
  4. Хто може проводити
  5. що перевіряють
  6. Результати аудиту системи управління охороною праці

Всі роботодавці, незалежно від розміру організації, повинні створювати і забезпечувати функціонування системи управління охороною праці (СУОП). Це зазначено в пункті 4 статті 212 Трудового кодексу РФ.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Що таке і для чого проводиться аудит охорони праці на підприємстві

Система управління ВІД повинна функціонувати. Це обов'язок роботодавця. Функціонування СУОП полягає в управлінні охороною праці на всіх рівнях, формування культури безпечної праці на кожному робочому місці. Щоб перевірити, чи не зведена чи СУОП тільки до формального документального оформлення, вдаються до аудиту функціонування системи.

Завантажити документи зі статті:

Види аудиту з охорони праці

Аудит буває зовнішнім і внутрішнім. Зовнішній проводять спеціалізовані організації або індивідуальні підприємці. Внутрішній проводиться силами самої організації.

Для того щоб провести зовнішній аудит охорони праці, виконавцю необхідно розробити методику і узгодити її з замовником. Метою може бути перевірка не тільки роботи СУОП , Але і стану справ з охорони праці при реорганізації, або при сумнівах в ефективності роботи фахівця з ОП

Для оцінки ефективності необхідно розробити ключові показники, за якими можна робити оцінку. Зовнішні аудиторські компанії використовують свій досвід, досвід кращих підприємств в галузі. Аналіз СУОП в конкретній організації відбувається з використанням чек-листів, показники порівнюються з кращими значеннями в області ВІД.

Аудит у вигляді порівняння найбільш простий, але може давати помилковий результат, так як не враховує специфіку різних підприємств, методичні підходи до ВІД, фінансові можливості, кваліфікаційний рівень працівників. Тому аудиторські фірми застосовують одночасно кілька методик. Внутрішня перевірка допомагає контролювати, наскільки ефективно СУОП на підприємстві виконує свої функції, сприяє зниження виробничого травматизму і підвищенню культури безпечного виробництва.

Внутрішня перевірка допомагає контролювати, наскільки ефективно СУОП на підприємстві виконує свої функції, сприяє   зниження виробничого травматизму   і підвищенню культури безпечного виробництва

Тетяна Чиркина - Головний редактор сайту Trudohrana.ru

Скачайте зразки потрібних документів, які підготували для вас наші експерти:


порядок проведення

Для того щоб провести зовнішній аудит з охорони праці, складаються перевірочні листи. Аудиторська компанія може використовувати чек-листи Мінпраці Росії .

Потім аудитор разом з відповідальною особою з ОП повинен пройти по території організації-замовника, відзначити в перевірочному аркуші кожен пункт невідповідності і дати своє пояснення в перевірочному аркуші. Необхідно задокументувати всі порушення вимог правил охорони праці.

Для проведення внутрішнього аудиту СУОП також можна розробити власний стандарт, в якому вказати, з якою метою він проводиться, скласти план, розробити форму звіту, а також перелік дії в ході коригувальних заходів.

Знайдіть потрібний вам зразок документа з охорони праці в найповнішою бібліотеці шаблонів Довідкової системи "Охорона праці". Наші експерти підготували вже 2506 шаблонів!

Хто може проводити

Зовнішній аудит проводить аудитор - висококваліфікований фахівець в галузі охорони праці та промислової безпеки, який має великий стаж роботи в галузі, хорошу нормативну правову підготовку та досвід успішного проходження перевірок з ОП з боку Рострудинспекции .

Внутрішній може провести новий фахівець з ОП, який приймає справи, або головний інженер, але найкраще, якщо аудит всередині організації буде проводити комісія в складі не менше ніж з трьох чоловік, включаючи залучених експертів. Якщо в організації немає окремого підрозділу служби охорони праці або штатного фахівця, то для аудиту охорони праці можна укласти договір зі стороннім підрядником (виконавцем).

Це може бути:

  • спеціалізована організація, що має державну акредитацію в області ВІД;
  • фахівець, який притягається за цивільно-правовим договором, в тому числі ІП . Це передбачено частиною 3 статті 217 Трудового кодексу .

що перевіряють

Працівників підприємства потрібно підготувати до аудиту. Для цього слід сповістити керівників в кожному структурному підрозділі, провести бесіду з персоналом. Необхідно роз'яснити мету перевірки, порядок поведінки працівників (ніякої паніки, ніякої показухи, звичайний виробничий процес). Перевірочні заходи не проводять в період підвищеної концентрації уваги на результат роботи (здачі квартальної, річної звітності для бухгалтерії або відділу продажів, наприклад).

Аудитори знайомляться з локальної документацією і порівнюють її з вимогами, що містяться в нормативних правових актах з ОП , Аналізують технологічні карти, плани виробництва і проект виконання робіт підвищеної небезпеки.

  • Готові рішення згідно з чинним законодавством
  • Більше 3 000 заповнених шаблонів
  • Можливість задати питання в експертну підтримку

Потім проводяться польові дослідження. Для цього перевіряючі проводять зустріч з кожним працівником, аналізують ефективність управління охороною праці в рамках багатоступінчастого контролю. Якщо це необхідно, виконують спостереження за технологічним процесом, за роботою персоналу, особливо при роботах підвищеної небезпеки . Важливо перевірити, як в організації працівники ведуть документацію з ОП: наряди, акти-допуски, журнали реєстрації інструктажів на робочому місці і т.п.

Важливо, щоб інформація, яку отримують перевіряючі під час аудиту охорони праці, була достовірною і об'єктивною. Буває, що на достовірність підсумків впливають порушення в технологічному процесі або поверхневий підхід до перевірки, зосередження уваги на незначних деталях, брак часу. Формально проведена перевірка не допомагає в роботі, а лише знижує рівень довіри працівників до системі управління ВІД .


Результати аудиту системи управління охороною праці

Недостатньо просто провести аудит. Аудитор повинен повідомити про всі виявлені прогалини і проблеми в охороні праці керівникам структурних підрозділів та іншим відповідальним особам, обговорити з ними причини порушень, запланувати коригувальні заходи і визначити виконавців та строки виконання.

Результати перевірки заносять до звіту. Затвердженої його форми немає. Звіт надають замовнику - керівництву організації - генеральному директору або головному інженеру.

За результатами перевірки оформляється протокол невідповідностей. У ньому відображають виявлені порушення.

наприклад:

  • терміни проведення навчання на підприємстві регулярно порушують;
  • керівники структурних підрозділів не проходять навчання в учбовому центрі;
  • відповідальні співробітники не оформляють протоколи перевірки знань при внутрішньому навчанні;
  • керівникам і фахівцям організації не видають посвідчення про перевірку знань.

Такі факти вказують в протоколі.

Усунути виявлені порушення та невідповідності потрібно протягом місяця. Для цього складають план роботи. Якщо знадобиться, термін виконання коригувальних заходів можна продовжити.

Читайте також:

Новости