Audit Expert: аналіз фінансової та господарської діяльності підприємства

  1. Приведення фінансової звітності у відповідність з міжнародними стандартами
  2. Підготовка даних для фінансового аналізу
  3. Інтерпретація даних аналітичних таблиць
  4. Оцінка фінансово-господарської діяльності
  5. переоцінка
  6. Методи аналізу та облік деномінації
  7. Консолідація та ранжування даних
  8. оформлення результатів

Audit Expert: аналіз фінансової та господарської діяльності підприємства

Автор: А.Павловський, С.Седих
Джерело: Фінансова газета Регіональний випуск № 42, жовтень 2000 р

Завдання оцінки фінансового і економічного стану підприємств стоїть перед керівництвом і власниками підприємств, кредиторами, потенційними інвесторами, органами державного управління і контролю. Якщо підприємство платоспроможне, його фінансове становище стало, то воно має перевагу в залученні інвестицій, отриманні кредитів, виборі партнерів і підборі кваліфікованих кадрів. Роботу з оцінки та аналізу фінансової та господарської діяльності підприємства можна зробити більш ефективною якщо скористатися інформаційно-аналітичною системою Audit Expert, створеної компанією "Expert Systems". Дана система націлена на вирішення наступних завдань:

  • Подання підприємства закордонному партнеру або інвестору. Система пропонує зручний інструмент для перетворення бухгалтерських звітів до форм звітності, що задовольняють міжнародним стандартам, "переводить" їх на англійську мову і допомагає підготувати звіт про фінансовий стан підприємства, зрозумілий зарубіжному бізнесменові.
  • Моніторинг фінансового стану підприємства. Система дозволяє розрахувати найважливіші фінансові показники, проаналізувати в динаміці різні сторони фінансово-господарської діяльності підприємства і виявити коло проблем, які потребують особливої ​​уваги керівника.
  • Приведення балансової вартості активів у відповідність з реаліями ринку: переоцінка активів і пасивів балансу.
  • Контроль фінансового стану позичальників або дочірніх компаній. Можливо наочне уявлення в динаміці основних індикаторів фінансово-господарської діяльності ряду підприємств і своєчасне виявлення несприятливих тенденції.
  • Оцінка вартості пакета акцій компанії, які не котируються на ринку, з урахуванням вартості виробничих ресурсів, собівартості продукції, річного обсягу виручки, вартості запасів, дебіторської та кредиторської заборгованості та інших факторів, що впливають на вартість компанії.

Приведення фінансової звітності у відповідність з міжнародними стандартами

Закордонним підприємцям, що розглядає можливості розвитку бізнесу в Росії, не зрозумілі форми російської бухгалтерської звітності, що надається їм російськими колегами. Перетворення фінансової звітності до виду, наближеному до міжнародних стандартів, дозволяє російським підприємцям знайти "спільну мову" з закордонними бізнесменами.

У звичайний набір вхідних даних для системи Audit Expert входять бухгалтерський баланс (Форма 1) і звіт про фінансові результати (Форма 2). Для глибокого аналізу використовуються також дані з інших форм.

Вихідні дані система перетворює в форми, відповідні Міжнародним стандартам фінансової звітності (IAS): аналітичний баланс і аналітичний звіт про прибутки і збитки, вид яких зручний для аналізу. Структура аналітичних таблиць Audit Expert розроблена виходячи з вимог Міжнародних стандартів в редакції 1998 року, перетворення даних базується на методиці UNIDO.

Перетворення даних звітності проводиться в Audit Expert за допомогою механізму сценаріїв. Останні задають правила уніфікації звітності різних періодів, а також правила перекладу даних російського плану рахунків в міжнародний формат. Таким чином, ця система дозволяє вирішити ще одну важливу задачу: подання до порівнянному вигляді фінансової звітності, що відноситься до різних періодів часу, в які структура форм бухгалтерської звітності піддавалася змінам.

Включений в Audit Expert стандартний набір сценаріїв орієнтований на обробку балансів і звітів про прибутки і збитки Росії, Білорусі, України, Казахстану та Узбекистану за період починаючи з 1994 р Можна створити також додаткові сценарії за допомогою спеціального редактора.

Введення вихідної звітності в таблиці Audit Expert з найбільш поширених бухгалтерських систем проводиться шляхом імпорту підготовлених в них файлів даних. Дані можуть також імпортуватися із звичайних текстових файлів або вводитися вручну.

На підставі аналітичного балансу і аналітичного звіту про прибутки і збитки Audit Expert формує таблицю з 20 основних фінансових показників, що характеризують рентабельність, ліквідність, ділову активність підприємства.

Всі аналітичні таблиці, що формуються системою Audit Expert, можуть відображати показники, які стосуються будь-якого обраного періоду часу або показувати їх в динаміці протягом усього часового інтервалу, на якому введено вихідні дані. Всі табличні дані можуть відображатися на графіках і діаграмах.

Підготовка даних для фінансового аналізу

Система Audit Expert пропонує користувачеві широкий набір інструментів для підготовки даних, необхідних для аналізу. З його допомогою фінансовий аналітик може розробити аналітичні таблиці і визначити способи розрахунку показників, необхідних йому для реалізації власного методу аналізу. Механізм підготовки даних включає наступні етапи:

  • Підбір сценарію для наявних вихідних даних. При наявності готового стандартного сценарію для потрібного періоду Audit Expert автоматично показує його в списку вибору. Якщо сценарій не знайдений, або він не влаштовує з якихось параметрах користувача, його необхідно створити або відредагувати в редакторі. Потрібно описати структуру таблиць вихідних даних: задати назви рядків і правила формування їх значень.
  • Опис за допомогою редактора сценаріїв структури однієї або декількох аналітичних таблиць, в які будуть перетворюватися вихідні дані. Сценарієм визначаються назви показників створюваних таблиць і правила формування їх значень.
  • Імпорт файлу даних з бухгалтерської системи в Audit Expert або введення даних вручну. Розрахунок аналітичних таблиць відповідно до сценарію.

Для реалізації в Audit Expert власної методики аналізу користувач створює аналітичні таблиці із заданими параметрами осередків і описує способи побудови потрібних графіків і діаграм. Можливо збереження створених таблиць, графіків, діаграм у вигляді шаблону для подальших розрахунків.

Інтерпретація даних аналітичних таблиць

Для інтерпретації результатів аналізу необхідний еталон, з яким можна порівнювати отримані значення. Для кожної аналітичної таблиці по кожному показнику можна ввести нормативні (або оптимальні) значення, а також чотири інтервальних значення, що характеризують допустимі, задовільні, погані і дуже погані величини відхилень розрахованих значень від нормативних даних. Розміри відхилень від нормативних значень показників передаються кольором елементи таблиці.

Дані аналітичних таблиць за аналізовані періоди можна представляти в двох валютах - місцевої та будь-другий. Також передбачений вибір мови, формату чисел і способу представлення даних: в абсолютних значеннях, у вигляді приростів за різні періоди, в процентному вираженні.

Оцінка фінансово-господарської діяльності

Описана вище схема використовуються при виконанні внутрішньої діагностики фінансового стану підприємства, комплексної оцінки його фінансово-господарської діяльності, включаючи проведення техніко-економічного аналізу підприємства. Адже, як відомо, в основі фінансових показників господарської діяльності підприємств лежать показники техніко-організаційного рівня виробництва.

Тому в ході аналізу спочатку обробляються аналітичні баланс, звіт про прибутки і збитки і таблиця фінансових показників. При цьому виявляються відхилення показників від нормативних величин. Для аналізу цих показників і з'ясування причин виникнення відхилень потрібна додаткова інформація, для отримання якої використовуються фінансова звітність (аналіз можна проводити аж до оборотів за рахунками), нормативна і планова інформація.

переоцінка

В системі відповідно до ринкових цін можна переоцінити дебіторську і кредиторську заборгованості, акціонерний капітал, запаси, основні засоби, незавершені інвестиції, цінні папери та отримані кредити. Система дозволяє вводити єдиний коефіцієнт переоцінки по потрібній статті (наприклад, дебіторської заборгованості) або окремі коефіцієнти по кожній складовій показника (наприклад, дебітором). Механізм переоцінки використовується в ході оцінки вартості бізнесу та при проведенні внутрішнього аналізу підприємства.

Методи аналізу та облік деномінації

В системі Audit Expert реалізовані всі загальноприйняті методи аналізу: 1) горизонтальний (часовий або динамічний) аналіз, що забезпечує порівняння кожної позиції звітності з попереднім періодом; 2) вертикальний (структурний) аналіз, націлений на визначення структури підсумкових фінансових показників і виявлення впливу кожної позиції звітності на результат в цілому; 3) трендовий аналіз, 4) аналіз відносних показників (коефіцієнтів), що забезпечує також визначення залежностей між показниками; 5) порівняльний (просторовий) аналіз. Як інструмент порівняльного аналізу в Audit Expert передбачений механізм зіставлення отриманих показників з нормативними.

Можливо, виділивши мишкою кілька осередків таблиці, що відображають динаміку розвитку того чи іншого показника, відразу побудувати по ним графік або діаграму.

Стандартними настройками системи передбачено врахування деномінації 1998 року. Цю функцію можна вимкнути, наприклад, якщо звітність підприємства, з яким проводиться порівняння, містить неденомінованих показники.

Консолідація та ранжування даних

Audit Expert випускається в декількох версіях. Найповніша - Professional -Дозволяє аналізувати роботу кількох підприємств, наприклад холдингу, формувати консолідовану звітність, вибудовувати рейтинги підприємств, ранжуючи їх як по окремим параметрам, так і за загальним обчислюваному рейтинговому показнику.

оформлення результатів

За результатами аналізу автоматично формується експертний висновок в форматі Word або HTML, що має стандартну структуру і зміст. У інтерпретують коментарі укладення вбудовуються значення показників, які беруться з аналітичних таблиць. Крім стандартного висновку користувач може сформувати свій власний звіт. Він може бути представлений на чотирьох мовах, що вельми корисно, якщо потрібно надати інформацію закордонному партнеру.

До списку публікацій

Новости