Аудит ризиків: попереджений, значить озброєний

  1. Ризик-менеджмент від Геродота
  2. Аудит ризиків - захист для бізнесу

Діловий світ зацікавлений в таких інструментах управління ризиками, які будуть сприяти прийняттю рішень, спрямованих на мінімізацію можливих втрат. Тому число підприємств, які застосовують ризик-менеджмент, неухильно зростає Діловий світ зацікавлений в таких інструментах управління ризиками, які будуть сприяти прийняттю рішень, спрямованих на мінімізацію можливих втрат

За прогнозами KPMG (КПМГ, Міжнародна аудиторська компанія), до 2012 року частка компаній, які застосовують ризик-менеджмент, досягне 78 відсотків (у 2006 р показник становив 35 відсотків). Такий серйозний підйом обумовлений уроками фінансової кризи, в результаті яких найменші втрати понесли ті компанії, які завчасно зуміли оцінити загрозу, що насувається і прорахувати можливі наслідки для свого бізнесу.

Показовим є ранній досвід Альфа-банку, який зміг, завдяки своєчасному проведенню заходів з оцінки ризиків, зберегти стабільність під час банківської кризи 2004 року. Тоді в розпорядженні банку було відразу кілька сценаріїв реагування в ситуації виникнення різних загроз, і фахівці зуміли передбачити початок паніки за два дні до її реального появи. В результаті банку вдалося уникнути застосування надлишкових заходів, на які пішли інші компанії.

Однак не можна списувати з рахунків існування альтернативної точки зору, згідно з якою ризик-менеджмент не виправдав покладених на нього надій, оскільки не допоміг ні зупинити кризу 2008 року, ні врятувати багато найбільших банків і організації. Але не варто забувати, що в більшості випадків в постраждалих організаціях або не існувало грамотної системи управління ризиками, або компанії свідомо йшли на високий ризик заради гарного прибутку. Крім того, ризик-менеджмент за своєю суттю не призначений для запобігання світових економічних криз. Його завдання - знижувати негативні наслідки виявлених загроз для конкретних компаній.

Ризик-менеджмент від Геродота

Здавалося б, управління ризиками - данина часу, однак ідея ризик-менеджменту далеко не нова. Ще у давньогрецького історика Геродота є міркування про те, що «великі справи зазвичай обрамлені великим ризиком». Сьогодні під підприємницьким ризиком розуміють вплив невизначеності на досягнення поставлених цілей, що загрожує недоотриманням доходів, виникненням матеріальних і фінансових втрат. Кажуть про трьох рівнях ризику: допустимому (при якому рівень втрат не перевищує очікуваного прибутку), критичному (з відчутною ймовірністю втрат, що перевершують розрахункову прибуток) і катастрофічному (зв'язаному з втратами, які підприємець не в силах відшкодувати). При цьому привласнення ризику відповідної категорії для кожного підприємства буде унікальним.

Що стосується конкретних методів управління ризиками, то в першу чергу вони будуть залежати від виду ризику, тому як в управлінні ризиками універсальних рецептів немає.

В цілому всі методи роботи діляться на чотири групи: уникнення ризику, зниження ризику, прийняття ризику, передача частини ризику або всього ризику третім особам. Незначні ризики, як правило, компанії беруть на себе, тобто просто приймають можливі втрати. У ситуаціях, пов'язаних з критичними ризиками, логічно виглядає уникнення (наприклад, відмова від зухвалої сумніви проекту).

Що ж стосується катастрофічних ризиків, то тут все набагато складніше. У таких випадках в силу значних наслідків, але малу ймовірність, застосовують передачу ризику (наприклад, страхування).

Всі ми бачимо, що відбувається сьогодні в Японії ... Природні катаклізми, що призвели до найбільших аварій на АЕС, викликали цілий ряд питань щодо майбутнього атомної галузі не тільки в Японії, але і у всьому світі. Або події на Сході, які підстьобнули ціни на нафту. Ось наочні приклади форс-мажорних обставин, які не можна проконтролювати. Якщо продовжувати говорити про конкретику, то візьмемо світова фінансова криза, яка для збанкрутілих підприємств якраз і став реалізувався катастрофічним ризиком, при якому розмір збитків перевищив можливості їх компенсувати, що в результаті призвело до краху.

Саме тому такі важкі глобальні уроки і змушують бізнес шукати відповідь на питання: що ж слід робити на практиці, щоб не опинитися в тупиковій ситуації?

Аудит ризиків - захист для бізнесу

Наслідки світової фінансової кризи змусили підприємства уважніше ставитися до прорахунку самих різних загроз (навіть щодо малоймовірних). Криза наочно показав, що відсутність ефективних інструментів управління ризиками як частини системи прийняття рішень призводить до сумних наслідків (згадаємо крах, яка зрозуміла в 2008-2009 році цілий ряд найбільших компаній - Lehman Brothers, Bear Stearns, Wachovia, Sovereign Bank, Merrill Lynch, Washington Mutual ). Тому сьогодні провідні компанії, що займаються аудиторсько-консалтинговими послугами, в тому числі і в Росії, включають в свої портфелі пропозиції по аудиту ризиків, що містять повний комплекс заходів, спрямованих на запобігання небажаних сценаріїв в бізнесі. Примітно, що такі пропозиції цікаві в тій чи іншій мірі найширшому колу підприємств.

Проведення аудиту ризиків дозволяє дати оцінку захищеності підприємства, виявити ризики, створити і (або) скорегувати план заходів щодо мінімізації ризиків, поліпшити взаємодію відділів, відповідальних за контроль і управління ризиками і так далі.

Аудит ризиків сьогодні стає реальним інструментом, що дозволяє протистояти екстремальних ситуацій. В якості практичної ілюстрації тут можна привести управлінську політику Магнітогорського металургійного комбінату. Починаючи з 2002 року на підприємстві ведеться поетапний розвиток системи управління ризиками, що забезпечила сталий розвиток бізнесу, що не залежить від коливання курсів валют і зміни попиту на продукцію.

Таким чином, ми бачимо, що економічні реалії змушують діловий світ активно розвивати систему управління ризиками, яка стає інструментом, що дозволяє вижити компаніям в найскладніших умовах. Адже якщо бізнес попереджений про загрозу, значить, він озброєний.

, Експерт Brainity

Голосування за кращого експерта порталу -

Кількість переглядів: 2231

Оцінка матеріалу: всі матеріали

Прокоментувати з допомогою

Саме тому такі важкі глобальні уроки і змушують бізнес шукати відповідь на питання: що ж слід робити на практиці, щоб не опинитися в тупиковій ситуації?

Новости