Аукціон з продажу "останнього кубометра" російського газу пройде в Києві

Глава прес-служби "Укртрансгазу" Максим Белявський розмістив у себе на сторінці фотографію резервуару з "останнім півкубометра російського газу", додавши, що Україна не закуповує газ у Росії вже більше року. Глава прес-служби Укртрансгазу Максим Белявський розмістив у себе на сторінці фотографію резервуару з останнім півкубометра російського газу, додавши, що Україна не закуповує газ у Росії вже більше року

Фото: Facebook / Максим Білявський

Цей "експонат" піде з молотка на аукціоні в Києві, який проведе 21 грудня група Dixi, повідомляє українське видання "Корреспондент.net"

Виручені від продажу кошти обіцяно спрямувати на допомога дитячому будинку в Сєвєродонецьку.

Раніше глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв повідомив, що Київ, швидше за все, не буде купувати російський газ до кінця зими.

Як повідомляла Правда.Ру, глава ПАТ "Газпром" Олексій Міллер розповів про штрафні санкції щодо України, які будуть зроблені в тому випадку, якщо Київ почне несанкціонований відбір транзитного газу.

Він зазначив, що навіть одиничний випадок несанкціонованого відбору спричинить повного припинення транзиту.

У разі програшу в арбітражному суді Стокгольма українська компанія "Нафтогаз" буде зобов'язана виплатити російському "Газпрому" $ 38 мільярдів. За словами керівника "Нафтогазу" Андрія Коболєва, дана сума є непідйомною для компанії.

Тим часом "Нафтогаз" підготував «план Б "На випадок програшу" Газпрому "в суді." Якщо "Газпром" зможе виграти суд за позовом про постачання газу з РФ на Україну, "Нафтогаз" повинен буде компенсувати $ 38 мільярдів. В цьому випадку у Києва є "план Б", - цитує Коболєва ТАСС. Правда, в чому саме полягає цей план, Коболєв уточнювати не став.

На минулому тижні українські чиновники з великим пафосом заявили про відкриття "нового газового родовища" на 35 млрд кубометрів. Відкриття було зроблене на північно-західному шельфі Чорного моря (Одеська область). Про це повідомили в Держслужбі геології і надр України.

І зробили своє відкриття геологи, що вийшли в море на єдиному наявному в України геологорозвідувальному судні "Шукач" як на замовлення, відразу в той самий день, коли прем'єр-міністра Володимир Гройсман заявив про те, що Україні потрібно вирішувати газове питання - "споживати менше, а добувати побільше ". І якщо з першим ніякої проблеми немає - в крайньому випадку можна просто відключити газ громадянам, то з другим все складніше. І тут траплялося таке вдале відкриття.

Однак незабаром стало зрозуміло, що мова йде про "відкриття", зробленому ще 32 роки тому. І дані про це родовищі є у всіх архівах, не виключаючи українські.

І найнеприємніше в цій історії: велика частина території, на якій геологи з "Шукача" зробили своє відкриття, належить Румунії: після недавнього суду України отримала навколо острова Зміїний тільки 12 миль. Ну. а виявленого на родовищі газу, якщо тільки його приналежність Румунія не буде заперечувати, Україні вистачить тільки на дві зими.

Новости