Авіапасажирам, які постраждали в результаті затримок авіарейсів (пам'ятка для споживачів)

У зв'язку з ситуаціями, пов'язаними з масовими відмінами і затримками авіарейсів і наявністю великого числа потерпілих з цієї причини, Управління Росспоживнагляду по Сахалінської області інформує пасажирів про правові підстави захисту їх прав, а також їх практичних дій.

Відповідно до статті 120 Повітряного кодексу Російської Федерації (далі - ВК РФ) за прострочення доставки пасажира в пункт призначення перевізник сплачує штраф у розмірі двадцяти п'яти відсотків встановленого федеральним законом мінімального розміру оплати праці за кожну годину прострочення, але не більше ніж п'ятдесят відсотків провізної плати , якщо не доведе, що прострочення мала місце внаслідок непереборної сили, усунення несправності повітряного судна, що загрожує життю або здоров'ю пасажирів повітряного судна, або інших грунтовний  ьств, що не залежать від перевізника Відповідно до статті 120 Повітряного кодексу Російської Федерації (далі - ВК РФ) за прострочення доставки пасажира в пункт призначення перевізник сплачує штраф у розмірі двадцяти п'яти відсотків встановленого федеральним законом мінімального розміру оплати праці за кожну годину прострочення, але не більше ніж п'ятдесят відсотків провізної плати , якщо не доведе, що прострочення мала місце внаслідок непереборної сили, усунення несправності повітряного судна, що загрожує життю або здоров'ю пасажирів повітряного судна, або інших грунтовний ьств, що не залежать від перевізника.

У зв'язку з цим слід мати на увазі, що відповідно до положень пункту 3 статті 401 Цивільного кодексу Російської Федерації (далі - ГК РФ) до обставин непереборної сили не відносяться порушення обов'язків з боку контрагентів боржника, відсутність на ринку потрібних для виконання товарів, відсутність у боржника необхідних грошових коштів (наприклад, на оплату палива).

Інформуємо, що перевізник має право скасувати, затримати рейс, зазначений у квитку, провести заміну типу повітряного судна, змінити маршрут перевезення, тільки якщо цього вимагають умови безпеки польотів і / або авіаційної безпеки, а також на вимогу державних органів відповідно до їх компетенції.

Для стягнення з перевізника штрафу за прострочення доставки пасажира в пункт призначення, пасажирові необхідно пред'явити перевізнику заяву або претензію в аеропорту пункту відправлення або в аеропорту пункту призначення на розсуд заявника (стаття 124 ВК РФ). Претензія до перевізника при внутрішніх повітряних перевезеннях може бути пред'явлена ​​протягом шести місяців.

Позови до перевізника згідно з відповідним правилом про виключну підсудність, що міститься в частині 3 статті 30 Цивільного процесуального кодексу Російської Федерації, пред'являються в суд за місцем знаходження перевізника, до якого в установленому порядку була пред'явлена ​​претензія.

Згідно з вимогами пункту 72 Федеральних авіаційних правил «Загальні правила повітряних перевезень пасажирів, багажу, вантажів і вимоги до обслуговування пасажирів, вантажовідправників, вантажоодержувачів», затверджених наказом Мінтрансу Росії від 28 червня 2007 р № 82 (далі - ФАП), регулярні рейси виконуються в відповідно до розкладу руху повітряних суден, сформованим перевізником і опублікованим в комп'ютерному банку даних розкладу руху повітряних суден, а чартерні рейси - відповідно до плану (графіком) чартерних перев ок. При цьому пунктом 73 ФАПопределени вимоги до інформації по кожному регулярному рейсу, яким має відповідати опубліковане розклад руху повітряних суден.

При цьому пунктом 73 ФАПопределени вимоги до інформації по кожному регулярному рейсу, яким має відповідати опубліковане розклад руху повітряних суден

У разі зміни розкладу руху повітряних суден перевізник повинен вжити можливих заходів щодо інформування пасажирів, з якими укладено договір повітряного перевезення, про зміну розкладу руху повітряних суден будь-яким доступним способом (пункт 74 ФАП).

Інформація про затримку або скасування рейсу, а також про причини затримки або скасування рейсу доводиться до пасажирів перевізником або організацією, яка здійснює аеропортову діяльність (обслуговуючою організацією), безпосередньо в аеропорту в візуальної та / або акустичної формі (пункт 92 ФАП).

При цьому відповідно до вимог пункту 99 ФАП при перерві в перевезенні з вини перевізника, а також в разі затримки рейсу, скасування рейсу внаслідок несприятливих метеорологічних умов, з технічних та інших причин, зміни маршруту перевезення перевізник зобов'язаний організувати для пасажирів в пунктах відправлення і в проміжних пунктах такі послуги: надання кімнати матері і дитини пасажиру з дитиною у віці до семи років; два телефонних дзвінка або два повідомлення по електронній пошті при очікуванні відправлення рейсу більше двох годин; забезпечення прохолодними напоями при очікуванні відправлення рейсу більше двох годин; забезпечення гарячим харчуванням при очікуванні відправлення рейсу більше чотирьох годин і далі кожні шість годин - в денний час і кожні вісім годин - у нічний час; розміщення в готелі при очікуванні вильоту рейсу більше восьми годин - в денний час і більше шести годин - у нічний час; доставка транспортом від аеропорту до готелю і назад в тих випадках, коли готель надається без справляння додаткової плати; організація зберігання багажу.

Причому всі ці послуги надаються пасажирам без стягнення додаткової плати.

Очевидно, що як сам факт скасування або затримки рейсу з вини перевізника, а також невиконання ним імперативно покладених на нього обов'язків (з числа перерахованих вище) за відповідним обслуговування пасажирів можуть в разі винного перерви в перевезенні бути підставами для пред'явлення пасажирами перевізнику вимоги про компенсацію моральної шкоди з огляду на заподіяння їм відповідних фізичних і моральних страждань (підстава - стаття 15 Закону Російської Федерації від 07.02.1992 № 2300-1 «Про захист прав споживачів»).

Розмір компенсації моральної шкоди визначається судом і не залежить від розміру відшкодування майнової шкоди.

Зразок претензії до авіакомпанії - перевізника про відмову від перевезення та повернення провізної плати в зв'язку з затримкою рейсу, зазначеного у квитку .

керівнику авіакомпанії
(Вказується її найменування
згідно з інформацією,
міститься в квитку)
від (прізвище, ім'я пасажира,
найменування, серія і номер
документа, що посвідчує
особистість),
який мешкає за адресою:
_________________________

Я, (прізвище, ім'я пасажира) маю укладений з Вашої авіакомпанією договір перевезення, який підтверджується купленим мною квитком (може бути оформлений в електронному вигляді) (серійний номер), на рейс ________ по маршруту _______________ з датою вильоту ____________.

Однак аж до теперішнього часу авіакомпанія свої зобов'язання з перевезення мене як пасажира в пункт призначення не виконала, чим порушила відповідні положення п. 1 ст. 103 Повітряного кодексу Російської Федерації.

При цьому, з огляду на фактичний період затримки (вказується час в годинах), авіакомпанія в порушення відповідних вимог п.92 Федеральних авіаційних правил «Загальні правила повітряних перевезень пасажирів, багажу, вантажів і вимоги до обслуговування пасажирів, вантажовідправників, вантажоодержувачів», затверджених наказом Мінтрансу Росії від 28 червня 2007 р № 82 (далі - ФАП), які не забезпечила доведення до пасажирів рейсу інформації про затримку або скасування рейсу і про причини затримки / скасування рейсу (дана інформація повинна доводитись візуальним і / або акустичним способом).

Крім того, в порушення вимог п. 99 ФАП мені не було забезпечено безкоштовне надання послуг, надання яких для перевізника в названих умовах (з огляду на затримки / скасування рейсу) є відповідним обов'язком (далі вказується вид ненаданих послуг в залежності від фактичних обставин:

надання кімнат матері і дитини пасажиру з дитиною у віці до семи років;

два телефонних дзвінка або два повідомлення по електронній пошті при очікуванні відправлення рейсу більше двох годин;

забезпечення прохолодними напоями при очікуванні відправлення рейсу більше двох годин;

забезпечення гарячим харчуванням при очікуванні відправлення рейсу більше чотирьох годин і далі кожні шість годин - в денний час і кожні вісім годин - у нічний час;

розміщення в готелі при очікуванні вильоту рейсу більше восьми годин - в денний час і більше шести годин - у нічний час;

доставка транспортом від аеропорту до готелю і назад в тих випадках, коли готель надається без справляння додаткової плати;

організація зберігання багажу).

Беручи до уваги названі обставини, я на підставі ч. 2 ст. 795 ГК РФ відмовляюся через затримку рейсу від перевезення, у зв'язку з чим, прошу повернути мені провізну плату, тобто грошову суму, сплачену за квиток.

З урахуванням відповідних положень ст. 314 ГК РФ гроші прошу повернути в семиденний термін.

При ухиленні авіакомпанії від виконання цього обов'язку я залишаю за собою право додатково на підставі ст. 395 ГК РФ вимагати сплати відсотків за користування моїми грошима унаслідок їх неправомірного утримання.

Також вважаю, що в результаті винного бездіяльності з боку авіакомпанії і допущеного порушення моїх прав як споживача мені було завдано моральну шкоду, право на компенсацію якого, я маю на підставі ст. 15 Закону РФ від 07.02.1992 № 2300-1 «Про захист прав споживачів».

З урахуванням викладеного, сума моїх претензійних вимог становить _________ рублів.

Підпис, дата

Примітка: претензію при неможливості вручення повноважному представнику перевізника слід надіслати на адресу місця знаходження авіакомпанії (вказані в Реєстрі ліцензій експлуатантів, розміщеному на офіційному сайті Федерального агентства повітряного транспорту (Росавіації): http://www.favt.ru/favt_new/sites/default /files/reestr_licenzii.rtf.


Новости