Автоматично з Дт-Кт № 07 :: Податкова декларація з ПДВ

  1. в конфігурації «1С 7.7: Бухгалтерський облік для України»

Автоматично з Дт-Кт № 07 (14.2.2005)
Вікно у світ «1С»

Увага! архівна публікація

Ця сторінка містить давню архівну публікацію бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", яка в даний час, цілком можливо, втратила актуальність і може не відповідати чинним нормам бухгалтерського і податкового обліку.
Для роботи з актуальними матеріалами журналу перейдіть до ONLINE.dtkt.ua
або виберіть потрібний вам розділ ДК-порталу у верхньому рядку навігації.

в конфігурації «1С 7.7: Бухгалтерський облік для України»

Продовжуємо тему автоматизації бухгалтерського і податкового обліку ПДВ.

Декларація з ПДВ (окремо повна і скорочена форма) міститься в підміню Звіти - Регламентні. Фрагмент екранної форми документа, з великої частиною Декларації показаний на рис. 1.

1

Як і в інших деклараціях, вона містить інформаційні рядки (01 - 04), а повна форма містить ще й рядки для зазначення форми відшкодування. З довідників в неї потрапляє інформація про платника, його індивідуальний податковий номер. Також можна вибрати податковий період, заповнити звіт «з копійками». Відзначимо, що в звіті передбачено автоматичне заповнення і розшифрування показників (drill down). Показники в жовтих клітинках можна змінювати, зелені, як правило, - підсумкові і розраховуються за вбудованими алгоритмами.

Для автоматичного заповнення основної частини Декларації потрібно дотримуватися певних правил. По-перше, для обліку ПДВ у програмі передбачено аналітичний довідник

(Рис. 2), який використовується при відображенні кожної операції в бухгалтерському обліку. По-друге, оскільки такої інформації недостатньо для заповнення показників декларації, специфічні відомості вказуються під час запису в базу документів «Податкова накладна» і «Запис книги придбання» по кожній операції. До заповнення декларації всі такі документи повинні бути проведені. По-третє, оскільки момент виникнення податкових зобов'язань і права на податковий кредит залежить від порядку проходження операцій (подій) перед складанням Декларації, необхідно перевірити і при необхідності відновити хронологічну послідовність документів.

Ще раз нагадаємо, що при автоматизованому обліку показники формуються не вибором з відповідних книг (придбання і продажу), а алгоритмом, що обробляють записи бази даних. Оскільки книги є обов'язковими, вони теж можуть бути сформовані, але ролі облікових регістрів для заповнення Декларації не грають (і з цієї точки зору є абсолютно зайвими).

Для того щоб правильно заповнити Декларацію потрібно вести бухоблік ПДВ, який дозволить автоматично визначити момент і суму зобов'язань і податкового кредиту

Приклади ми вже розглядали, тепер ознайомимося із заповненням Декларації.

Розділ I «Податкові зобов'язання»

Цей розділ Декларації складається з 9 рядків. Рядки 1 4 призначені для відображення операцій з продажу товарів (робіт, послуг), які:

  • оподатковуються за ставкою 20%;
  • оподатковуються за ставкою 0%;
  • звільнені від оподаткування за ст. 5, 11;
  • не є об'єктом оподаткування і-оподаткування.

Якщо порівняти ці вимоги до структури групи ПДВ довідника "Налоги и отчисления», то акуратно відображеної в бухгалтерському обліку інформації майже досить (про це нижче).

Рядки 6 та 7 призначені для операцій з імпорту товарів та отримання робіт (послуг) від нерезидентів. Заповнення їх проводиться за документами «Запис книги придбання».

Рядки 5 і 9 є підсумковими (5 - проміжна, для підрахунку обсягів продажів за оподатковуваними та неоподатковуваними операціями, а 9 - для визначення загальної суми податкових зобов'язань). Рядок 8 призначена для коригування податкових зобов'язань, які не є результатом помилок (т. Е. Виникли в результаті зміни податкових зобов'язань, підтверджених розрахунками коригувань).

Рядки 1 4

Подивимося, як правильно заповнити реквізити електронних документів, щоб показник формувався автоматично правильно. На рис. 3 представлена ​​закладка Додатково документа «Податкова накладна», в таблиці - фрагмент розділу І Декларації. Якщо реквізит Вид ПДВ1 має значення 20%, суми операцій потрапляють в рядок 1, 0% - до рядка 2, Без ПДВ при цьому вказується Пільга (див. Довідник, рис. 2) по ст. 5, або операції не є об'єктом оподаткування за ст. 3 - в рядках 4 і 3 Декларації відповідно. І в першій, і в другій рядках необхідно виділити з усього масиву операцій товарообмінні: в цих підрядках будуть відображені операції, у яких в документі-замовленні обраний Вид операції - Бартер. Для рядка 2 потрібно виділити експортні операції - такими будуть вважатися ті, у яких обрана валюта в документі-замовленні (вона відбивається і на закладці Основні) - не гривня.

При відображенні операцій є ще кілька суттєвих моментів. У програмі автоматично визначаються суми «першої події» по пп. 7.3.1 Закону і моменти виникнення зобов'язань при товарообмінних операціях. Це істотно полегшує роботу. Але за операціями, для яких визначені особливі правила для моменту виникнення податкових зобов'язань, їх треба визначити вручну і поставити в групі реквізитів Сума першої події (рис. 3).

3)

Для деяких операцій база оподаткування визначається не за загальними правилами, встановленими п. 4.1 Закону (контрактна вартість), а застосовуються звичайні ціни. На різницю між контрактною вартістю і звичайною ціною потрібно виписати і провести окрему податкову накладну (тільки в своєму обліку, покупцеві не віддається).

Для заповнення рядка 1 нагадаємо, що нульова ставка не застосовується до операцій з продажу товарів (робіт послуг) на експорт, які по п. 5.1 і 5.2 звільнені від оподаткування на території України. При подібних товарообмінних операціях застосовується ставка 20% навіть при обміні товарами, які оподатковуються за нульовою ставкою або звільняються від оподаткування (Указ №857). Для рядка 2 важливо, що моментом виникнення зобов'язань при експорті є не момент виписки податкової накладної, а момент перетину кордону України. При необхідності автоматично заповнені показники можна підкоригувати вручну. У рядку 6 (і 19.1) заповнюються в податковому періоді видачі податкових векселів (за документами «Запис книги придбання»), при цьому перелік векселів потрібно прикласти до Декларації.

Нагадаємо, що Закон про Держбюджет обмежує відстрочку податкових зобов'язань шляхом видачі податкового векселя тільки товарами, ввезеними для використання у власному виробництві. У податковому періоді дострокового погашення векселя його суми вказуються в рядку 12.2, а при терміновому погашенні - в рядку 19.2 (і тільки в наступному періоді - в рядку 12.2, таким чином потрапляючи до податкового кредиту). У рядку 7 відображаються обсяг робіт (послуг), отриманих від нерезидентів, і виготовлена ​​з давальницької сировини готова продукція, що реалізується на території України (теж за документами «Запис книги придбання»).

У рядку 8 відображаються операції, за якими виписані документи «Розрахунок коригування». Підсумкові суми в рядках 5 і 9 в Декларації підраховуються автоматично.

Розділ ІІ «Податковий кредит»

Більш складну і розгалужену структуру має розділ ІІ «Податковий кредит». Враховується не тільки те, де придбані товари і чи відносяться витрати на їх придбання до витрат виробництва (обігу) або на них буде нараховуватися амортизація, а й те, чи будуть вони брати участь в оподатковуваних операціях. Розділ складається з 17 рядків. Рядки 10 і 11 призначені для операцій з придбання товарів на митній території (з податком і без нього). У рядках 12 і 13 відображаються операції з придбання товарів (робіт, послуг) за межами митної території України. У першій з них показуються придбання для здійснення оподатковуваних операцій, у другій - для неоподатковуваних. Рядки 14 і 15 призначені для відображення операцій, які не входять до валових витрат або не підлягають амортизації. При цьому товари можуть бути придбані як на території України, так і за її межами. Вони відрізняються тільки наявністю або відсутністю ПДВ в ціні придбання. Рядок 16 призначена для коригування. Тут відбивається зміна податкового кредиту на підставі отриманих від продавців товарів розрахунків коригувань. Рядок 17 - підсумкова.

Розглянемо, як сформувати записи для автоматичного заповнення рядків цього розділу.

Рядок 10 і рядок 11

Суми, відображені в цих рядках, повинні бути підтверджені правильно оформленими податковими накладними або документами, які їх замінюють відповідно до вимог Закону про ПДВ (чеками, квитками).

Товари (роботи, послуги), сума яких відображається в цих рядках, повинні бути придбані на митній території України, при цьому вартість їх включається до складу валових витрат або амортизується. Операції відрізняються тільки наявністю (у рядку 10) або відсутністю (у рядку 11) ПДВ в ціні придбання.

У цих рядків однакова рубрикація подстрок. Якщо товари (роботи, послуги) придбаваються для операцій, що підлягають оподаткуванню за ставкою 20 або 0%, вони відображаються за першою підрядку, що не підлягають і звільнені від оподаткування - в підрядку 2.

Якщо товари (роботи, послуги) придбаваються для операцій, що підлягають оподаткуванню за ставкою 20 або 0%, вони відображаються за першою підрядку, що не підлягають і звільнені від оподаткування - в підрядку 2

Якщо поставити поруч екранну форму документа і фрагмент Декларації, стає зрозуміло, як розставити прапори, щоб операція потрапила в певну рядок декларації. Операція на рис. 4 потрапить до рядка 10 (митна територія України, Товари відносяться до валових витрат), для здійснення оподатковуваних операцій - в подстроку 10.1.

У рядку 11 заповнюється тільки колонка А (оскільки вартість товарів не включає ПДВ). Товари, сума вартостей яких становить ці показники:

  • купуються у неплатників ПДВ;
  • не є об'єктами оподаткування (п. 3.2 Закону про ПДВ);
  • звільнені від оподаткування (ст. 5 і 11 Закону про ПДВ);
  • купуються товари, які відповідно до Закону оподатковуються за ставкою 0%.

рядок 12

Суми, відображені в цьому рядку, повинні бути підтверджені вантажною митною декларацією (ВМД), а також документом, що підтверджує сплату сум ПДВ грошима.

Суми, відображені в цьому рядку, повинні бути підтверджені вантажною митною декларацією (ВМД), а також документом, що підтверджує сплату сум ПДВ грошима

У підрядках 12.1, 12.2, 12.3 відображаються операції, які одночасно відповідають наступним критеріям (рис. 5):

  • товари придбані за межами митної території України;
  • витрати на придбання таких товарів включаються до складу валових витрат або підлягають амортизації;
  • такі товари будуть використані для операцій, що підлягають оподаткуванню (включаючи оподаткування за ставкою 0%).

Податкові зобов'язання, які виникають при ввезенні (пересиланні) товарів на територію України і сплачуються митним органам, не відображаються в Декларації (вони не проводяться в особовому рахунку платника). Сума ПДВ за такими товарами потрапляє в Декларацію тільки в складі податкового кредиту по ПДВ. Таким чином, право на податковий кредит виникає одночасно зі сплатою податкових зобов'язань (пп. 7.5.2 Закону про ПДВ). Оскільки дати виникнення права на податковий кредит різні в документі, є реквізит Вид операції (рис. 6).

У минулій статті ми докладно розглянули операції з податковими векселями. Нагадаємо, що податковий вексель можуть використовувати тільки платники ПДВ, які імпортують товари для своїх виробничих потреб за прямими договорами, що обмежує застосування векселів, і що Законом про Держбюджет на 2005 р призупинено дію пункту, що дозволяє залік експортного відшкодування.

Наведемо приклад оформлення отримання робіт (послуг) від нерезидента.

1. Податкові зобов'язання при імпорті робіт виникають у платника відповідно до пп. 7.3.6 Закону про ПДВ за першою подією: або за датою їх оплати, або за датою подання акту виконаних робіт. На цю дату проводиться документ «Запис книги придбання» з видом операції 3 (рис. 6). При цьому така сума ПДВ за отримані від нерезидента роботи буде включена в рядок 7 розділу «Податкові зобов'язання».

2. Право на податковий кредит у платника виникне в наступному звітному періоді. Оскільки в рядок 12.4 можуть бути включені тільки сплачені податкові зобов'язання, датою їх сплати вважається дата подання податкової Декларації, в якій вони включені в рядок 7. У наступному періоді проводиться документ «Запис книги придбання» з видом операції 4 (рис. 6). При цьому сума потрапить в показник ряд. 12.4 Декларації.

рядок 13

Сюди потрапляють операції з імпорту товарів (робіт, послуг), які будуть використовуватися в операціях, які не підлягають оподаткуванню. Для цього відзначаються відповідні прапорці в екранній формі документа.

При розподілі за підрядками враховується: 13.1 (2) .1 - Вид операції - 1, 13.1 (2) .2 - Вид ПДВ - вказується Пільга, 13.1 (2) .3 - Вид операції - 4 (рис. 6).

Сума ПДВ, сплачена у зв'язку з ввезенням товарів (робіт, послуг), основних фондів (нематеріальних активів), включається до складу валових витрат (по товарах, роботах, послугах) або відноситься на збільшення вартості, яка амортизується та не включається до податкового кредиту (пп. 7.4.2 Закону про ПДВ). Зрозуміло, що в Декларації заповнюється тільки колонка А, а в колонці Б відразу передбачена позначка «Х».

Рядок 14 і рядок 15

Основна ознака, за яким операції потрапляють в рядки 14 і 15, - вони не включаються до складу валових витрат і не амортизуються.

У рядку 14 відображаються операції, сума яких включає ПДВ, а в рядку 15 - які придбані без ПДВ. Наводиться рубрикація рядка 14. На відміну від рядка 14, у рядок 15 потрапляють придбані без податку товари (випадки таких придбань перераховані при розгляді рядка 11). Для того щоб показники були правильно обрані, записи повинні не мати прапор Чи включаються до складу валових витрат виробництва. Для робіт отриманих від нерезидентів, Вид операції - 4.

Строка16

У цьому рядку відображаються суми коригувань за податковим кредитом, який був задекларований раніше. В цьому випадку є і Розрахунок коригування сум ПДВ (додаток 2 до Декларації), який теж знаходиться серед регламентованої звітності. У підсумковому рядку 17 шляхом додавання показників виходить загальна сума зобов'язань.

Розділ III. Розрахунки з бюджетом

У рядку 18 підраховується загальна сума розрахунків з бюджетом, яка коригується рядком 19, яка враховує відстрочки по оплаті податковими векселями. При цьому до рядка 19.1 потрапляють операції з кодом 2 і 6 (рис. 6) - видані і достроково погашені податкові векселі зі знаком «мінус», що означає зменшення зобов'язань поточного періоду, до рядка 19.2 - погашені в строк, що означає автоматичне збільшення податкових зобов'язань. У рядки 20 і 21 скороченої форми Декларації потрапляють нараховані зобов'язання, і сума, на яку можуть бути зменшені майбутні податкові зобов'язання, в повній декларації відображається сума зобов'язань і сума відшкодування. Сформовану Декларацію можна надрукувати. Відразу після основної форми декларації друкуються додатки - Розрахунок коригування та Розрахунок експортного відшкодування.

Як ми бачимо, можливість автоматичного формування Декларації залежить від дотримання правил бухгалтерського обліку ПДВ, акуратного аналітичного обліку і правильного заповнення електронних податкових документів, т. Е. Якісних первинних записів в базі. На основі таких записів алгоритмами сортування можна автоматично побудувати Декларацію (а також книги продажів і покупок і інші необхідні документи - реєстри векселів, розрахунки відшкодування і т. П.).

1Которий послідовно переноситься з документа-замовлення в документи, для яких він є підставою.


Управління по-новому   Вікно у світ «1С»   З «ІНТАЛЄВ: Корпоративні фінанси 2004» для «1С: Підприємство 7 Управління по-новому
Вікно у світ «1С»
З «ІНТАЛЄВ: Корпоративні фінанси 2004» для «1С: Підприємство 7.7» Будь-який вид діяльності передбачає певну послідовність операцій. Саме від правильного виконання процедури залежить в кінцевому підсумку результат роботи. Це однаковою мірою важливо ...

Тематичний посторінковий перелік публікацій за 1-й квартал 2012-го року   № 13 (26 Тематичний посторінковий перелік публікацій за 1-й квартал 2012-го року
№ 13 (26.3.2012) :: Вікно у світ «1С»
Тематичний посторінковий перелік публікацій випусків поліграфічного видання бухгалтерського тижневика «Дебет-Кредит» (розділ «Автоматично з« Дт-Кт ») за 1-й квартал 2012-го року ...

Весняні жнива бухгалтера   № 11 (12 Весняні жнива бухгалтера
№ 11 (12.3.2012) :: Вікно у світ «1С»
Закриття періоду в сільському господарстві ...

Новости