Автоматично з Дт-Кт № 30 :: Калькулювання випуску продукції у конфігурації "1С: Виробництво + Послуги + Бухгалтерія"

  1. Створення організаційної структури підприємства
  2. Схема матеріальних потоків
  3. Система калькулювання продукції
  4. операції
  5. План випуску напівфабрикатів і готової продукції
  6. Попереднє калькулювання продукту П 2С (плита столярна)
  7. Залежність ціни, по якій оприбутковується готова продукція, від значення константи Способ приходования...
  8. Випуск продукту протягом місяця

Автоматично з Дт-Кт № 30 (28.7.2003)
Вікно у світ «1С»

Увага! архівна публікація

Ця сторінка містить давню архівну публікацію бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", яка в даний час, цілком можливо, втратила актуальність і може не відповідати чинним нормам бухгалтерського і податкового обліку.
Для роботи з актуальними матеріалами журналу перейдіть до ONLINE.dtkt.ua
або виберіть потрібний вам розділ ДК-порталу у верхньому рядку навігації.

У попередній статті ми ознайомилися з тим, як у конфігурації "1С: Виробництво + Послуги + Бухгалтерія" передбачається розподіляти накладні виробничі витрати. Тепер почнемо розглядати калькулювання випуску продукції протягом періоду.

Створення організаційної структури підприємства

Як ми вже відзначили, для створення системи обліку виробничих витрат в конфігурації необхідно відобразити, або, як кажуть, "прописати" існуючу організаційну структуру підприємства, яка буде визначати угруповання накладних витрат. Для цього в конфігурації використовується довідник "Підрозділи", що представляє собою ієрархічний список підрозділів підприємства (рис. 1). Для виробничих підрозділів вказується склад, який буде використаний для підстановок за замовчуванням.

Малюнок 1

Малюнок 1

Крім підрозділів, бухгалтерський облік на рахунку 231 "Виробництво продукції і послуг" ведеться в розрізі видів діяльності. В оперативному обліку використовуються додаткові розрізи: замовлення на виробництво продукції, види продукції, види витрат, види матеріалів. Обов'язковою ознакою є вид витрат, інші аналітичні ознаки можуть бути невизначеними ( "порожніми").

Схема матеріальних потоків

Наступна, не менш важливе завдання - побудова проекту (схеми) матеріальних потоків вашого підприємства. Для того щоб калькулювати кінцеві продукти, потрібно добре уявляти шлях, який проходить сировину до перетворення в готову продукцію, існуючі переділи і переміщення продукції. Таку схему можна представити в графічному вигляді. Рухом матеріальних потоків буде визначатися документообіг.

На малюнку 2 представлена схема для умовного підприємства ТОВ "Добро". На ній показано рух сировини, матеріалів і напівфабрикатів від надходження на склад матеріалів до виходу у вигляді готової продукції. Нас цікавлять калькуляції собівартості кінцевих продуктів:

- послуг з виготовлення шафи і комода (П 6 і П 7), які підприємство виробляє з давальницької сировини (ДС) з використанням власної фурнітури;

- собівартість меблевого комплекту (П 3) і фасадів (П 5), вироблених із власної сировини (С 1).

малюнок 2

Продукт П 1 є побічним, а продукти П 2 і П 4 - проміжними напівфабрикатами.

Для наочності уявлення переділи відповідають конкретному цеху. У програмі кілька переділів продукту всередині цеху відображаються абсолютно аналогічно. Загальна кількість переділів продукту - до 99.

Система калькулювання продукції

Після визначення схеми руху необхідно вибрати систему калькулювання продукції, яка визначається характером її переробки (розрізняють позамовний і попроцессний метод). У програмі метод калькулювання ставитися до аналітичного розрізу "Вид діяльності", в рамках якого зроблена продукція і встановлюється в довіднику "Види діяльності" (рис. 3).

малюнок 3

малюнок 3

При позамовному виробництві продукції об'єктом калькулювання є певний виробничий замовлення, який може бути оформлений як від зовнішнього контрагента-замовника, так і від імені самого підприємства ( "внутрішній" замовлення). Для кожного замовлення на випуск можуть бути встановлені окремі норми (відмінні, наприклад, від норм для масового виробництва). Всі прямі витрати групуються в рамках замовлення, і на замовлення відноситься відповідна частина непрямих витрат. Кожне замовлення ідентифікує партію продукції.

Випуск продукції як зі свого, так і з давальницької сировини супроводжується одними і тими ж документами, однак переробка ДС має свої особливості, які ми розглянемо трохи пізніше.

Дані про надходження матеріалів і плани випуску по всіх продуктах наведені в т Абліцов 1 і 2. Ми їх будемо використовувати в якості прикладу для декількох статей.

Таблиця 1

операції

ОпераціяК-тьЦіна без ПДВ

1 Залишки сировини С1 (дошка) на складі 20 м 2 50 2 Надходження сировини С1 (дошка) 400 м 2 100 3 Надходження сировини ДС (дошка) 1100 м 2 - 5 Надходження сировини С2 (комплекти фурнітури ) 300 шт. 20 6 Транспортно-заготівельні витрати 1300

Таблиця 2

План випуску напівфабрикатів і готової продукції

Продукція (напівфабрикат)К-тьЦіна без ПДВ

1 П1 обрізки (зменшення або збільшення витрат) 290 м 2 100 2 П2с столярна плита зі своєї сировини (напівфабрикат) 200 м 2 150 3 П2дс столярна плита з давальницької сировини (напівфабрикат) 1250 м 2 - 4 П3С меблевий комплект зі своєї сировини (готова продукція) 20 шт. 850 5 П4дс меблевий комплект з давальницької сировини (напівфабрикат) 250 шт. - 6 П5с фасадні плити зі своєї сировини (готова продукція) 80 м 2 700 7 П6дс шафа з давальницької сировини (готова продукція) 100 шт. - 8 П7дс комод з давальницької сировини (готова продукція) 50 шт. -

Почнемо з калькулювання продукту П 2С (рис. 2, вихідні дані в таблицях 1 і 2).

Попереднє калькулювання продукту П 2С (плита столярна)

Завдання 1. Продукт П 2С (плита столярна) проводиться цехом №1. Провести попереднє калькулювання продукції з власної сировини в рамках виду діяльності "Виробництво меблів. Масове".

Попереднє калькулювання продукту в конфігурації проводиться методом нормативної калькуляції. Для кожного продукту (або замовлення на виробництво продукту) повинні бути задані норми витрат відповідно до статей калькуляції. Для цього служить документ "Норми витрат" (меню Документи / Виробництво). У формі документа потрібно вибрати Продукція та К-ть (для масового виробництва традиційно калькулюють одиницю продукції, при позамовному виробництві - як одиницю, так і цілу партію, що випускається в рамках замовлення). Норми для статей "Сировина і матеріали", "Напівфабрикати", "Зворотні відходи" задаються в кількісному і сумовому вираженні. Для інших статей калькуляції норми можна задати як у вигляді суми, так і в процентному вираженні по відношенню до базової витраті.

Таблиця 3

Залежність ціни, по якій оприбутковується готова продукція, від значення константи Способ приходования продукції

Значення константиЦіна готової продукції дорівнює:

1 По планової собівартості значенням реквізиту Облікова ціна довідника "Номенклатура" 2 По нормативної собівартості підсумковій сумі норм за всіма видами витрат документа "Норми витрат" 3 За фактичною собівартістю матеріалів сумі фактично списаних на продукт матеріалів і норм і нормативної вартості витрат витрат за елементами "Зворотні відходи (-)" та "Стаття калькуляції" документа "Норми витрат" 4 Без собівартості приймається рівною нулю

На рис. 4 відрахування на соціальне страхування нормовані як 36,94% від основної заробітної плати. За допомогою кнопок норми можна копіювати з інших документів "Норми витрат", а після проведення документа можна отримати друковану форму "Нормативний склад продукції".

малюнок 4

Продукція, що випускається протягом місяця продукція оприбутковується на склад за деякою обліковою ціною (оцінити продукцію з виробничої собівартості можна тільки в кінці місяця, після розподілу накладних витрат). Національні стандарти бухгалтерського обліку не регламентують, якою має бути ця ціна. У конфігурації запропоновано чотири варіанти її розрахунку (табл. 3). Варіант розрахунку задається значенням константи Способ приходования продукції.

Розрахуємо, за якою ціною буде оприбутковано випуск плити при різних значеннях константи.

1. Планова собівартість, яка зберігається в періодичному реквізиті Облікова ціна, зазвичай розраховується виходячи з існуючих норм і цін минулого періоду. Планова собівартість часто приймається рівною фактичної собівартості аналогічного продукту в минулому періоді (в розглянутій задачі це 120 грн).

2. Нормативна собівартість квадратного метра плити - 114,74 грн (див. Рис. 4).

3. Фактична вартість списаних матеріалів буде розрахована з урахуванням партій 1. На момент списання існували партії дошки: 20 кв. м по 50 грн і 400 кв. м по 100 грн (див. таблицю 1). Для випуску 200 кв. м плити списується за методом FIFO 250 кв. м дошки (24000 грн). Вартість списаного матеріалу складе 120 грн (замість 125 грн). Інші статті підсумовуються по нормам. Квадратний метр плити буде оприбутковано по 109,74 грн.

1 Партії в конфігурації ВПБ списуються автоматично. Для нашого прикладу ми встановили метод списання FIFO (рекомендуємо). Метод ідентифікованої собівартості, необхідний п. 17 П (С) БО 9 для спеціальних замовлень і запасів, які не замінюють один одного, отримують шляхом встановлення вручну переваги партій

4. Буде оприбутковано тільки кількість.

Перший метод в даний час використовується рідко.

Якщо матеріали в основному списують у виробництво за нормами (документом "Випуск продукції"), частіше використовують 2-й метод.

При списанні за фактом використовується 3-й метод. Слід зазначити, що 2-й і 3-й методи практично рівнозначні, проте якщо основні коливання собівартості відбуваються за рахунок витрат на прямі матеріали, потрібно вибирати 3-й метод.

Якщо кінцеві ціни встановлюються не прямо від рентабельності, а виходячи з вимог ринку, часто використовують 4-й метод.

Протягом місяця випуск готової продукції за нормами фіксується в оперативному обліку (в реєстрі "Норми витрат"). Випуск продукції за обліковою ціною, розрахованою відповідно до значення константи Способ приходования готової продукції, фіксується в регістрі "Випуск продукції".

Випуск продукту протягом місяця

Завдання 2. Протягом місяця цех №1 випускає 200 кв. м продукту П2с (столярної плити) і передає на склад напівфабрикатів. Випуск плити відноситься до масового виробництва меблів. Норми витрат на випуск задані документом "Норми витрат" (ДО-0000004, см. Рис.4). Спосіб прибуткування продукції - за фактичною собівартістю матеріалів і нормативною собівартістю витрат.

Щоб відобразити випуск готової продукції по введеним раніше нормам витрат, документальних свідчень "Випуск продукції" (меню Документи / Виробництво). На малюнку 5 наведено документ з випуску столярної плити в цеху №1.

У документі вказується цех, що випускає продукцію, а також місця зберігання продукції, матеріалів, поворотних відходів, використовуваних напівфабрикатів. Як виду діяльності вкажемо Виробництво меблів. Масове для віднесення витрат на цей вид діяльності.

Включення прапорця Списувати матеріали дозволить при проведенні документа автоматично списати зі складу матеріали і напівфабрикати, що входять до складу виробленої продукції і оприбуткувати зменшення або збільшення витрат.

Прапорець Виробляти напівфабрикати дозволяє одним документом оформити виробництво всіх необхідних напівфабрикатів, починаючи з самого нижнього рівня, а також оприбуткувати їх на склад і списати у виробництво продукції більш високого рівня. Оскільки виробництво плити столярної є тільки один переділ, цей реквізит залишимо порожнім.

У табличній частині документа вказується, що випускається, її кількість, документ-замовлення (якщо потрібно), кількість браку.

малюнок 5

У наведеному документі не вказано документ-замовлення (плита столярна належить до масового виробництва). Тому для випуску партії цього виробу буде використаний документ "Партія продукції". Якщо в програмі вже існує такий документ з потрібним графіком формування партій (для плити столярної - Щодня), то він буде встановлений в якості партії як в бухгалтерському, так і в оперативному обліку. Якщо такого документа немає, то для щоденного або щомісячного графіків формування автоматично генерується новий документ "Партія продукції".

Як дата партії буде використаний останній день місяця або дата документа "Випуск продукції", в залежності від встановленого графіка формування партій (див. Рис. 6). Для випуску продукції за довільним графіком потрібно вручну вказати вже існуючий документ "Партія продукції" з потрібним періодом.

малюнок 6

У момент проведення документ "Випуск продукції" формує бухгалтерські проводки (рис. 7), а також руху по регістрах в розрізі кінцевих матеріалів і напівфабрикатів:

- собівартість списаних матеріалів (регістри "Виробничі витрати", "Залишки", "Партії");

- приходование партії готової продукції за розрахунковою вартістю (в нашому випадку 21948: 200 = 109,74, розрахунок см. Вище). Тут же виконується приходование і списання партії напівфабрикатів при неявному їх формуванні (регістри "Залишки", "Партії");

- нормативна собівартість продукції в розрізі статей калькуляції (реєстр "Нормативні витрати");

- випуск продукції або напівфабрикату за обліковою ціною (реєстр "Випуск продукції").

малюнок 7

малюнок 7

Відповіді на запитання користувачів 1С   Вікно у світ «1С»   Об'єкт ОЗ через місяць буде амортизований Відповіді на запитання користувачів "1С"
Вікно у світ «1С»
Об'єкт ОЗ через місяць буде амортизований. Хочемо змінити термін експлуатації, збільшивши його на 12 місяців. Потрібно буде поміняти первісну вартість і термін експлуатації безпосередньо в віконці Необоротні активи. Але тоді міняється і та амортизація, кіт ...

Тематичний посторінковий перелік публікацій за 1-й квартал 2012-го року   № 13 (26 Тематичний посторінковий перелік публікацій за 1-й квартал 2012-го року
№ 13 (26.3.2012) :: Вікно у світ «1С»
Тематичний посторінковий перелік публікацій випусків поліграфічного видання бухгалтерського тижневика «Дебет-Кредит» (розділ «Автоматично з« Дт-Кт ») за 1-й квартал 2012-го року ...

Весняні жнива бухгалтера   № 11 (12 Весняні жнива бухгалтера
№ 11 (12.3.2012) :: Вікно у світ «1С»
Закриття періоду в сільському господарстві ...

Новости