Автомобільна промисловість Німеччини на початку XXI століття

В умовах посилення процесів глобалізації та регіоналізації економічного життя, сучасний етап світового розвитку характеризується значно зростанням ролі транснаціональних корпорацій (ТНК). Одним з основних показників експансії ТНК є прямі іноземні інвестиції (ПІІ). В даний час на частку ТНК доводиться до 90% світового вивезення капіталу у формі прямих іноземних інвестицій [1,2].

Німеччина має одну з найсильніших економік світу. На її території зосереджена значна частина, а саме - 6115 «материнських» ТНК (всього в світі за останнім переписом ТНК на 2008 рік було зареєстровано 82053 ТНК) [3].

У структурі промислового виробництва Німеччини особливу роль грають чотири експортоорієнтовані галузі, одна з яких - автомобілебудування. Автомобільна промисловість, з одного боку, - це і великий споживач матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, а з іншого - один з основних виробників промислової продукції. Успіх автомобілебудівних ТНК багато в чому сьогодні залежить від використання інновацій в конструкційно-технологічному процесі і від вивіреного розширення «географії» виробництва з урахуванням регіональних особливостей. Автомобілебудівні заводи безпосередньо зав'язані на виробництво конструкційних матеріалів, необхідних для виготовлення автомобіля і на можливості ринку збуту, особливо у випадку з Німеччини, коли це важлива експортна галузь країни [4].

Саме автомобілебудування відіграє особливу роль в транснаціоналізації німецького бізнесу. За період 1989-2010 рр. частка автомобільної промисловості в загальному обсязі прямих іноземних інвестицій Німеччини зросла з 8% до 12%, а в загальному обсязі промислових інвестицій - з 14% в 1991 р. до 43% в 2011р. [5,6,7]. З майже 300 млрд. Євро накопичених до 2011 р за кордоном у вторинному секторі економіці німецьких ПІІ 129,7 млрд. Припадає на автомобілебудування. З них трохи менше половини німецька автомобільна промисловість вклала в європейські країни (головним чином в Бельгію, Швецію, Великобританію, Чехію та Угорщину), 46 млрд. Євро в країни Північної і Південної Америки (80% з них припадає на частку США), 17 млрд . євро в азіатські країни (65% на частку Китаю) [6].

Найбільшим німецьким інвестором в автомобільну промисловість зарубіжних країн є концерн Фольксваген, а основною виробничою базою для нього стає Китай. Компанія планує до 2018 року збільшити свої виробничі потужності в цій країні до 4 млн. Автомобілів в рік, при цьому планується відкрити сім нових підприємств, що потребують залучення величезних інвестицій в економіку Китаю. Концерн, як відомо, орієнтується на виробництво бюджетних моделей, на відміну від інших німецьких виробників. На автомобільну промисловість припадає більше чверті всіх німецьких ПІІ, розміщених в Китаї. На тлі інших азіатських країн цей показник різко виділяється. У автомобільну галузь інших країн Азії йде 13% всіх ПІІ ФРН. За масштабами німецьких інвестицій в автомобілебудування також виділяються Швеція, Словаччина, Іспанія, Чехія, Угорщина, Мексика, США [6,8].

Ще в 70-ті роки серед країн, що розвиваються одним з лідерів за обсягом прямих іноземних інвестицій в автомобільну промисловість була Бразилія (в 1953 р тут відкрилося перше підприємство концерну Фольксваген, а в 20 років по тому Бразилія була найбільшим виробником автомобілів серед всіх країн, що розвиваються) [ 11,12]. Очевидно, що в даний час інтереси німецьких автомобільних ТНК змістилися з Латинської Америки в напрямку швидко розвиваються країн Східної Азії.

За останні 50 років щорічні обсяги виробництва легкових автомобілів на території Німеччини зросли з 1,8 млн. До 5,5 млн. Штук. Лідером з виробництва є Фольксваген Груп, на частку якого припадає 45% виробництва всередині країни [13,14].

Лідером з виробництва є Фольксваген Груп, на частку якого припадає 45% виробництва всередині країни [13,14]

Мал. 1. Виробництво легкових автомобілів в Німеччині, млн. Штук. Складено: [13]

Німеччина є лідером по виробництву і продажу автомобілів в Європі (у світі Німеччина посідає третє місце по виробництву і четверте з продажу). На її частку припадає понад 30% всіх легкових автомобілів, зібраних в Європі, і більше 20% зареєстрованих автомобілів на європейському ринку. У Німеччині також розташовується найбільша кількість автопромислових підприємств в Європі - 43, що становить більше половини від числа всіх підприємств в Західній Європі [15]. Німеччина володіє вдалим географічним розташуванням - в центрі Європи, поруч з найбільшими ринками споживання її продукції.

Німецька автомобільна промисловість виробила в 2013 році майже 14 мільйонів легкових автомобілів (як на території країни, так і за її межами), це еквівалентно п'ятої частини від світового значення. На території самої ж Німеччини було вироблено 5,4 млн. Легкових автомобілів і більше 300 тисяч вантажівок [13]. При цьому приріст виробництва за останні роки на закордонних філіях німецьких автомобільних концернів спостерігається значно більший, ніж на домашніх підприємствах, як у вартісному вираженні, так і в кількісному.

Автомобільна промисловість - найбільша галузь німецької індустрії за сукупним обороту. Більше 20% обороту в промисловому секторі ФРН припадає на автомобільний сектор, складаючи рекордне значення - понад 360 млрд. Євро. Автомобільна галузь також є однією з найбільших роботодавців в Німеччині, 756 тисяч зайнятих в 2013 в автомобільній промисловості [15].

Німецькі автомобілебудівні концерни виділяються величезними витратами на НДДКР, більше третини всіх витрат автомобільних концернів доводиться на частку німецького автовиробників. Досягнувши цифри в 18 млрд. Євро витрат на НДДКР, автомобільний сектор є найбільш інноваційним сектором і економіки самої Німеччини [15]. Витрати на НДДКР автомобільними корпораціями складають третину всіх витрат на НДДКР німецької промисловістю.

Глобальний попит на автомобілі зі знаком якості «Зроблено в Німеччині» залишається як і раніше сильним. Автомобільна галузь Німеччини виділяється на тлі інших великих країн дуже високою експортною квотою. Понад 77% випущених на території Німеччини автомобілів пішли на експорт в 2013 році, причому тенденція збільшення експортної квоти йде безперервно протягом багатьох років. У 2013 році за абсолютним експорту автомобілів (майже 4,2 млн. Штук) Німеччина обійшла Японію і Південну Корею, посівши перше місце в світі [13,15,16].

Більшість німецьких автомобілів експортуються в інші європейські країни. За межами Європи, США є найбільшим імпортером німецького виробництва автомобілів, за якими слід Азія. Малюнок 2 ілюструє більш детально експорт німецьких авто по регіонах.

Малюнок 2 ілюструє більш детально експорт німецьких авто по регіонах

Мал. 2. Експорт німецьких автомобілів по регіонах світу, 2013 рік. Складено: [13]

Поряд з рекордними показниками експорту продукції німецького автопрому, простежується ще одна нова тенденція - нарощування імпорту своїх же автомобілів із зарубіжних філій. Так в 2013 році з майже 3 млн. Проданих в Німеччині легкових автомобілів 2,1 млн. Належить німецьким автовиробникам, з яких 1,3 млн вироблено на території Німеччини [13].

Розбивка експорту німецьких автомобілів за сегментами показує, що чверть експорту припадає на преміум-сегмент автомобілів. Німеччина займає майже три чверті світового ринку продажів преміум-автомобілів. Попит на преміум-клас транспортних засобів є особливо високим в Китаї і США. Найбільші і найбільш ексклюзивні автомобілі мають велику перевагу на китайському ринку, так що Китай є найбільш важливим ринком для ряду моделей німецьких автомобілів.

Німеччина є світовим центром з виробництва преміум-автомобілів, завдяки своєму НДДКР, висококваліфікованим кадрам, інфраструктурі і багатому автомобільному спадщини. З усіх преміум-брендів вироблених в світі, майже 80% зійшли з конвеєрів німецьких підприємств. З усіх вироблених преміум-автомобілів в світі, близько двох третин були зроблені в Європі (46% з яких в Німеччині). Всередині Європи понад 70% цих авто зроблені в Німеччині (з яких 80% це автомобілі німецьких підприємств).

Мал. 3. Виробництво преміум-автомобілів по країнам в 2013 році,%. Складено: [17]

Західноєвропейський сектор виробництва легкових автомобілів переважно сфокусований на преміум-сегмент. В результаті чого масштаб і діапазон виробництва значно розширюється. Німецьке виробництво автомобілів преміум-сегмента досягла загальної частки 37 відсотків західноєвропейського виробництва легкових автомобілів і буде продовжувати рости [15].

Німеччина - один з лідерів процесу «транснаціоналізації» світової економіки, який нерозривно пов'язаний з процесом розвитком глобальних мереж ТНК і вивезенням капіталу в формі прямих іноземних інвестицій. Позиції Німеччини в світовому автомобілебудуванні в останні роки посилюються. У найближчі роки найбільший німецький автомобільний концерн планує вийти на перше місце в світі за обсягами виробництва автомобілів світі. Німецькі автомобілебудівні концерни успішно ведуть свою зарубіжну діяльність, тим самим сприяючи підвищенню престижу Німеччини. Активно вкладаючи кошти в розвиток своїх закордонних філій, фірми сприяє підвищенню конкурентоспроможності німецьких компаній і всієї національної економіки в цілому, що підвищує її стійкість в умовах глобальної нестабільності, сприяє залученню в країну іноземного капіталу.

література:

1. Географія світового господарства / За ред. проф. Н. С. Мироненко. М .: Тревел Медіа Інтернешнл. М., 2012.

2. Самусенко Д. Н. Транснаціональні корпорації в сучасній географії світового господарства // Географія в школі. 2012, № 2. С. 48-53

3. World Investment Report, UN 2009.

4. Синцеров Л. М. Світовий розвиток і автомобільна промисловість. // Географія. 1996 р № 34

5. World Investment Report, UN, 2013.

6. www.bundesbank.de - офіційний сайт федерального банку Німеччини

7. Auslandsinvestitionen in der Industrie. Ergebnisse der DIHK-Umfrage bei den Industrie- und Handelskammer. Berlin. 2012.

8. Ausländische Direktinvestitionen in Deutschland. BDI - Bundesverband der Deutschen Industrie e. V. Berlin. Mai 2013.

9. Синцеров Л. М. Автомобілізація і світове господарство // Географія в школі, 1991. № 4. С. 14-20.

10. Синцеров Л. М., Трофимов Д. А. Зрушення світової автомобільної промисловості в країни, що розвиваються // Известия РАН. Серія географічна. № 2. 2008. С. 43-50.

11. Roesler Peter. Brennpenkt Lateinamerika // Institut fuer Iberoamerika-Kunde Hamburg. 30 September 2002. № 18.

12. Кузнєцов А. В. Світогосподарські зв'язку німецьких компаній. М .: ІСЕМВ РАН, 2004.

13. www.vda.de - офіційний сайт німецького союзу автомобілебудівників

14. www.volkswagenag.com - офіційний сайт концерну Фольксваген

15. www.gtai.de - офіційний сайт німецького агентства зовнішньоекономічної діяльності та маркетингу

16. www.oica.net - офіційний сайт міжнародної організації виробників автотранспортних засобів

17. www.rolandberger.com - офіційний сайт німецької консалтингової компанії

Новости