Автомобільні перевезення будівельних вантажів. Перевезення будівельних матеріалів. Перевезення цегли. Перевезення сипучих вантажів. Перевезення лісу

  1. Будівельні вантажі
  2. перевезення цегли
  3. перевезення лісу
  4. Перевезення будівельних розчинів

Автомобільні перевезення будівельних вантажів. Перевезення будівельних матеріалів

Будівельні вантажі

  • До будівельних вантажів відносять:

Перевезення сипучих вантажів

  • Для перевезення сипучих і навалочних вантажів застосовують автомобілі-самоскиди. Навантаження таких вантажів повинна здійснюватися спеціальною технікою: екскаваторами, стрічковими транспортерами, автонавантажувачами.

    Сипучі вантажі (наприклад цемент) перевозяться безтарним і тарних способом (у мішках). Перевезення сипучих вантажів безтарним способом проводиться в спеціалізованих автомобілях-цистернах. При цьому вантажовідправник зобов'язаний пред'являти до перевезення безтарним способом цемент з температурою не вище 100 ° С. Перевезення безтарним способом в автомобілях-цистернах здійснюється тільки на адресу одного вантажоодержувача. Завантаження таких вантажів здійснюється через верхній люк, розвантаження - за допомогою шнеків або з пневматичним розвантаженням. Вивантаження - через шланг від компресора подається стиснене повітря.

    При навантаженні, транспортуванні та розвантаженні цементу автотранспортні підприємства або організації, вантажовідправники і вантажоодержувачі повинні вживати заходів щодо забезпечення схоронності цементу, не допускаючи попадання на нього атмосферних опадів і його розпорошення. Для розвантаження цементу із спеціалізованих автомобілів-цистерн в сховище вантажоодержувач повинен мати майданчики з твердим покриттям. На постійних місцях розвантаження (розчинних вузлах, заводах будіндустрії, великих будівництвах) вантажоодержувач повинен обладнати розвантажувальні майданчики із забезпеченням нахилу спеціалізованого автомобіля-цистерни на 12-14 ° в сторони розвантаження. На тимчасових об'єктах розвантажувальні майданчики повинні бути горизонтальними або мати ухил у бік приймального пристрою. Буксирування до місця розвантаження спеціалізованого автомобіля-цистерни тракторами забороняється. Вантажоодержувач повинен встановлювати ємності для прийому цементу на висоті, яка відповідає висоті розвантаження, забезпечується компресорною установкою спеціалізованого автомобіля-цистерни.

перевезення цегли

  • Цегла перевозять в кузовах бортових автомобілів в пачках, на піддонах, в спеціальних контейнерах і в пакетах. Іноді (для більш швидкої розвантаження) цегла перевозять на автомобілях-самоскидах, але це веде до великого відсотку бою цегли. При виборі способу перевезення цегли враховують його вид і спосіб виконання вантажно-розвантажувальних робіт. Цегла на піддонах в пакети укладається двома основними способами: «у-ялинку» або з перехресної перев'язкою; укладка цегли на піддон «в ялинку» краще забезпечує збереження пакета від розсипання при транспортуванні. При такому укладанні крайні цеглини спираються на трикутні бруски, прикріплені до піддону.

    Висота укладання будь-яким способом не повинна перевищувати 1 м. При укладанні цегли і керамічних каменів на піддони необхідно дотримуватися правильну форму пакетів, перев'язку і однакову кількість виробів в пакетах. Пакети формують двох вагових категорій залежно від об'ємного ваги вироби і виду укладання відповідно до держ. стандартом.

    Способи укладання цегли на піддон: укладання в ялинку і укладання з перехресної перев'язкою

перевезення лісу

  • При перевезенні будівельних матеріалів: ліси і пиломатеріалів використовується спеціалізований рухомий склад. У випадках перевезення лісу і пиломатеріалів на неспеціалізованому рухомому складі він повинен бути обладнаний спеціальними пристосуваннями (кониками, шипами, гребінками протиковзання), предотвращаюцімі можливість зрушення лісу і пиломатеріалів на кабіну. За кабіною для захисту її від ударів встановлюється щит.

    При вивезенні лісу з лісозаготівельних та інших підприємств вантажовідправник зобов'язаний:

    • при наявності різної довжини пиломатеріалів, ліси і хлистів проводити сортування окремо по довжині;
    • забезпечити попереднє складування лісу у автомобільних доріг, забезпечуючи вільний проїзд і маневрування автомобілів;
    • на навантажувальних пунктах і всіх перетинах З автомобільними лісовозними дорогами забезпечити підвішування проводів, електричних кабелів і т. п. на висоті не менше 4,5 м, а також вільне маневрування і роз'їзд лісовозів будь-якої вантажопідйомності.

    При вивезенні лісу по лісовозних дорогах допускається максимальна ширина лісовоза з вантажем 3,2 м, а максимальна висота - 4 м. При перевезенні лісу по дорогах загального користування допускаються максимальні ширина і висота лісовоза відповідно до Правил дорожнього руху.

    Розміщувати ліс і пиломатеріали необхідно рівномірно між кониками автомобіля і причіпного складу. Комлєв повинні бути вирівняні. Висота вантажу на автомобілі не повинна перевищувати висоту вантажу на розпуску більш ніж на 100 мм при вивезенні сортаментів і на 300 мм при вивезенні хлистів.

    Один з найпотужніших серійних вантажівок в світі Volvo FH 16

Перевезення будівельних розчинів

  • Будівельні розчини перевозять в автомобілях-растворовозах, баддях, занурених в бортові автомобілі, автомобілях-самоскидах. При перевезенні розчинів в самоскидах вантаж не захищений від впливу природних і кліматичних умов (атмосферні опади, температура повітря і т. Д.). Крім того, через недостатню висоти кузова відбувається розкидання і витік розчину. Найбільш оптимальним для перевезення є застосування спеціалізованих растворовозов. Завантаження при даній перевезення здійснюється за рахунок розрідження, що передається в цистерну від всмоктувального трубопроводу при працюючому двигуні або від спеціального насоса, встановленого на автомобілі. Розвантаження відбувається за рахунок надлишкового тиску, створюваного відпрацьованими газами або спеціальними насосами. Растворовоз обладнають кранами, які перекривають доступ від всмоктуючого і вихлопного трубопроводів до кузова. Усередині кузова є поплавкові пристрій, вимикає двигун під час наповнення цистерни.

    При перевезенні розчинів в цебрах навантаження-розвантаження повністю механізовані. Цей спосіб перевезення дозволяє подавати розчин безпосередньо до місця використання. Мінусом є значна питома вага бадді, в зв'язку з чим корисна вага вантажу, що перевозиться скорочується на 20%.

^ ВГОРУ ^

Новости