Автор ідеї про вилучення надприбутків «здається, домовився» з бізнесом

Андрій Бєлоусов

Автор ідеї про вилучення надприбутків у 14 компаній на вході в будівлю РСПП заявив: «Ми, здається, домовилися». На зустріч з Білоусовим прийшли представники 16 компаній, в тому числі тих, яких не було в його списку.

«Ми, здається, домовилися», - заявив журналістам помічник президента Андрій Бєлоусов, автор ідеї вилучення надприбутків у «Сибура», підприємств металургійної галузі та виробників добрив, перед початком зустрічі з бізнесменами в офісі Російського союзу промисловців і підприємців. «З РСПП», - уточнив він, передає кореспондент РБК.

Глава РСПП Олександр Шохін не відповів на дзвінки кореспондента РБК.

Голова правління «Сибур Холдингу» Дмитро Конов заявив, що оцінює нараду «як зустріч приємних людей, для того щоб поговорити з економічних питань». «Я взагалі не знаю, що пропонується. У документах, які гуляють у вільному доступі, то кажуть, що компанії повинні поділитися природного рентою. А ми не видобуваємо корисні копалини, не платимо ПВКК і мито. [...] Якщо говорити про експортне мито, то на один з наших продуктів, зріджений вуглеводневий газ, діє мито, яка працює так: чим вище ціни, тим вище відсоток вилучення », - сказав він.

На зустріч прийшов і перший віце-прем'єр, міністр фінансів Антон Силуанов, але він не став відповідати на питання журналістів перед її початком.

У четвер стало відомо, що Бєлоусов зажадав, щоб на зустрічі в РСПП компанії представляли саме власники, а не наймані менеджери. У списку Білоусова значилися 14 металургійних і нафтохімічний компаній, а також виробники добрив. На зустріч в РСПП приїхали представники 16 компаній, випливає з матеріалів РСПП. З власників 14 компаній, зазначених у його листі, на зустріч прийшли тільки четверо - Ігор Зюзін ( «Мечел»), Дмитро Мазепин ( «Уралкалий»), Андрій Гур'єв ( «ФосАгро») і Олександр Фролов (Evraz), слід зі списку РСПП . До них приєднався співвласник і голова ради директорів групи «Ілім» Захар Смушкін (групи «Ілім» не було в «списку Білоусова»). На зустріч в РСПП, судячи з матеріалів прес-служби, не прийшов представник лише однієї компанії з «списку Белуосова» - СУЕК. Зате замість нього повинен бути головний виконавчий директор «Єврохіму» Дмитро Страшнов, а «Єврохім», як і СУЕК, підконтрольний Андрію Мельниченко.

Іншими учасниками зустрічі, згідно з матеріалами РСПП, є глава союзу Олександр Шохін, міністр промисловості і торгівлі Денис Мантуров, заступник голови експертного управління адміністрації президента Леонід Осипов, заступник міністра фінансів Андрій Іванов, гендиректор «Металлоинвеста» Андрій Варічев, гендиректор «Полюси» Павло Грачов, заступник голови наглядової ради АЛРОСА Сергій Іванов, гендиректор «Акрона» Володимир Куницький, старший віце-президент «Норнікеля» Сергій Малишев, глава «Єврохіму» Дмитро Страшнов, гендиректор «Северсталь М енеджмент »Олександр Шевельов, глава ММК Павло Шиляєв, глава« Уралкалія »Дмитро Осипов, голова правління НЛМК Григорій Федоришин.

Бєлоусов звернувся до президента Володимира Путіна з ідеєю вилучити надприбутки в розмірі понад 500 млрд руб. у 14 компаній і направити їх на виконання травневих указів. На листі помічника, який опинився в розпорядженні РБК, стоїть резолюція президента «згоден».

Бізнес критично поставився до ідеї Білоусова. В РСПП тижнем раніше, 17 серпня, заявили, що ініціатива може призвести до дефолту російських компаній. У Союзі промисловців також назвали його ідею «недостатньо проробленою» і «виборчої».

Міністр промисловості і торгівлі Денис Мантуров назвав пропозицію Білоусова недоцільним.

джерело: РБК

Новости