Авторські статті - Перевезення вантажів та ціни. Вантажі і новини вантажоперевезень автотранспортний вантажний портал transler - портал вантажоперевезень

Сергій Василенко

За останні роки росіяни неодноразово стикалися з подорожчанням тих чи інших товарів і послуг. Іноді вартість деяких з них підвищувалася навіть кілька разів. Так що вітчизняного споживача мало чим здивуєш. Але влада приготувала їм черговий «сюрприз». На цей раз ефект від нього буде не миттєвим. Тобто, цінники зміняться в бік збільшення не відразу і не на все, а поступово, планомірно. Але від цього нікому легше не буде. Стиснутися в витратах доведеться абсолютно всім.

Очікується, що в самому найближчому майбутньому розцінки на доставку вантажів збільшаться. І це не припущення, а тверезий погляд на існуючий порядок речей. Разом з тим, подорожчання вантажоперевезень негативно позначиться і на ринку нерухомості. Адже перевезення будматеріалів здійснює Великотоннажна техніка. Через що під загрозою можуть опинитися намічені урядом темпи будівництва.


залізні аргументи

Дорікнути керівництво транспортних компаній в бажанні нажитися на своїх клієнтів в умовах кризи не виходить - вони наводять зовсім логічні аргументи і посилаються на об'єктивні причини. Зокрема, залишити ціни колишніми їм заважають такі обставини, як знецінення національної валюти по відношенню до долара, зрослі витрати на паливо, а також збільшення податкового навантаження. При цьому перераховані процеси зачіпають всі без винятку типи перевезень.

Більш того, транспортні компанії повинні регулярно проводити технічне обслуговування свого автопарку. З огляду на те, що багато автозапчастини поставляються в Росію з-за кордону і прив'язані до курсу долара, це тільки посилює і до того складну ситуацію.

Природно, вантажоперевізники стануть «відбивати» витрачені на недешевий ремонт гроші, підвищуючи вартість своїх послуг.

Не можуть проігнорувати транспортні компанії і стратегічні завдання, які в перспективі дозволять їм залишатися конкурентоспроможними на ринку вантажоперевезень. Щоб їх послуги були і надалі затребувані, вони повинні вкладати великі гроші в розвиток логістики, в створення сучасних терміналів для обслуговування фур, а також в підвищення кваліфікації кадрів. Без останніх не обійтися. Саме висококваліфіковані фахівці здатні приймати своєчасні та правильні рішення, які приносять транспортним компаніям левову частку прибутку.

Без держави нікуди

Здавалося б, всі приватні транспортні компанії зацікавлені в тому, щоб держава не втручалася в їхні справи. За великим рахунком, так воно і є. Але в складних економічних умовах без підтримки владних структур не обійтися. Задіявши свої ресурси, вони можуть надати вантажоперевізникам пільгові кредити та інші послаблення.


Особливо плідною була б кооперація влади з транспортними компаніями в сфері будівництва нових логістичних центрів, складських споруд поблизу трас, за якими постійно курсує великий потік великовантажних машин. Навіть якщо високопоставлені чиновники не зможуть взяти на ці цілі гроші з бюджету, вони здатні підшукати відповідного іноземного інвестора. Безумовно, такий знайдеться не відразу, потрібно витратити чимало часу. Але головне почати і, результат обов'язково буде. В такому випадку у вантажоперевізників з'явиться надія на світле майбутнє.
Поки ж транспортні компанії в своїй переважній більшості отримують від держави не підтримку, а тільки зайвий головний біль. Взяти хоча б систему «Платон», яка передбачає стягування з водіїв великовантажних фур масою 12 т і більше певного податку. Мало того, що він немаленький, так незабаром Мінтранс планує його ще й збільшити. Озвучені представниками влади та інші непопулярні в середовищі транспортників ініціативи, які допомогою ну ніяк не назвеш. Хіба що в лапках.


дивні справи

Одним з факторів, який може зіграти ключову роль в різкому підвищенні вартості послуг на ринку вантажоперевезень, може стати заплановане на 2017 р подорожчання палива. І це при тому, що світові ціни на нафту продовжують подати. Втім, у нафтовиків є своє корисливе виправдання. Вони банально відіграють збільшення фінансового тягаря на галузь, роблячи крайніми вітчизняних автолюбителів.

Григорій Вигін, керуючий директор компанії Vygon Consulting, відзначає, що в наступному році цінник на бензин може додати від 1,5 до 2,5 руб. за 1 л. Розраховувати на чудо російським водіям не слід, так як рішення по зростанню акцизів на паливо вже прийнято.

Також очікується, що середня вартість бензину в наступному році збільшиться більше інфляції, що спричинить за собою подорожчання всіх товарів. А інакше і бути не може, так як вантажоперевізникам, для яких бензин необхідний як повітря, доведеться збільшити вартість послуг на 5%, а то і 7%.

Хоча насторожений оптимізм у вантажоперевізників все ж таки присутня. Справа в тому, що Аркадій Дворкович, віце-прем'єр РФ, як-то сказав, що паливо буде дорожчати в межах інфляційної парадигми. Разом з тим, парламентаріями вже був прийнятий законопроект, який передбачає, що в 2017 р ставка акцизного збору на «Євро-5» збільшиться до позначки в 10 130 руб. за 1 т. У 2018 року вартість бензину цього класу зросте до 10 535 руб. А ось в 2019 році його ціна вже досягне 10 957 руб.

Але ж все могло скластися по-іншому. Раніше Федеральна антимонопольна служба запропонувала коригувати акцизне навантаження на паливо щомісяця, зробивши її залежною від вартості нафти. Але дана ініціатива не була підтримана урядом.


Рішення прийнято

Підвищити вартість своїх послуг вантажоперевізників і змусять нові тарифи системи «Платон», які вступлять в силу з 1 лютого наступного року. Так, за 1 км дороги далекобійникам доведеться платити вже не 1,53 руб., А 2,61 руб. Ось тільки розслаблятися на цьому транспортним компаніям не варто - з початку літа 2017 рік тариф оператора виросте до 3,6 руб. Про це повідомив Євген Дітріх, перший заступник глави Мінтрансу.
Як показує практика, інніціатіва високопоставлені чинів дуже рідко дають задній хід. Вони задкує лише в тому випадку, якщо їх рішення викликають масове невдоволення в середовищі тих, кому вони були адресовані. Так сталося на перших парах з введенням системи «Платон», коли безліч незадоволених далекобійників організували резонансні акції протесту. Щось подібне може статися і зараз.

Однак, очікувати від вантажоперевізників радикальних дій в даний час не варто. По-перше, їх протестний потенціал видихався. По-друге, вони вже змирилися з нав'язаними їм правилами гри. По-третє, водії великовантажних машин бояться втратити роботу. Нехай, і низькооплачувану. Але все ж це краще, ніж стати безробітним.


Беручи до уваги об'єктивні причини, варто очікувати, що транспортні компанії і просто далекобійники, які працюють на себе, мовчки проковтнуть підвищення тарифу системи «Платон». Єдине, що їм залишиться зробити - збільшити ціни на свої послуги. На перший погляд, вони зроблять вірне рішення. Але таким чином водії великовантажних машин ризикують втратити клієнтів.


Замкнуте коло

Не омине стороною транспортні компанії і очікуване подорожчання автозапчастин. При «консервації» існуючої курсової різниці валют на колишньому рівні в наступному році ціни на них виростуть від 5% до 10%. У розвитку такого сценарію анітрохи не сумнівається Олег Моісеєв, президент асоціації «Російські автомобільні дилери».


Підвищення вартості автозапчастин змусить вантажоперевізників збільшити витрати на ремонт автопарку. Ніхто працювати собі в збиток не стане. Так що їм нічого не залишиться, як збільшити вартість послуг. З іншого боку, транспортні компанії відмовляться від покупки нових вантажних машин, фур. Адже, як передбачають експерти, вони також істотно подорожчають в 2017 р

Як результат, автопарки транспортних компаній почнуть старіти. Якщо новий вантажівка протягом тривалого часу вимагає лише незначного ремонту, то ось старі машини ламаються регулярно. Через що вантажоперевізникам доведеться регулярно витрачати чималі суми грошей на ремонтні роботи. Причому з кожним разом їх фінансові витрати на ці цілі будуть рости. А дозволити масштабне оновлення автопарку вони не зможуть. Виходить справжній замкнутий круг.


надії немає

Багато сподіватимуться на те, що вантажоперевізники не підвищать вартість послуг в наступному році. Але вже зараз намітилася тенденція, яка свідчить про протилежне. Єдине, що може уповільнити неминуче, так це різні форс-мажорні обставини, які змусять керівництво країни піти на компроміс з транспортними компаніями. Але, мабуть, очікувати цього не варто.


У непростій економічній ситуації уряд прийняв непопулярне, але в якійсь мірі вірне рішення - влада взялася поповнювати державну казну за рахунок збільшення податків. Тож не дивно, що першими в їхньому списку виявилися саме вантажоперевізники, так як вони є початковою ланкою в ланцюжки, смикнувши за яку, почнеться повальне подорожчання всього і вся, від продуктів харчування до будівельних матеріалів.
Залишається лише сподіватися на те, що укупі з обраною тактикою влада буде активно шукати зарубіжних інвесторів. Безумовно, хотілося б, щоб транспортні компанії фінансувалися представниками російського бізнесу. Але в нинішніх умовах і іноземний капітал стане тією рятівною мотузкою, яка дозволить уповільнити зростання цін. Що ж стосується прилеглої перспективи, то вантажоперевізники діятимуть порівнянно з існуючим порядком речей. Тобто, продовжать підвищувати ціни на свої послуги, і не тільки в 2017 р



Опубліковано: 07.04.2017, Автор: Сергій Василенко
Категорія: аналіз ринку


Дивіться також: всі статті .

Новости