Авторські статті - Реформи вантажоперевезень. Вантажі і новини вантажоперевезень автотранспортний вантажний портал transler - портал вантажоперевезень

Андрій Заболотский

Нещодавно з'ясувалося, що така, важлива для російської економіки, галузь як автомобільні вантажні перевезення, потребує термінового реформування.

Дійсно, розміри цього сегмента транспортного ринку, кількість зайнятих в різних процесах учасників переконливо свідчать про його «економічної важливості». Що, до речі, знаходить відображення і в оцінках експертів. Так, за останніми статистичними викладками, щорічна фінансова складова, яка припадає на вантажні автоперевезення, досить значна - майже 6 трлн. рублів; в них задіяні близько 100 тисяч компаній і не менше 200 тисяч індивідуальних підприємців, які, в свою чергу, володіють 6 млн. автотранспортних одиниць і забезпечують роботою понад 8 млн. чоловік.

зміна орієнтирів

Але ось невдача, галузь з такими значними показниками і потенціалом не змогла «протистояти» введеним у 2014 році санкціям (відзначимо, що зіграли свою негативну роль і контрсанкціі), і буквально в усіх напрямках почався не просто спад, а в повному розумінні слова - обвал. Дворічний період (2014-2015 роки) для російських автоперевізників можна без будь-якого перебільшення визначити як час «боротьби за виживання».

Втім, всі проблеми, що виникли в ці роки, вже розібрані і висвітлені аналітиками і експертами ринку, тому, щоб підкреслити глибину кризи, наведемо лише дві діаграми.

Зрозуміло також, що найбільш істотне скорочення обсягу припало на експорт і імпорт, що, в свою чергу, різко знизило попит на послуги російських автотранспортних підприємств з боку учасників ЗЕД.

Кризову ситуацію вдалося більш-менш вирівняти, переорієнтувавши автоперевізників на доставку вантажів по Росії і в регіони і країни Середньої Азії. Змінилася географія автомобільних вантажоперевезень дозволила компаніям, зорієнтуватися в обстановці, утриматися на плаву в 2016 році. На думку ж деяких експертів в ряді напрямків ринку автотранспортної логістики був навіть відзначено невелике зростання.

З'ясувалося, що зберігся він і в 2017 році. На минулому в середині минулого вересня конференції «Транспортна логістика. Вантажні перевезення-2017 », заступник міністра транспорту РФ Микола Асаул, зокрема, повідомив:

- За підсумками першого півріччя вантажний автомобільний транспорт продемонстрував зростання на 2,1%. За останні роки значно змінилася географічна спрямованість і характер автомобільних вантажоперевезень: скоротився обсяг імпорту з Європи після введення антиросійських санкцій і контрсанкцій, а вантажні потоки переорієнтувалися на азіатські ринки. Крім того, різко виріс обсяг експортних вантажопотоків майже в усіх напрямках, що дало можливість вирівняти баланс в міжнародних автоперевезеннях.

Виглядає все начебто втішно, але прогноз подальшого розвитку в сфері автомобільних перевезень, і тут знову пошлемося на думку заступника міністра, на даному етапі робити поки передчасно. Тим більше, що внутрішні проблеми в галузі не меншає, а деякі з них, як з'ясувалося на тій же конференції, вимагають самого термінового вирішення.

Набір їх може і не новий, але серед першочергових і давно назрілих «впровадження ефективно працюючої загальнодержавної системи автоматичного весогабарітнимі контролю, а також електронної транспортної накладної та пов'язаних з нею електронних маршрутних і фінансових документів, введення системи атестації перевізників і контролю їх операційної діяльності, створення комплексної системи страхування відповідальності перевізників, вантажовідправників і вантажовласників ».

Власне, тому і необхідно в терміновому порядку реформування галузі - на цьому зійшлися в єдиній думці всі учасники конференції. Так що і на внутрішньому ринку теж доведеться поміняти ряд застарілих орієнтирів.

Діри в законодавстві - конфлікти «на землі»

Те, що законодавство в сфері автомобільних перевезень необхідно вдосконалювати, а деякі норми і правила просто скасовувати і приймати нові більш досконалі, очевидно як для чиновників, так і для практиків вантажоперевезень. Ось тільки процес цей йде вкрай повільно - взаєморозуміння з цілої низки питань між представниками відомств і спільноти перевізників що не дуже складається.

І однією з серйозних, до сих пір невирішених, проблем залишається, наприклад, перегляд підходу до визначення того, який же все-таки повинна бути автоматизована система весогабарітнимі контролю (АСВГК), і якими мають бути законодавчо затверджені щодо неї правила.

Відомо тільки, що, за заявою міністра транспорту Максима Соколова, Мінтранс приступить до її впровадження в 2018 році.

- Точно вирішено її створювати, остаточний формат і принципи створення цієї системи - державно-приватне партнерство, поєднане з системою «Платон», це буде вирішено найближчим часом. І я розраховую, що ми впритул приступимо до реалізації цієї системи, дуже потрібною і затребуваною, заощаджує бюджетні кошти, вже в наступному році, - повідомив глава відомства на Східному економічному форумі.

Оптимальним вважає використання системи «Платон» для вирішення цього давно назрілого питання і голова Міжгалузевої експертної ради з розвитку вантажної автомобільної та дорожньої галузі (МОЕС) Борис Рибак:

- Перевізники принципово підтримують введення системи автоматичного контролю за «перевантаженням» - за умови того, що всі учасники ринку будуть поставлені в рівні умови, система буде працювати технічно коректно, а результати будуть прозорі і доступні в легальному полі. У транспортній екосистемі з ефективно працюючої АСВГК автовантажні компанії отримають істотні економічні переваги: ​​на ринку стає більше замовлень, підвищуються тарифи, перевізники захищені від неправомірних штрафів з боку інспекції на дорогах і економлять на ремонті свого транспорту, знос якого істотно вище при перевищенні максимально допустимих навантаженнях.

Виділив він і ще один, дуже важливий, на його погляд, аспект впровадження АСВГК - її системно позитивний вплив на безпеку руху.

- Ні для кого не секрет, що перевантажений важка вантажівка на дорозі загального користування - це багаторазове збільшення ризику виникнення ДТП. Сьогодні показники аварійності за участю великих вантажівок переконливо демонструють цей малоприємний факт. Немає сумнівів в тому, що повсюдне впровадження системи весогабарітнимі контролю помітно поліпшить цю ситуацію, зробить наші дороги безпечнішими і врятує життя багатьох людей, - підкреслив керівник МОЕС.

До речі, якщо питання з АСВГК буде вирішене позитивно і найближчим часом, то це безперечно знизить напруження невдоволення автоперевізників випадками їх залучення до адміністративної відповідальності, стягування штрафів, а нерідко і просто поборів, за так званий «перевантаження». А поки невдоволення тим, що відбувається, в основному на регіональних дорогах, зважуванням тільки посилюється, про що говорять буквально всі представники асоціацій і союзів автоперевізників.

Наприклад, на круглому столі, який нещодавно пройшов у Петербурзі, серед обговорюваних проблем автоперевізників, центральною була тема АСВГК. З виступу одного з присутніх з'ясувалося, що виявляється в Росії два діючих федеральних закону про автомобільні дороги і дорожньої діяльності. В одному фігурують ваги автоматичні, в іншому - автоматизовані. Такі ось виходять законодавчі різночитання.

Зазначалося також і те, що правила федерального закону, що стосуються допустимих навантажень на автомобільну вісь, явно застаріли, так як були прийняті в 1960-і роки. І якщо ситуацію з АСВГК не змінити, то конфлікти на дорогах будуть лише наростати, і, відповідно, продовжиться зростання числа позовів, поданих до суду ущемленими в правах перевізниками. Так що сьогодні питання коректності роботи ваг на російських дорогах актуальний як ніколи - розбіжності в результатах зважування одного і того ж вантажу на різних пунктах контролю бути не повинно.

Відкритість - ключ до взаєморозуміння

Однак серед купи проблем є звістки і з розряду позитивних. В кращу сторону, схоже, будуть змінюватися відносини автоперевізників з дорожниками.

На згаданій вище конференції заступник голови Росавтодору Дмитро Прончатов, кажучи про те ж весогабарітнимі контролі на дорогах, наголосив, що йому буде приділятися підвищена увага, а правила і порядок його проведення, безумовно, будуть удосконалюватися. Але процес, і сторони з цим згодні, буде проходити поетапно.

Також будуть враховуватися побажання та потреби перевізників. Наприклад, як зауважив він, вже запущений пілотний проект, коли по підсумованим заявками, що надійшли від водіїв великих вантажівок на сайт, буде формуватися програма дорожніх робіт.

Прискореними темпами належить удосконалювати і дорожній сервіс. У найближчій перспективі на трасах з'являться понад 890 нових АЗС, станцій технічного обслуговування, готелів, кафе і банно-пральних комплексів.

- Створення такої сервісної мережі, -підкреслив чиновник, -Виключити нерівномірність розподілу об'єктів комплексного обслуговування на федеральних дорогах.

Намітилася і ще одна позитивна тенденція, що має безпосереднє відношення до сегменту автомобільних вантажоперевезень. У цьому році російський ринок продажів вантажних автомобілів продовжив відновлення. За даними агентства «Автостат» в травні продажі вантажівок виросли на 70,3% і склали 5454 од. Приріст показників реалізації з початку року і до травня включно склав 41,2%.

Збільшилися в травні цього року на 161,6%, як відзначили в «Автостат», і продажі вантажних машин в сегменті іномарок, в абсолютному вираженні обсяг реалізації зріс з 907 до 2373 од. техніки. Попит на вантажівки вітчизняних брендів виріс на 34,2% в травні, з 2295 до 3081 од. техніки. З початку року і до травня включно продажу вантажівок-іномарок виросли на 115% і досягли позначки 9643 од. За цей же період (з січня по травень) обсяг реалізації вантажівок вітчизняних марок збільшився на 15,4% в річному вираженні і склав 14 749 од.

І ось що ще варто відзначити - ряд експертів, налаштованих, по всій видимості, досить оптимістично, вважають, що через кілька років ринок вантажних автоперевезень в Росії цілком зможе показати зростання в межах десяти відсотків. Правда, для досягнення таких показників, зауважимо, необхідно вирішити чимало проблем. І дуже важливо, щоб представники відомств і спільноти автоперевізників знайшли, нарешті, спільну мову при веденні переговорів і вирішенні нагальних для галузі питань.






Дивіться також: всі статті .

Новости