Автосвідетель. Як вибрати відеореєстратор

Відеореєстратор - один з найбільш популярних автоаксесуарів поряд з навігатором і антирадаром. Але на відміну від них, реєстратор з розряду тих речей, які нехай будуть, але краще, щоб не стали в нагоді, адже призначені вони для того, щоб розібратися, хто винен, коли аварія або порушення ПДР вже відбулося.

Перше питання, яке виникає при думці про придбання автомобільного відеореєстратора: наскільки цей девайс мені зможе допомогти, чи буде запис з нього в спірних ситуаціях прийнята до уваги, інакше який сенс в цій покупці? Тут на передній план не виходять, а прямо пруться продавці, які як гідність свого товару вказують "Сертифікований в Україні", "Сертифікат УкрСЕПРО".

Якщо вникнути в суть питання, то виявляється, що згаданий сертифікат видається не на самий правдивий фіксатор об'єктивної реальності, а просто на електроприлад. У вашого праски і пилососа є такий же сертифікат, який ніяк не вплине на думку суду або страхової компанії. А факт фото- і відеофіксації може бути зроблений яким завгодно приладом, який для цього призначений. Іншими словами, ні наявність, ні відсутність сертифіката на відеореєстратор не допоможе і не завадить вам при використанні записи. Враховувати запис при розгляді справи в суді чи ні - виключно в компетенції судді, який сам вирішує, що необхідно долучити до справи, а що залишити без уваги. Щоб надати своєму доказу додаткову вагу, незайвим буде при складанні протоколу відразу вказати наявність реєстратора і записи того, що сталося.

Якщо з юридичними питаннями розібратися не так складно, то з потрібними характеристиками трохи складніше. Найголовніша характеристика відеореєстратора - дозвіл, в якому він може записувати відео. Чим воно вище, тим легше розгледіти деталі того, що відбувається і розібратися в запису.

Найнижче дозвіл реєстраторів, які поки ще зустрічаються у продажу, - це VGA, або в цифровому значенні 640х480 пікселів, що відповідає матриці розмірів в 0,3 мегапікселя. Недалеко від них пішли реєстратори з дозволом SD (720х576 пікселів). На такому зображенні можна лише приблизно скласти уявлення про те, що відбувається і відрізнити білі жигулі від синього форда. Якщо сонце світить яскраво і хмари не заважають, то, при відомому везінні, вдасться відрізнити білий ланос від сірого. Ні про які деталі на кшталт держномери або особи водія, природно, мова не йде. На щастя, подібні пристрої вже практично зникли з продажу, і купити їх можна лише через неуважність у дуже нечесного продавця.

HD-якість картинки на увазі дозвіл 1920х720 пікселів, що вже непогано, але все одно залишає бажати кращого. Іноді виробники дешевих реєстраторів йдуть на хитрощі і заявляють якість HD, отримане методом інтерполяції, тобто розтягування. Підсумковий результат мало чим відрізняється від SD або VGA, хіба що пікселі краще помітні, оскільки просто збільшуються вдвічі.

Найкращий результат забезпечать реєстратори з якістю запису відео з роздільною здатністю Full HD, тобто не менше, ніж 1920х1080. В принципі, більше і не потрібно. Така якість цілком дозволяє розглянути дрібні подробиці, і при подальшому порівнянні слід враховувати інші характеристики, наприклад, кут огляду. Оптимальним значенням буде 120 ° по горизонталі - більш широке охоплення призведе до нелінійних спотворень картинки, так званому "ефекту риб'ячого ока".

Наступне, на що варто звернути увагу при виборі реєстратора - матеріал і технологія оптичного блоку. Від дешевих пластмасових лінз краще відразу відмовитися, вони не тільки не забезпечують якісне зображення в темний час доби, а й з часом можуть потьмяніти і втратити фокус. Найкращий варіант - система з декількох скляних лінз.

Ось тут ми впритул підійшли до іншої важливої ​​характеристиці - способом кріплення. Найпростіший - вакуумна присоска на скло або приладову панель. Але такий варіант також не відрізняється компактністю, хоча і краще, якщо ви збираєтеся часто знімати реєстратор, наприклад, на ніч. Хорошим варіантом розміщення може стати кріплення на спеціальному скотчі або кронштейном на центральне дзеркало заднього виду. У будь-якому випадку, при виборі місця установки варто продумати, яким чином буде підключатися харчування. Висять дроти і зайнятий прикурювач нікого не порадують, можливо, варто продумати варіант прихованої проводки під обшивкою салону - це неважко зробити і самостійно, в інтернеті повно відеороликів на цю тему. Додатковим плюсом для кріплення буде можливість повернути реєстратор, щоб зняти щось відбувається в стороні, наприклад, інспектора поліції, який підійшов до дверей водія. Ці ж міркування підказують, що запис звуку в реєстраторі також стане в нагоді.

Наявність власної батареї допоможе зберегти запис в разі, якщо в машині від удару порушиться електроживлення, а карта пам'яті з класом записи не нижче 4-го забезпечить якісний запис без ривків і артефактів.

Для тих, хто хоче отримати по-максимуму, існують цілі комплекси, до яких можна підключити декілька камер, наприклад, фронтальну, тильну і окрему камеру в салоні. Чи варта шкурка вичинки - вирішуйте самі, тільки пам'ятайте, що вільне місце на карті пам'яті не безмежне, і додаткові камери його з'їдають досить активно.

Необхідність екрану в відеореєстраторові - досить спірне питання. З переваг такого рішення - простіше налаштувати положення камери при установці і можливість оперативно показати останні зняті кадри разі аварії або спірного моменту. З іншого боку, апарат з екраном більш громіздкий, може перекривати видимість і споживає більше енергії. Ще чисто маркетинговими примочками, мало корисними на практиці, я б назвав наявність GPS, який просто покаже на записи ваші координати, і датчики удару і руху. Будемо реалістами: датчик удару на наших ямах спрацьовує через одну, а залишати реєстратор в машині з включеним датчиком руху слід тільки там, де ніхто не ходить і не їздить, інакше ви ризикуєте залишитися без реєстратора і з розбитим вікном.

Іноді хочеться заощадити простір і купити якийсь агрегат ВСЕ-В-ОДНОМУ, в якому є повноцінний навігатор, відеореєстратор, антирадар, екран для камери заднього ходу, парктроник і телевізор з кавоваркою. Як завжди при компромісах, слід бути готовим, що жодна з цих функцій не буде працювати ідеально, так що не чекайте занадто густий пінки в капучино від дзеркала заднього виду.

Отже, прикинемо, що може вважатися непоганим варіантом для среднебюджетной реєстратора без зайвих запитів. Одна камера з Full HD картинкою, 120 ° огляду по горизонталі (не по діагоналі!), Поворотне кріплення, батарея, скляні лінзи і обсяг пам'яті не менше 32 Gb. Всі реєстратори, які знайшлися в продажу за ціною нижче 1600 грн хоча б по одному параметру не відповідали цим вимогам. А ось в діапазоні від 2200 до 2800 знайшлося чимало моделей під марками MIO, Gazer, Falcon і навіть Hewlett-Packard. Щось таке я собі і виберу, а вам побажаю ніколи не стати героєм подібної збірки.

Читайте також: Майстерня в кишені. Як вибрати мультитул ;

«Зняв?» Як вибрати екшн-камеру ;

Жжжж з камерою. Як вибрати квадрокоптер .

Новости