Axxon Next 4.0. Еволюція чи революція?

  1. Розвиток існуючого функціоналу Axxon Next 4.0
  2. перероблені інтерфейси
  3. Отримання метаданих з IP-пристроїв. Пошук в архіві
  4. Розширення можливостей по роботі з відеоархівом
  5. управління відеостіною
  6. Нові можливості
  7. Відстеження об'єктів з використанням PTZ камер
  8. Захоплення осіб і розпізнавання номерів
  9. Робота з касовими терміналами
  10. Створення призначених для користувача сценаріїв роботи системи
  11. Мульти-доменний моніторинг
  12. резюме
  13. Готові рішення VIDEOMAX-IP-Axn

Сучасну систему безпеки все важче уявити без задіяння в ній інструментів відеоаналітики. І все більше в таких системах затребуваний розширений інструментарій складних аналітичних функцій. Навіть на невеликих об'єктах охорони вже необхідно не просто зафіксувати факт руху в кадрі, а й визначити обставини цього руху, його відповідність деяким умовам, записати таку інформацію, і згодом знайти і витягти її з величезного масиву даних. Чи не кожне ПО для відеоспостереження здатне реалізувати такий функціонал якісно.

Багато, можливо, вже знайомі з розробкою компанії ITV / AxxonSoft - програмним продуктом Axxon Next. Інноваційна складова вже з перших релізів стала сильною стороною цього ПО. Можна з упевненістю сказати, що Axxon Next завжди був в тренді і навіть ці тренди створював. Після недавнього виходу його нової версії ми змогли переконатися в тому, що розробник не тільки залишився вірним обраному напрямку рішень, але і досить далеко просунувся на цьому шляху.

Після недавнього виходу його нової версії ми змогли переконатися в тому, що розробник не тільки залишився вірним обраному напрямку рішень, але і досить далеко просунувся на цьому шляху

У даній статті ми розглянемо нові можливості і розвиток вже існуючих і визначимо, це еволюція Axxon Next або революція.

Розвиток існуючого функціоналу Axxon Next 4.0

У новій версії продукту подальший розвиток отримав вже існуючий функціонал, частиною доопрацьований, частиною сильно оновлений. Розробником усунені недоліки в різних аспектах роботи ПО і розширені можливості тих інструментів, з якими користувачі були знайомі по попередніх версіях.

перероблені інтерфейси

Відмінності нової версії видно відразу після запуску програми. В інтерфейсі відбулося багато змін і поліпшень, стало ще зручніше працювати з елементами управління і настройками, такими, як пошук і додавання мережевих пристроїв або, наприклад, підключення архіву. З'явилося кілька нових інформаційних панелей і панелей управління.

З'явилося кілька нових інформаційних панелей і панелей управління

Відзначимо дві з них.

  • Панель Web board дозволяє виводити на створену розкладку будь-яку web-сторінку. Це може виявитися корисним, наприклад, якщо ви захочете додати в розкладку відкритий в браузері web-інтерфейс ip-камери для швидкої зміни настройок.
  • Інша панель називається Dialog board і служить для відображення будь-якого тексту, скажімо, повідомлення про події. У цій панелі можна налаштувати кнопки, які будуть відповідати реакцій оператора на такі події, в тому числі, запуск макрокоманд.

Отримання метаданих з IP-пристроїв. Пошук в архіві

Будь-яка відеоаналітіка базується на інформації, яка надходить з відеокамери, і яка після деякої обробки стає математичним представленням рухається двомірної картинки. Така інформація називається метаданими. У ній міститься повний опис об'єктів: траєкторія руху, швидкість, розмір, колір і т.п. Ці дані можуть формуватися як на стороні сервера з ПО для відеоспостереження, так і на стороні ip-камери.

Метадані здатні оброблятися в режимі реального часу, як, наприклад, відбувається при роботі детекторів, а також записуватися в базу даних для подальшої обробки, такої як пошук в архіві. Однак, коли цей процес йде на стороні сервера, то через необхідність декодування відеопотоку створюється додаткове навантаження на апаратні ресурси машини. І тоді доводиться обробляти інформацію тільки з невеликого числа камер, якого може виявитися недостатньо.

Разом з тим, сучасна ip-камера, по суті, являє собою комп'ютер, який цілком може сам впоратися із завданням формування і пересилання метаданих. В цьому випадку генерування таких даних на борту камери здатне значно знизити навантаження на апаратну частину сервера. Тут особливо цікавий момент, коли технологічно виробник відеокамер дає можливість розробникам програмного забезпечення інтегрувати свій алгоритм формування метаданих в апаратну платформу відеокамери. Такий метод дозволяє уникнути обмежень або неточностей роботи відеоаналітики, вбудованої в різні моделі камер.

Платформа AxxonNext готова до використання алгоритмів обробки зображення на борту IP-камери, що значно підвищує потенціал роботи її аналітичного комплексу і можливість застосування в великих, навантажених великою кількістю камер, системах.

Однією з технологій, робота яких заснована на використанні метаданих, є модуль MomentQuest2, вже добре зарекомендував себе в попередніх версіях продукту. Він забезпечує легкий пошук потрібних записів в архіві використовуючи структури даних, що формуються в момент запису руху об'єктів. Далі, за заданими умовами роботи ситуаційних детекторів (вхід в зону, перетин лінії, колір і т.п.) система знайде потрібний об'єкт або подія. Варто відзначити, що модуль MomentQuest2, при інших рівних умовах володіє найбільшою швидкістю пошуку в архіві в порівнянні з конкурентами.

Інтелектуальний пошук вдало доповнює технологія Time Compressor, яка при перегляді запису може стискати заданий часовий відрізок і поєднувати в ньому всі рухомі об'єкти, не змінюючи їх фактичної швидкості. Вибравши потрібний об'єкт можна відразу перейти до відповідного фрагменту записів.

Про роботу інтелектуального пошуку в архіві на попередній версії Axxon Next в нашому відеоролику

Розширення можливостей по роботі з відеоархівом

Дії з архівом в новій версії продукту стали більш зручними через введення ще трьох цікавих можливостей.

  • Підтримка мережевих сховищ
    Тепер при завданні відеоархіву можна вказати шлях до підключеному до системи мережевого диску або сховища типу NAS. Також, є підтримка сховищ, вбудованих в камери: така можливість дозволяє продовжувати запис навіть якщо втрачається програмна або апаратна зв'язок камери з сервером. Після відновлення зв'язку можна переглянути такий архів і експортувати його. В майбутньому розробник обіцяє додати можливість експорту з зовнішнього сховища в архів AxxonNext.
  • реплікація даних
    З'явилася можливість автоматичного дублювання записів архіву і метаданих на окремий сервер реплікації, що значно збільшує надійність збереження відеоархіву.
  • Розширений функціонал експорту
    Доданий миттєвий експорт відеоданих при перегляді живого відео або відтворення записів, який здійснюється в один клік без вибору періоду часу. Як, втім, і завершення експорту в будь-який момент за бажанням користувача. Тепер можливий експорт і в формати .pdf і .exe, завдання максимального розміру вихідного файлу, експорт з маскою приватності і навіть просто фрагмента кадру або виділеної його області.

В цілому, робота з архівом продовжує радувати простотою і ефективністю, перш за все через швидкість і точність пошуку, навіть по складних умов.

управління відеостіною

Технологія Videowall отримала подальший розвиток, і в своєму наступному втіленні Videowall 2.0 надає користувачеві можливості по управлінню розкладками камер створеними в системі, коли, наприклад, одна з таких розкладок може бути передана на будь-яке місце моніторингу або виведена на відео стіну.

0 надає користувачеві можливості по управлінню розкладками камер створеними в системі, коли, наприклад, одна з таких розкладок може бути передана на будь-яке місце моніторингу або виведена на відео стіну

Ефективність роботи оператора в системах ситуаційного спостереження безпосередньо впливає на захищеність об'єкта охорони.

Такі дії будуть корисні для залучення уваги операторів до будь-яким важливим в даний момент подій. Крім того, відеостіна може бути організована на базі будь-якого віддаленого робочого місця, необхідно тільки відповідну кількість підключених до цього місця моніторів.

Нові можливості

Версія 4.0 рясніє масою нововведень, деякі з яких є унікальними з точки зору ефективності роботи технологій. Особливу увагу приділено тим засобам, які, по суті, переводять AxxonNext в область застосування для великих розподілених об'єктів, де необхідна розширена аналітика, без якої найчастіше неможливо забезпечити загальний належний рівень охорони.

Відстеження об'єктів з використанням PTZ камер

Одним з яскравих нововведень, робота якого заснована на використанні метаданих, є технологія Tag & Track Pro. Eё алгоритм дозволяє відстежувати пересування об'єктів за допомогою PTZ-камер. Для цього необхідно не менше двох камер, одна з яких є оглядовою, тобто демонструє загальну сцену, а друга (PTZ-камера) за допомогою розумного масштабування збільшує зображення об'єкта і «веде» його в рамках цієї сцени. На оглядовій камері включається функція трекінгу, після чого починають відстежуватися траєкторії руху всіх об'єктів в кадрі.

На оглядовій камері включається функція трекінгу, після чого починають відстежуватися траєкторії руху всіх об'єктів в кадрі

Відстеження об'єктів з використанням поворотною камери - модний тренд. Але не у всіх програмних продуктах це працює якісно. Взаємодія координатної поворотної камери і оглядової - працююче рішення.

Даний інструмент має три режими роботи. В ручному режимі вибір об'єкта для спостереження надається користувачеві. В автоматичному PTZ-камера стежить за кожним об'єктом в кадрі деякий, заздалегідь заданий, час. Третій варіант поєднує два попередніх: функція працює в автоматичному режимі до тих пір, поки користувач не вибере один об'єкт для спостереження. Інший спосіб роботи алгоритму носить назву Tag & Track Light. Він також зручний для спостереження за виділеним об'єктом.

Система по траєкторії руху передбачає, в поле зору якої камери об'єкт з'явиться найближчим часом. Така камера буде виділена в розкладці для полегшення роботи оператора. Ще одна, можливо навіть головна, особливість технології Tag & Track полягає в тому, що зображення з PTZ-камери, яка здійснює «захоплення» рухомого об'єкту, пишеться в архів, що в разі необхідності дозволяє ідентифікувати об'єкт переглянувши деталізовану картинку в запису.

Захоплення осіб і розпізнавання номерів

Основу успішної роботи інтелектуальних модулів в Axxon Next завжди становив багатий набір детекторів, кожен з яких надає свій функціонал і може застосовуватися як окремо, так і в поєднанні з іншими. Будь-яке їх кількість створюється в програмі як набір об'єктів, прив'язаних до конкретної камері, і мають свої характеристики і настройки.

На додаток до існуючих детекторів, в нову версію AxxonNext включені модулі захоплення осіб і розпізнавання автомобільних номерів. Захоплення осіб працює за принципом фіксування появи особи в кадрі, визначення його координат і записи відповідних метаданих, за якими потім легко знайти все відеофрагменти, де зафіксовано цю особу. Подібна логіка роботи справедлива і для розпізнавання номерів автомобілів, з тією лише різницею, що пошук в архіві можна вести не тільки за подією розпізнавання, але і по самому номером.

Робота з касовими терміналами

Розподілена система безпеки передбачає щільну зв'язок сегмента відеоспостереження з іншими зовнішніми інформаційними структурами, наприклад, з системою контролю доступу. У версії 4.0 доданий функціонал інтеграції зі стороннім програмним забезпеченням і пристроями.

0 доданий функціонал інтеграції зі стороннім програмним забезпеченням і пристроями


Інтеграція зі сторонніми програмними комплексами відкриває широкі можливості для підвищення ефективності системи відеоспостереження.

Уже зараз підтримується робота касових терміналів з повною синхронізацією подій від них, включаючи картинки з камер і висновок текстової інформації поверх відео. Надалі розробник планує розширювати список інтегрованих пристроїв і ПО.

Створення призначених для користувача сценаріїв роботи системи

Багато користувачів систем безпеки, можливо, стикалися з необхідністю або застосовували на практиці такий зручний елемент автоматизації охоронного комплексу, як макроси. Макрокоманда в загальному випадку являє собою заздалегідь задану послідовність дій, яка може застосовуватися незалежно, або у відповідь на якусь подію в системі.

Макрокоманда в загальному випадку являє собою заздалегідь задану послідовність дій, яка може застосовуватися незалежно, або у відповідь на якусь подію в системі

Тепер цей інструмент є в оновленій версії програми. Для їх створення навіть передбачений графічний інтерфейс, який вносить додаткову зручність в роботу. Вони можуть задаватися за принципом «подія відбулася», або «подія не відбулося» і мають кілька варіантів застосування.

Ручний режим передбачає включення макрокоманди оператором, в автоматичному - послідовність дій, запущена макрокомандою, починається у відповідь на задане подія в системі. Наприклад, включення реле після входу об'єкта в заздалегідь певну зону спостереження. Можна також налаштовувати розклад, за яким буде виконуватися макрокоманда. У будь-якому випадку, багатий набір реакцій, таких як початок запису в архів (причому, не тільки з тієї камери, де спрацював детектор, але і з будь-якої іншої або кількох в системі), ініціювання тривоги, голосове сповіщення, відправка e-mail і sms і навіть запуск стороннього додатка дозволяє гнучко налаштовувати систему під будь-який необхідний сценарій.

Мульти-доменний моніторинг

Ряд нововведень продовжує вектор в сторону використання нового AxxonNext в великих системах. Одним з них є мульти-доменний моніторинг - можливість підключення з одного віддаленого робочого місця до серверів, що знаходяться в різних доменах. При такому підключенні зберігається доступ до всіх налаштувань через зручний інтерфейс, навіть якщо сервери програмно не є об'єднані між собою.

Мульти-доменний моніторинг сильно полегшить централізоване конфігурація великих, можливо навіть працюють окремо, систем відеоспостереження на географічно віддалених об'єктах. А щоб вироблені зміни і налаштування були правильними в AxxonNext 4.0 введені інструменти додаткового контролю над діями оператора. Тепер кожну таку дію записується в спеціальний, захищений від доступу журнал, який може переглядати адміністратор системи.

резюме

Сьогодні ми розповіли про можливості та технології, застосовані в AxxonNext 4.0, але це, звичайно, далеко не все, чим може похвалитися даний продукт.

І все ж - революція це в відеоспостереження або результат еволюційного процесу?

На наш погляд, як не парадоксально - і те, і інше. Нова версія AxxonNext демонструє нам, що вектор розвитку цього ПО вже явно спрямований в бік застосування в великих розподілених системах відеоспостереження, системах enterprise-сегмента, де весь його великий функціонал може бути задіяний в повному обсязі. Досягається це і розвитком знайденого раніше і втіленням оригінальних ідей.

Таким чином, спостерігаючи еволюцію багатьох цікавих рішень, ми бачимо, як такий шлях призводить до появи нового, багато в чому унікального продукту, у якого поки немає аналогів на ринку. А це, по суті, маленька революція.

Готові рішення VIDEOMAX-IP-Axn

У висновку хотілося б сказати, що в своїй практиці ми неодноразово переконувалися в тому, що системи, побудовані на основі ПО AxxonNext володіють своїм, в чомусь неповторним інтелектуальним почерком, з багатьма можливостями, поки недоступними конкурентам. Яскраво виражений новаторський підхід, з одного боку, робить AxxonNext привабливим для вдумливого користувача, якому цікаво розбиратися в тонкощах конфігурації програмного забезпечення і його функціях, з іншого боку, порадує і того, кому важлива простота і зручність роботи з можливістю без витрат часу, в один клік , вирішувати різні, часом нетривіальні завдання.

Компанії Відеомакс імпонує такий підхід, і нам легко створювати ефективні рішення на базі цього програмного забезпечення. Ми знаємо, як зробити їх максимально зручними для користувача і готові надати весь спектр можливостей і розкрити технологічний потенціал такої системи в наших готових рішеннях на AxxonNext - відеосервер VIDEOMAX-IP-Axn.


Для розрахунку готового відеомагазину на базі ПО Axxon Next скористайтеся калькулятором .


І все ж - революція це в відеоспостереження або результат еволюційного процесу?

Новости