Азбука парфумерії: шипр

У 1917 році в парфумерному світі відбулася революція, сходні Великої Жовтневої - з легкої руки Франсуа Коті з'явилися оригінальні парфуми під назвою "Chypre". Аромат був жіночим, що вже само по собі було сміливою заявою. На тлі легких квіткових духів, поєднання бергамоту, дубового моху, пачулі, ладану і шкіряних відтінків, звучало, щонайменше, дивно. Однак новинку чекав оглушливий успіх: модницям сподобалося незвичайне звучання нових парфумів. Парфуми став настільки популярним, що став ім'ям прозивним: в його честь назвали цілий напрям в парфумерії.

Чим же пах первородний шипр? Освіжаючим цитрусовим вранці, з легкою гіркуватістю в самому початку, осінніми квітами, прихопленими морозцем, в середині, і прогрітим на сонці деревом, бурштинової смолою в кінці.

Найвідоміші "шипри" в історії парфумерії:

  • Mitsouko (Guerlain, 1919) - "Фруктовий шипр"
  • Bandit (Robert Piguet, 1944) - "Шкіряний шипр"
  • Aromatic Elixir (Clinique, 1972) - "Альдегідні шипр"
  • Dioressence (Christian Dior, 1979) - "Квітковий шипр"
  • Eau du Soir (Sisley, 1990) - "Зелений шипр"

Шипр дуже легко ідентифікувати, він володіє індивідуальним характером, а в піраміді аромату шипрових духів завжди присутній бергамот (лимон), пачулі, дубовий мох - інше додається за смаком парфумера Шипр дуже легко ідентифікувати, він володіє індивідуальним характером, а в піраміді аромату шипрових духів завжди присутній бергамот (лимон), пачулі, дубовий мох - інше додається за смаком парфумера.

Буквально через 2 роки після появи "Шипр", інший іменитий Маестро Парфуми - Жак Герлен, подарував світові перший "фруктовий шипр", розбавивши композицію соковитими відтінками персика, мандарина, пряністю кориці і ніжністю троянди. Так з'явився легендарний Mitsouko.

Вийшло, що класична "шипрова композиція" є чудовою базою для різноманітних нюансів - від квіткових до альдегідних. Як правило, початкові і базові ноти ідентичні, але серце грає кожен раз по-новому, задаючи основний напрямок парфуму.

На завершення хочеться додати, що шипр вміє бути як чоловічим, так і жіночим. Він завжди звучить глибоко і багато. Може, за цю особливість королівські особи так любили шипровие аромати? Наприклад, принцеса Діана і графиня Ізабель д'Орнано були просто у захваті від Eau du Soir ...

Наталія Карпова , etoya.ru

фото: perfumefountain.wordpress.com

Релевантні товари в Online-магазині:

Схожі матеріали:

Чим же пах первородний шипр?
Може, за цю особливість королівські особи так любили шипровие аромати?

Новости