Азбука інвестора: як скласти кошторис витрат на виробництво?

Управління витратами і грамотне планування стартових витрат при складанні інвестиційного проекту - це фактично головні складові успіху будь-якої справи, особливо пов'язаного з виробництвом Управління витратами і грамотне планування стартових витрат при складанні інвестиційного проекту - це фактично головні складові успіху будь-якої справи, особливо пов'язаного з виробництвом. На жаль, помилки цього розділу інвестиційного плану, згодом призводять до того, що справа згортається, толком ще не почавшись, або інвестор несе не виправдані фінансові втрати. Навіть якщо інвестор планує доручити складання бізнес-плану професіоналам, він все одно повинен орієнтуватися в питаннях управління витратами, щоб на організаційному етапі і потім під час функціонування виробничого підприємства міг контролювати ці аспекти свого бізнесу.

Для того, щоб знати, як скласти кошторис витрат на виробництво, інвестор повинен чітко розуміти, що являє собою поняття «кошторису».

Кошторис - це власне консолідований план всіх можливих витрат підприємства на наступний період виробничої і фінансової діяльності. У кошторисі позначена вся сума витрат на виробництво відповідно до видів використовуваних ресурсів, етапів виробничої діяльності, рівнями управління підприємствами та інших напрямків витрат.

Що включається до кошторису?

Як правило, в кошторис включаються абсолютно всі витрати виробництва, які пов'язані з виготовленням, продажем товарів, а також витрати на утримання адміністрації, на різні роботи, в тому числі і ті, які не входять в технологічний процес виробництва.

Види витрат вносяться в план в грошовому еквіваленті на передбачувані в проекті виробничі програми, завдання, економічні ресурси та технологічні способи їх реалізації. Кошторис витрат складається у вигляді плану, очікуваних витрат за видами робіт і використовуваної сировини. Кошторис потенційних доходів встановлює планові грошові прибутки і витрати на планований період. Виробнича кошторис витрат вказує планові показники матеріальних запасів, обсяги продукції і вартість різних видів ресурсів і сировини. Консолідована кошторис демонструє всі витрати і результати за ключовими розділах річного плану.

Методи розробки кошторисів

В основному на практиці при плануванні витрат виробничого підприємства використовується три методи розробки кошторису витрат. Перший метод - кошторисний, на основі підрахунку витрат всього підприємства за інформацією, взятої з розділів всього плану. Другий метод називається зведеним. Суть цього методу полягає в підсумовуванні виробничих кошторисів кожного цеху, без урахування оборотів між ними. Третій метод - калькуляційний - на основі підрахунків по кожному найменуванню продукції з докладним розбором загальних статей на прості складові витрат.

На промислових підприємствах Росії найбільш популярний кошторисний метод. Його застосування забезпечує тісні взаємозв'язки та приведення до єдиного показника всієї системи розрахунків консолідованого плану. Готова кошторис витрат повинна відповідати запланованому обсягу реалізації продукції.

Зведений спосіб написання виробничої кошторису витрат передбачає попередню розробку і зведення в єдину схему всіх витрат по цехах основного і додаткового виробництва. Розробку кошторисів витрат цехів на виробництво продукції зазвичай починають з заготівельних відділів підприємства, потім допоміжних цехів, а потім вже переходять на виробничі цехи.

Калькуляційний метод складання кошторису виробничих витрат заснований на використанні зроблених розрахунків собівартості всіх видів виробів, які включені в річну програму виробництва, а також витрат наступних періодів. Виходячи із зроблених розрахунків чистої вартості конкретних найменувань продукції, з урахуванням річної кількості виробів розробляється відомість «шахматка», в якій представлені всі статті витрат.

Після відомості «шахматки» витрат, розробляється скоригована консолідована кошторис витрат, запланованих підприємством на наступний період. Для розрахунку точної собівартості готової продукції в зведеному кошторисі не враховуються витрати на операції, не пов'язані з випуском валової продукції, а також плюсуються невиробничі витрати і враховуються зміни витрат наступних періодів.

Таким чином, питання, як скласти кошторис витрат на проізводствозанімает дуже важливе місце в плануванні виробничого процесу. Навіть якщо інвестор доручає складання кошторису витрат, він все одно повинен орієнтуватися в цих питаннях, для того, щоб краще уявляти собі процес роботи виробничого підприємства.

Інші статті на нашому сайті

Що включається до кошторису?

Новости