Азербайджан - за охорону навколишнього середовища

Міжнародний союз охорони природи (International Union for Conservation of Nature, в російській абревіатурі МСОП), заснований в 1948 році, - це найстаріша і найбільша всесвітня екологічна організація, що об'єднує сьогодні понад 1200 членських організацій з 160 країн світу, включаючи більше 200 урядових і більше 900 неурядових, а також майже 11 тисяч вчених і експертів, що працюють на добровільних засадах.
Діяльність Союзу, найавторитетнішою інстанції в справі охорони довкілля та сталого розвитку, підтримують понад тисячу співробітників і партнерів з державного та приватного секторів, а всі найважливіші рішення приймаються в штаб-квартирі організації, розташованої в швейцарському місті Глан (Gland) недалеко від Лозанни.
Одним з перших рішень Союзу, прийнятим ще в 1949 році, було створення постійної Комісії з виживання видів або, як прийнято називати її в російськомовній літературі, - Комісії з рідкісних видів.
Комісія, до завдань якої входило вивчення стану рідкісних видів тварин і рослин, що знаходяться під загрозою зникнення, розробка та підготовка проектів міжнародних і міжнаціональних конвенцій і договорів, складання кадастру таких видів і вироблення відповідних рекомендацій щодо їх охорони, почала свою роботу з нуля. Список перебувають під загрозою, з легкої руки тодішнього голови Комісії сера Пітера Скотта був названий Червоною книгою, так як червоний колір символізує небезпеку.
З тих пір вийшло вже Міжнародний союз охорони природи (International Union for Conservation of Nature, в російській абревіатурі МСОП), заснований в 1948 році, - це найстаріша і найбільша всесвітня екологічна організація, що об'єднує сьогодні понад 1200 членських організацій з 160 країн світу, включаючи більше 200 урядових і більше 900 неурядових, а також майже 11 тисяч вчених і експертів, що працюють на добровільних засадах е чотири видання Червоної книги, і робота над нею триває, так як проблема, на жаль, зовсім не втратила актуальності: сьогодні в цьому сумному списку 76 тисяч видів, 22 тисячі з яких знаходяться не просто в небезпеці, але під загрозою зникнення.
Свій ювілей Міжнародний союз охорони природи відзначає не тільки активною кампанією зі збору коштів на підтримку своєї діяльності, а й цілою серією наукових конференцій та культурно-просвітницьких акцій, що проходять в різних країнах світу.
Одна з найпомітніших з них і проходить зараз в Лондоні. На суд любителів живопису англійської столиці і її гостей були представлені роботи як визнаних метрів сучасного мистецтва (Джордж Кондо, Тейси Емін, Енді Уорхол, Гавін Турк, Пітер Блейк, Дуглас Гордон і Стефані Квейлі), так і сучасних азербайджанських художників, зокрема, Лейли Алієвої, Аїди Махмуровой, Фаріда Расулова і Рашада Алекберова. Всіх їх об'єднує спільна тема - зникаючі види флори і фауни.
Не дивно, що цей проект, спрямований на інформування громадськості про проблеми екосистеми і важливості її захисту, а також на підвищення соціальної відповідальності в цій галузі, знайшов підтримку у керівництва Республіки Азербайджан.
Як ми вже мали привід недавно розповідати , Диверсифікація економіки на користь нафтового сектора, збільшення частки джерел відновлюваної енергії та захист навколишнього середовища є пріоритетами національної політики. Важливість цих напрямків була підкреслена тим, що на церемонії відкриття виставки в Лондоні були присутні перша леді Азербайджану, президент Фонду Гейдара Алієва Мехрібан Алієва, віце-президент Фонду Лейла Алієва і Арзу Алієва.
У своєму виступі Лейла Алієва згадала свій візит до Австралії для участі в зборах Світового конгресу парків, підкреслила важливість охорони природи майбутніми поколіннями і розповіла про роботу, виконану в цьому напрямі в її країні. «Ми в Азербайджані ведемо просвітницьку роботу серед молоді в напрямку захисту навколишнього середовища. Азербайджан - країна з давніми традиціями і багатою історією. У нашій країні, розташованій на стику Сходу і Заходу, присутні східна мудрість і західний прогрес. За минулий період Азербайджан перетворився в основний центр на історичному Шовковому шляху. Перетворення Азербайджану в країну толерантності, діалогу і нових думок мало великий вплив на розвиток нашої культури, - цитує її слова сайт Фонду Мехрібан Алієвої. - Унікальне географічне розташування між Європою, Азією і Середнім Сходом, поряд зі створенням прекрасних ландшафтів, вплинуло не тільки на культуру, а й на природу. Азербайджан - країна снігових гір, озер, річок, густих лісів, низовин і лугів. Дев'ять з існуючих в світі кліматичних поясів знаходяться в Азербайджані, і це створює дуже багате біорізноманіття. Для цього ми три роки тому створили Громадське об'єднання для Міжнародного діалогу в ім'я охорони навколишнього середовища - IDEA. Незважаючи на те, що ми знаходимося лише на початку великого шляху, тим не менш, вже встигли реалізувати чимало проектів і отримали позитивні результати. В деякі наші проекти включені такі роботи, як посадка трьох мільйонів дерев з метою представити трьохмільйонну молодь Азербайджану, випуск степових джейранів в дику природу і інформування понад 8 тисяч дітей для охорони навколишнього середовища. Ми, також визначили свою знамениту п'ятірку. Це бурий ведмідь, сірий вовк, орел, джейран і кавказький леопард ».
Гідно оцінила зусилля Азербайджану і вдома, і за кордоном Генеральний директор Міжнародного союзу охорони природи Джулія Мартон Лефевр, також побувала на відкритті виставки. «Участь першої леді Азербайджану Мехрібан Алієвої і керівника відомого в світі своїми цікавими проектами Громадського об'єднання IDEA Лейли Алієвої зробило виставку ще більш знаменної», - сказала вона.

Here Today
The Old Sorting Office
21-33 New Oxford Street
London WC1

До 17 грудня 2014 р

Новости