Азербайджанські фермери постачають екзотичні фрукти на російський ринок


В Азербайджані в повному розпалі збір врожаю осінніх фруктів. Основний ринок продажу для азербайджанських фермерів - це сусідня Росія. І зовсім скоро хурма, гранати, фейхоа та інші екзотичні фрукти з Азербайджану виявляться на російських прилавках.
Фермери стверджують, що в цьому році в результаті сприятливих погодних умов був зібраний великий врожай фруктів і овочів. Велика частина Азербайджану перебуває в субтропічній кліматичній зоні, що дозволяє місцевим фермерам вирощувати фрукти і овочі круглий рік. Місто Астара розташований на півдні країни, тут вирощують цитрусові і тропічні фрукти. Серед них - мандарини, апельсини, лимони, мушмула, фейхоа і хурма. В Азербайджані в повному розпалі збір врожаю осінніх фруктів

Місцеві стверджують, що їх мандарини нічим не поступаються іспанським або грузинським, мають тонку шкірку і солодкий смак. Цього року очікуваний урожай астарінскіх мандаринів - 25 тисяч тонн. Фермер Сейідага Меліков вирощує на своїй плантації два види мандарина. «В минулому році зібрав близько 6 тонн, в цьому році думаю буде більше 8 тонн, з кожного дерева виходить набрати по 20-25 кілограмів. Для нас головна країна на експорт - це Росія. Саме наші мандарини найчастіше бувають на новорічному столі у росіян », - стверджує фермер.


Складніше в цьому році виявилося власникам садів, де вирощують фейхоа. На відміну від апельсинів і лимонів, фейхоа вимагає до себе більше уваги і турботи. Фермери скаржилися на посушливе літо і брак води для зрошення, що позначилося і на врожаї. До того ж фейхоа в цьому році виявилася дрібна, а ціна на неї піднялася з 50 копійок до 1 маната за кілограм. Чи дійде вона до російського ринку - невідомо.

Гейчай славиться як батьківщина граната, де вирощують все 67 сортів південного плода. В цьому році був зібраний найбагатший урожай - 47 тисяч тонн. Гранат - довгожитель, раз в 25 років йому проводять омолоджуючу обрізку. При цьому дерево може відрости знову, буде плодоносити і доставляти радість сотню років. «Гранатові дерева вимагають турботи. У моєму саду росте сорт АКДОНА, у нього великі плоди, які якщо вчасно не зібрати, то вони можуть перезреть і розвалитися. А такі гранати вже не транспортіруешь на ринок », - говорить фермер Фарзалі Алієв.


Тому плоди збирали з дерев ще в жовтні, акуратно упаковували в ящики і відправляли в комору на зберігання. А вже звідси вони поставляються на ринок, як азербайджанський, так і російський.

А в цей час в Баку хваляться своєю ароматної айвою: тут поки зібрано 1400 тонн, а прогнозований результат до кінця листопада - 2300 тонн. У селі Орта Лякіт, Гювенкед і Йенікенд айва - головне джерело доходу, від врожайності садів залежить матеріальний добробут населення. Фермери вирощують 15 сортів плода, з кожним роком закладають всі нові сади. «Приїжджають перекупники, купують кілограм айви за 50 копійок. Потім вони поставляють нашу продукцію в Росію », - каже агдашскій фермер Акиф Мамедов.


А в Балакене в повному розпалі збирання хурми. Прогноз на цей рік - 15 тисяч тонн. Велика частина плодів акуратно збирається в ящики, які потім відправляються на російський ринок. «Хурму збираємо трохи недостиглу, вона встигає в дорозі і вже в російських магазинах буває їстівної», - стверджує балакянскій фермер Саїда Гасанова.

Хурму вирощують і в Шабране. 90 відсотків тропічного фрукта також відправляється на російський ринок. Дрібним фермерам складно самим поставляти фрукти в сусідню країну, ці займаються приватні компанії, які скуповують її по 30-40 копійок за кілограм. Частина відразу відправляють, іншу зберігають в холодильних коморах.

Найбільший сад - у жителя села Айгюнгю Алескер Акперова. Він вирощує цей тропічний фрукт більше 20 років, щорічно збираючи 12-13 тонн врожаю. «Хурма не вимагає особливих витрат, вона не примхлива, але тим не менш, є ризики. Ми вирощуємо її на півночі Азербайджану, тому через погодні умов намагаємося швидше завершити збір урожай. У той час як в субропіческой зоні Азербайджан хурма все ще дозріває на дереві, ми її вже упакували в ящики і відправили на продаж », - розповідає фермер.


Новости