Байкер Оксана Сигаева: «Люблю швидкість і незалежність» «БНК

Сьогодні в столиці Комі любителі залізних «коней» відкривають мотосезон 2018 року. Сиктивкарський мотоклуб «Polar Wolves» ( «Полярні вовки») збере всіх байкерів на парковці ТЦ "Червень", проведе змагання з мотоджімхане, дасть старт мотопробігу по місту. У колоні учасників поїдуть і дівчата. Історію захоплення мотоциклами однієї з них - Оксани Сигаева, дізналася газета "Наше життя" . Сьогодні в столиці Комі любителі залізних «коней»   відкривають мотосезон   2018 року

Фото з особистого архіву Оксани Сигаева

У якості першої швидкісної траси мешканці Вильгорта Оксані Сигаева служили польові дороги в селищі Дерев'янський Усть-Куломського району, звідки вона родом, а «залізним конем» був був яскраво-зелений «Восход 3М». Вже тоді у Оксани з'явилася пристрасть до швидкості. Батьки про захоплення молодшої дочки не знали до тих пір, поки одного разу не побачили мотоцикліста, який лихачі по селищу, а як зупинився і зняв шолом, по плечах розсипалися русяве волосся їхньої дочки. Пасажирки Оксани, які ризикнули до неї сісти, благали зменшити швидкість, а їй здавалося, що вона їде надто повільно.

Оксана Сигаева тепер заміжня жінка і мама двох доньок, але цей солідний статус нітрохи не заважає їй як і раніше захоплюватися швидкісний їздою. Іноді вона приїжджає на мотоциклі на роботу, ніж захоплює товаришів по службі. Чоловік, до речі, хоч і їздить з нею в якості пасажира, не відчуває до мотоциклів таких теплих почуттів, як Оксана.

В її руках побували і важкий радянський мотоцикл «ІЖ-Юпітер», і «Урал», і безліч іншої техніки вітчизняного виробництва. Зараз байкерша з Вильгорта зупинилася на «китайці» фірми «FALKON». Як висловилася сама Оксана - це «репліка« Хонди ». Вартість мотоцикла досить висока, недешева і байкерське екіпірування - комбінезон, наколінники, шолом, мотокуртка «черепаха». Так що швидкісна їзда - задоволення ризиковане і дороге. Хоча за визнанням Оксани, вона не схильна хизуватися захопленням і постійно оновлювати "наворочену" екіпіровку і мотоцикли, як це робить більшість байкерів. «Китайця» і не продувається комбінезона цілком достатньо.

До речі, мотоцикл - штука не тільки швидкісна, але і досить економічна. Як каже Оксана, 22 літра бензину в баку вистачає, що проїхати приблизно 800 кілометрів. Якщо врахувати, що Оксана живе в тому районі Вильгорта, де немає автобусного сполучення, це досить вигідно для сімейного бюджету. Старша дочка Оксани мотоцикла побоюється, а ось молодша - в маму, дивись, скоро сама осідлає «залізного коня».

Старша дочка Оксани мотоцикла побоюється, а ось молодша - в маму, дивись, скоро сама осідлає «залізного коня»

Зимовий сезон для байкерів - вимушений простій і брак драйву. Тому мотоциклістка так чекає теплих днів, щоб можна було з благоговінням обтерти «залізного коня» від пилу і «газануть» по трасі.

- Коли я їду на швидкості, обганяючи автомобілі, відчуваю почуття якоїсь гордості і незалежності. У перший раз, коли я виїхала з байкерами на відкриття сезону в 2014 році, у мене сльози наверталися від щастя, - розповідає Оксана. - Адреналін в крові зашкалює тоді, коли ти владна над ситуацією і зможеш вирулити за якісь частки секунди, якщо тебе «кіданет». Був випадок, коли я заїхала в калюжу і мене сильно занесло, але я зуміла вирулити і не впала, хоча почуття страху деякий час не покидало.

У минулому байкерському сезоні на змаганнях мотоциклістів в Ежве Оксана брала участь в мотоджімхане - це спортивне випробування на час, в якому учасники на мотоциклах змагаються на найшвидше маневрування на асфальтовій майданчику серед штучних перешкод у вигляді конусів. Незважаючи на велику кількість присутніх, наважилися виступати не всі. Завдання були складні. Наприклад, проїхати дистанцію з перешкодами, тримаючи склянку з водою і без жодної краплі, а ще проїхати «вісімками». Оксана впоралася і отримала диплом переможниці мотоджімхани-2017.

Новости