Банерна реклама в інтернеті

  1. RTB (real-time bidding)
  2. Ефективність банерної реклами
  3. Cтандарт на медійну рекламу
  4. Як вимірювати ефективність банера
  5. PostView конверсія
  6. Rich-media банери


З моменту появи першого інтернет-банера в 1994 році пройшло майже 20 років. Весь цей час банерна реклама модифікувалася і розвивалася. Непорушним залишився лише один принцип: людина бачить зображення і повинен по ньому клікнути, за рідкісним винятком, коли можна відразу зателефонувати за вказаним на банері телефону. З моменту появи першого інтернет-банера в 1994 році пройшло майже 20 років

Перший рекламний банер в інтернеті, 1994

найчастіше замовниками медійної реклами є великі бренди, інтернет-сервіси. Більш рідкісна ситуація - покупка баннеромест на тематичних ресурсах невеликим і середнім бізнесом. З приходом нових технологій банерна реклама знайшла нове життя.

Мейнстрім в інтернеті - банерна реклама. Всі компанії, що розвивають онлайн-напрям, заповнюють сайти інтернет-банерами. Без цього зараз неможливо подивитися ні «Гру престолів», ні меми в ВК. Користувачі, особливо фінансово забезпечені, а значить, зайняті, не клацають на все підряд. Більшість банерів, як всі ми знаємо, тільки раздражат. У статті розповімо, як по-мінімуму дратувати користувачів медійною рекламою і заробляти за допомогою. Зокрема, розповімо про технології real-time bidding, яка допомагає вирішувати проблему роздратування.

RTB (real-time bidding)

Це технологія показу рекламних оголошень за аукціонним принципом і тим користувачам, які можуть бути найбільше зацікавлені саме в цій рекламі.

Уявіть собі, що існує безліч сайтів з великою відвідуваністю, які розмістили у себе спеціальні програми, за допомогою яких вони відслідковують ту інформацію, якою ви цікавитеся на цих сайтах. Коли користувач потрапляє в базу даних, то йому присвоюються певні характеристики. Наприклад, цікавиться туризмом, будівництвом котеджів і дитячими товарами, живе в Москві.

Користувач заходить на сайт з рекламної мережі, і за частки секунд система відправляє його дані потенційним рекламодавцям. Користувач бачить оголошення того рекламодавця, який встановив максимальну ставку. Є можливість для кожного користувача персоналізувати дані в самому оголошенні. Наприклад, якщо за день до цього він шукав путівки в Туреччину, йому покажуть банер «Хочеш до Туреччини? Купи тур сьогодні і отримай екскурсію безкоштовно »:

Купи тур сьогодні і отримай екскурсію безкоштовно »:

Як вимірювати ефективність банерної реклами, я попросив розповісти свого колегу Володимира Давидова.

Ефективність банерної реклами

Крім застосування технологій, проблема полягає в загальному підході до оцінки ефективності банерної реклами. Коли реклама такого типу з'явилася в інтернеті, вона оцінювалася (і продовжує оцінюватися досі) як реклама на телебаченні.

Потім інтернет змінився, з'явилася аналітика. Різні технології зараз дозволяють оцінювати банер за переходами - скільки разів на нього натиснуть. І до сих пір одним з головних чинників показників ефективності банерної реклами є CTR (click-through rate) - кликабельность.

Ці технології дозволяють дізнатися, скільки людина переглянули банер, а скільки натиснули. Важливо врахувати, що це дисплейна реклама, і які б технології не використовувалися, по показам вона більше схожа на візуальну телерекламу. Виникає питання: скільки людей реально бачили рекламу, і що вони робили після цього. Ці проблеми вирішуються з працею.

Наприклад, ComScore ввели систему, яка чітко вимірює, скільки людей побачили банер. Багато хто не бачать банер, коли сторінка завантажується - вони відразу розтратив вниз, а ще він може з'їхати з-за кривою верстки. Коли ComScore виміряли ці показники для певних рекламодавців, вийшло, що 35-45% банерів ніхто не бачить. Або їх відразу розтратив, або спеціально приховують, або вони виявляються поза екраном.

Дивіться також


Cтандарт на медійну рекламу

International advertising bureau ввело стандарт на медійну рекламу: щоб вважати, що банер переглянули, він повинен бути видно в області екрану, мати розмір більше одного пікселя і перебувати в полі зору довше трьох секунд.

Як вимірювати ефективність банера

За дослідженням ComScore, не всі люди, які натискають на банер, переходять на сайт. Якщо і переходять, то не всі роблять необхідні дії. Люди, які клікають на банери, - це дуже маленька аудиторія, вони тиснуть абсолютно на все. Це нерепрезентативна вибірка. (Дослідження « Natural Born Clickers in Russia »)

(Дослідження «   Natural Born Clickers in Russia   »)

PostView конверсія

PostView-конверсію - це коли людина подивилася банер, в cookie це записалося - і далі відслідковуються його дії після перегляду. Цей сценарій більш реалістичний, тобто людині показали банер, зафіксували перегляд, простежили, зайшов він на сайт. Складність: потрібно налаштовувати наскрізні технології вимірювання, а це не завжди можливо.

Rich-media банери

Це банери, з якими користувачі взаємодіють. Вони дозволяють відстежити не тільки кліки, а й наведення курсору на них. Вони інтерактивні: наводиш миша - і з'являється якась гра або вибір дій.

Що цікавить нас в медійній рекламі? Не має значення, який майданчик, важлива аудиторія. Тематичні майданчики не можна повністю виключати, тому що вони надають певну тематичну аудиторію, яку не вийде зібрати в одному місці, на одному сайті. Доведеться виловлювати в інтернеті. При цьому потрібно усвідомлювати, що алгоритми таргетування неточні. Є класні нішеві проекти, є класні нішеві портали. Просто так знайти їх послуги в інтернеті не вийде.

Банери в ремаркетінг розраховані на повернення аудиторії, на кліки. Але тільки за переходами вимірювати нерозумно. Потрібно враховувати ефект від того, що користувачі бачать логотип.

Що стосується контекстної медійної мережі « Яндекс.Баян »або КМС від Google , То це дуже круті речі. З нашого досвіду, замість неймовірно дорогих запитів в контекстній рекламі можна розмістити банер в мережах. Багато людей їх бачать, можна виробляти завмер кліків. За виміру кліків, медійна контекстна реклама буває ліквідної, на відміну від «Яндекс.Директ» і Google AdWords.

Експериментуючи з банерами в контекстно-медійних мережах від «Яндекса» і Google, ми отримуємо високу ефективність у порівнянні з контекстною рекламою. А ще медійна реклама підвищує нашу впізнаваність. В контексті люди краще клацають. Отже, поліпшується CTR, а значить, падає ціна за клік. Так працює система.

Хочете отримати пропозицію від нас?



Ми в «комплект» підходимо до аналітики саме так: міряємо многоканальность, джерела, ланцюжки і дивимося на динаміку розвитку. Рекомендую подивитися запис вебінару, де я розповідаю, якою має бути веб-аналітика.

(Visited 3 764 times, 1 visits today)

Наприклад, якщо за день до цього він шукав путівки в Туреччину, йому покажуть банер «Хочеш до Туреччини?
Що цікавить нас в медійній рекламі?
Хочете отримати пропозицію від нас?

Новости