Банки спишуть борги 1/6 населення Грузії

Уряд Грузії домовився з банками і небанківськими кредитними організаціями про списання боргів понад 600 тисяч громадян країни, загальна сума боргів яких становить близько 1,5 мільярда ларі або 561 мільйон доларів.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" .

Як заявив прем'єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе, таке рішення прийнято, щоб подолати в країні проблему надлишкової заборгованості населення.

Йдеться про громадян, що входять в "чорні списки" банків, тобто осіб, які мають прострочені борги.

"Процес обнулення заборгованості розпочнеться 15 грудня і завершиться 31 грудня", - сказав прем'єр.

При цьому він зазначив, що ця ініціатива стала можливою завдяки міжнародному благодійному фонду "Карту", засновником якого є мільярдер Бідзіна Іванішвілі, засновник партії "Грузинська мрія".

За словами прем'єра, майже 95% боргів громадян, які значаться в банківських "чорних списках", складають кредити, основна сума яких не перевищує 2 тис ларі.

Глава уряду підкреслив, що прийняте рішення дозволить сотням тисяч громадян брати участь в економічному і соціальному житті країни, що "зробить нашу економіку більш стійкою, а банківсько-фінансову галузь здоровішою".

Нацбанк Грузії з 1 вересня скасував "чорний список" Бюро кредитної інформації, в який потрапляли позичальники, що мають прострочення по кредитах.

Тепер у разі прострочення позичальника вже не присвоюється "негативний" статус, а в кредитній історії відображаються лише фактичні дані, наприклад, скільки днів прострочення допустив той чи інший клієнт.

Фінансові організації в свою чергу самостійно перевіряють, як позичальник оплачував кредит, і самі ж оцінюють, чи можна видавати йому новий. Функцію нагляду за роботою кредитно-інформаційних бюро взяв на себе Національний банк.

З 1 січня 2019 року Національний банк Грузії планує ввести в дію нові правила видачі фінансовими інститутами кредитів фізичним особам, що посилюють вимоги до позичальників.

Згідно вводиться правилами, всі фінансові інститути, що видають позики, будуть зобов'язані надавати їх лише після аналізу платоспроможності клієнта.

Новости