Банкіри розвінчали фінансові міфи, в які вірять українці

  1. Орфографічна помилка в тексті:

22 травня 2013, 16:23 Переглядів: 22 травня 2013, 16:23 Переглядів:   Українці через свою неписьменність схильні до фінансових забобонам

Українці через свою неписьменність схильні до фінансових забобонам. Фото: & nbsp; bloguspeha.com.

Через фінансову неграмотність у багатьох українців сформувалися неправильні погляди і забобони щодо грошей, банківських операцій і фінансової системи в цілому. Через це люди плутаються в простих речах самі і вводять в оману інших, пише " погляд "

Не знаю, так придумаю

Багато хто вірить, що набравши PIN-код в банкоматі навпаки, можна викликати міліцію. Таку пораду іноді дають тим, кого намагаються пограбувати біля банкомату. Нібито після цього міліція буде сповіщена про грабіж, а банкомат видасть гроші, але затисне так, що їх не можна буде витягнути. Багато всерйоз обговорюють плюси і мінуси "нововведення", в той час як банкіри в один голос запевняють, що це звичайна "качка".

"Якщо ввести PIN-код навпаки, то банкомат розцінить це як неправильне введення коду, - розповідає менеджер одного з великих банків Наталія Семенова. - До того ж термінали з видачі грошей не оснащені системою оповіщення міліції при спробі пограбування. Технічної функції утримання грошей у них теж немає. Тому, щоб уникнути пограбування при роботі з банкоматом, варто бути обачним і не знімати гроші в підозрілих безлюдних місцях. Краще розплачуватися безготівковим способом, а якщо виникла необхідність зняти готівку, то робити то потрібно в людних місцях, офісі банку - або ж попросити когось зі знайомих скласти вам компанію ".

До слова, багато хто вірить, що будь-який, хто бере в руки карту банку, будь то продавець або сам співробітник банку, може "вкрасти" PIN-код, так як він "записаний" на магнітній стрічці. Насправді це теж неправда. На магнітній смузі зашифрована крипто-згортка номера карти і коду, але не він сам. Таким чином, за збереження грошей турбуватися немає причин, якщо тільки власник сам не назвав свій пароль і не залишив шахраєві телефон з сім-картою, пов'язаної з рахунком.

Про жовтому металі

Всі переконані, що золото постійно зростає в ціні і при будь-якому розкладі буде вигідною інвестицією. Мінімальна ціна за останні 15 років у нього була в 2001 році - $ 271,04 за тройську унцію, після чого метал постійно дорожчав в середньому на $ 50-70 на рік. Історичний максимум був встановлений 5 вересня 2011 - $ 1903 за тройську унцію. Однак в квітня 2013 року стався обвал, який розбурхав ринок золота: тройська унція жовтого металу протягом декількох днів подешевшала майже на $ 238, до $ 1 321,5. Сьогодні ж за неї дають приблизно $ 1 470. Такі коливання цін говорять про те, що золото - це теж товар, який може як дешевшати, так і дорожчати. Тому, інвестуючи гроші в золото, важливо вибирати зручний момент: наприклад, купувати жовтий метал тоді, коли ціна на нього впала.

"Безцінний" долар

Ще одна поширена помилка українців полягає в тому, що рівень інфляції долара дуже низький і "бакс" не падає в ціні.

"Протягом восьми років з 2000 року курс нацвалюти по відношенню до долара був майже незмінним, а ціни на товари росли, - каже економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. - Насправді через що існувала грошової політики темпи знецінення долара і гривні були практично однаковими. А сформовану думку, що долар не знецінюється, ґрунтується на тому, що останнім часом національна валюта не була стабільна і відзначалися її скачки. на цьому тлі могло здатися, що долар - еквівалент ст оімості і стабільності і не схильний до знецінення ".

Індекс споживчих цін в період з 1957 по 2007 рік в США збільшився більш ніж в 7 разів, хоча на окремі товари і послуги ціни росли ще більше. Це дані офіційної статистики. На думку ж незалежних американських економістів, реальний рівень середньорічної інфляції долара за останні 20 років становить 7,5-8,4%.

Девальвація - не панацея

Помилкою експерти називають і думка багатьох політиків, що країні терміново потрібна девальвація національної валюти. Тоді українці нібито перейдуть на товари вітчизняного виробника, а це підніме економіку.

"Якщо подивитися на структуру роздрібного ринку українських товарів, то ми побачимо, що в роздрібному товарообігу більш 41% - це імпортні товари, - розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Наприклад, частка імпорту в продовольчому секторі - понад 14%. До того ж для виробництва деяких вітчизняних товарів все одно потрібно закуповувати імпортні. Візьмемо хоча б найпростіше: фрукти і ягоди. Їх, звичайно, можна вирощувати в Україні, але для цього потрібно багато вкласти в садівництво і обладнати сховища, піт му що зараз ситуація в галузі залишає бажати кращого. Така робота - справа не одного дня ".

Що стосується непродовольчих товарів, то частка імпорту тут - понад 58%. Тобто, очевидно, що велика частина побутової техніки виробляється тільки за кордоном. Ми також не зможемо відмовитися від імпортних авто. Більшість автомобілів українського складання зроблені з імпортних комплектуючих. Таким чином, девальвація не стимулює попит на українські товари, а тільки підніме ціни на них.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Банкіри розвінчали фінансові міфи, в які вірять українці". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости