Банківський сектор США може не витримати чергового кризи

У 2011 році в США не з'явилося жодного нового банку. Рік без виходу на ринок хоча б одного нового кредитора є, по суті, таким собі «антирекордом» за останні десятиліття.

Даний факт підкреслює реалії ситуації в світовій економіці та економіці США зокрема, при якій бізнес-співтовариство кардинально змінило своє ставлення до фінансових інститутів.

Фактично, в 2011 році в банківській сфері США з'явилися 3 нових вивіски. Однак, як повідомляє Федеральна асоціація зі страхування вкладів, за новими вивісками стоять старі фінансові структури.

«Ці нові банки (засновані в 2011 році) є нічим іншим, як змінили власників старими розорився банками, - говорить Річард Бове з Rochdale Securities. - Головне питання: чи з'явився хтось новий (на ринку), створивши з нуля власний банк? Відповідь на це питання: ні ».

За даними проведеного Financial Times аналізу, подібна ситуація склалася вперше з 1984 року.

Число «новобудов» банківської сфери знижувалося щороку в період після кризи 2008 року, відображаючи тим самим «негативну» атмосферу в бізнес-середовищі США.

Чистий дохід банківського сектора виріс на 40% в 2011 році (за заявою FDIC минулого тижня), після того як банки зменшили суми грошей, що спрямовуються на покриття проблемних кредитів. Але операційні доходи впали лише вдруге з 1938 року.

«Будь-який розумний інвестор, який вкладає гроші в створення банку, думає в першу чергу про майбутні прибутки. Однак банківський бізнес в поточній ситуації втратив свою колишню привабливість, - говорить Джерард Кессіді, банківський аналітик RBC Capital Markets. - Нове фінансове регулювання і низькі процентні ставки не дають розраховувати на швидку окупність проектів у банківському секторі ».

Крім низької прибутковості бізнесу, ще однією перешкодою на шляху створення нових банків виступає посилення регулюючих заходів з боку ФРС. Як заявляють експерти, зараз набагато простіше купити збанкрутілий банк, ніж створити новий. Більш того, для перевірки функціональної готовності лідерів банківської сфери Федеральна резервна система США (ФРС) в черговий раз проводить стрес-тест. Момент для цього обрано цілком відповідний: уповільнення темпів зростання світової економіки і фінансова криза Європи.

Мал. Умови «стрес-тестів»
Мал

Банкіри в цій ситуації просять федеральний резерв не публікувати повністю результати тестів, щоб не спровокувати подальше падіння котирувань на біржах.

В таких складних умовах не дивно, що за минулий рік Федеральна асоціація зі страхування вкладів (FDIC) нарахувала лише 3 нових статуту (всі три банки - перекуплені), що є мінімальним числом з моменту початку підрахунку подібних даних в 1934 році.


Поляков Олексій
БКС Експрес
за матеріалами www.ft.com

Головне питання: чи з'явився хтось новий (на ринку), створивши з нуля власний банк?

Новости