банкрутство банку

  1. Основні причини банкрутства банку Часто при настанні кризи з проблемою банкрутства стикаються,...
  2. Хід процедури банкрутства банку
  3. Наслідки процедури банкрутства банку

Основні причини банкрутства банку

Часто при настанні кризи з проблемою банкрутства стикаються, в першу чергу, банки. Ця ситуація настає, коли банк не в змозі розплачуватися з кредиторами, і закривається. Причини такої негативної ситуації дуже різноманітні, але ось основні з них:

  1. велика кількість позичальників, нездатних виплачувати свої борги перед банком;
  2. неефективний менеджмент, маркетингова політика;
  3. загальний і тривалий збиток від фінансової діяльності;
  4. зниження власного капіталу банку і досягнення небезпечного мінімуму нижче нуля;
  5. знецінення валют, затяжні кризи в економіці країни і в світі, зростання ставки рефінансування;
  6. інші зовнішні економічні і політичні чинники (інфляція, бідність населення, низькі заробітні плати населення, військові та громадські конфлікти та інші).

Причини можуть бути як внутрішніми, що виникають всередині банку і залежними від співробітником і правління, так і зовнішніми, на які банк не може вплинути.

Незважаючи на причини, що призводять до банкрутства банку, є важливі умови для визнання банку банкрутом. Розглянемо їх докладніше.

Нічого не зрозуміло?

Спробуй звернутися за допомогою до викладачів

Умови, при яких банк може бути визнаний банкрутом

Головне положення, яке має дотримуватися - це несплата банку за своїми зобов'язаннями за трудовими договорами і кредиторами протягом чотирнадцяти днів, при цьому загальний фінансовий результат таких заборгованостей повинен перевищити 1000 МРОТ. Також таку заяву виносить арбітражний суд, а Центральний Банк Росії виносить рішення про відкликання ліцензії, без якої кредитна організація вже не може надавати банківські послуги.

зауваження 1

Варто зазначити, що даний процес може йти до двох років і навіть більше. Актуальним прикладом в Росії виступає той факт, що в 2016 році збанкрутувало 96 банків, в 2015 році 92 банку. Є тенденція до зростання кількості банкрутств у банківській сфері.

Хід процедури банкрутства банку

Процес починається з подачі заяви в Центральний Банк Росії. Його уповноважені подавати саме керівництво банку, його кредитори, а також звичайні люди. І лише тільки після відкликання ліцензії починається процес банкрутства, який знаходиться вже в веденні Арбітражного суду. До відкликання ліцензії банк уповноважений проводити заходи щодо запобігання банкрутству, такі як:

  • приведення структури активів і пасивів до оптимальної,
  • повернення раніше несплачених боргів,
  • отримання фінансової підтримки,
  • зміна організаційної структури,
  • та інші, що поліпшують і оптимізує фінансову діяльність заходи.

зауваження 2

Серед процедур банкрутства, на відміну від юридичних осіб, до банків застосовується тільки конкурсне виробництво. За контролем діяльності під час попередження неспроможності виступає призначення тимчасової адміністрації та (або) реорганізація. Процедура може бути припинена, якщо банк оплатить всі борги або з'ясується, що обставини, через які ця справа розпочато є необгрунтованими або сфальсифікованими.

Наслідки процедури банкрутства банку

Негативні наслідки від процедури банкрутства банку можуть позначитися не тільки на самому банку, який опиниться під загрозою закриття або буде закритий. Але і на його вкладників як фізичних осіб, так і юридичних, які зазнають фінансових збитків. Закриття великого банку особливо негативно для економіки певного міста, регіону і навіть країни. Однак, для вкладників наслідки менш значні, так як їхні вклади є застрахованими. Але, що стосується юридичних осіб, то гроші, які були на рахунку в банку, який потрапив під процедуру банкрутства і визнаним банкрутом, виявляються втраченими.

Нічого не зрозуміло?

Новости