Банкрутство фізичних осіб

  1. Покрокова інструкція оформлення банкрутства фіз. особи

Банкрутство фізичних осіб має на увазі визнання арбітражним судом нездатність громадянина виконувати фінансові зобов'язання і вести розрахунки з кредиторами. Юристи нашої компанії кваліфіковано допоможуть Вам пройти всі стадії процедури банкрутства.

Позбавтеся від боргів або непосильних платежів по кредитах

Телефонуйте за тел .: 8 (831) 283 59 26 в компанію ЮрЕкспертНН

Не знаєте як виплатити борги Не знаєте як виплатити борги? У 9 з 10 випадків банки і МФО порушують законодавство. Ми безкоштовно розберемо вашу ситуацію і запропонуємо кілька варіантів списання кредитів і боргів.

Списання всіх боргів громадян

через процедуру банкрутства фізичних осіб.

Дізнайтеся, чи можна списати Ваш борги, як позбутися від дзвінків колекторів і непосильних платежів по кредитах, зателефонувавши в компанію ЮрЕкспертНН

по тел .: 8 (831) 283 59 26

Почати процедуру вправі будь-який громадянин, чий борг перед офіційними організаціями перевищив 500 тисяч рублів. Прострочення повинна досягти 3-х місяців. Ініціаторами можуть також виступити кредитори або уповноважений орган (Федеральна податкова служба). При цьому пункти 1 і 2 статті 213.4 Федерального закону від 26 жовтня 2002 № 127-ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)» (далі - Закон № 127-ФЗ) чітко розділяють випадки, коли громадянин зобов'язаний подавати заяву і коли він має право зробити це добровільно. Обов'язковою є ситуація, коли боржник має борг перед кількома кредиторами і розуміє, що, навіть погасивши частину, не зможе виплатити решту суми. Звернутися до суду він зобов'язаний не пізніше ніж через 30 днів після настання ситуації, що задовольняє умовам банкрутства.

Процедуру банкрутства в нашій країні регулює Закон № 127-ФЗ, який з 1 жовтня 2015 роки (після вступу в силу окремих положень Федерального закону від 29 червня 2015 року № 154-ФЗ) нарешті легітимізував процедуру банкрутства фізичних осіб. Крім цього, позначена редакція закріпила можливість проведення реструктуризації боргу, що дозволило відновлювати платоспроможність боржника і гасити борги за затвердженим планом. На час процедури реструктуризації припиняється нарахування пені, штрафів та інших санкцій.

У законі, крім усього іншого, позначені право боржника звернутися в арбітражний суд із заявою про банкрутство і його обов'язок зробити це при настанні певних обставин.

Нова редакція Закону № 127-ФЗ також чітко визначила етапи і порядок банкрутства фізичних осіб. Про це ми поговоримо трохи докладніше.

Покрокова інструкція оформлення банкрутства фіз. особи

Варто відзначити, що швидко стати банкрутом не вийде. Від подачі заяви до винесення ухвали суду проходить від 15-ти днів до 3-х місяців. Реструктуризація боргів займає 4 місяці. До півроку буде потрібно на реалізацію майна. Таким чином, мінімальний термін банкрутства фізичної особи - це 9 місяців за умови, що суд відразу винесе рішення про продаж майна без реструктуризації боргів. Певний час потрібно і для того, щоб підготуватися до процедури.

Фахівці компанії ЮрЕкспертНН допоможуть Вам грамотно і вчасно зібрати і подати всі необхідні документи.

  1. Збір документів. Список великий. Це відомості про статус, боргах, угодах, майно і т.д. Які конкретно документи потрібні для підтвердження банкрутства фізичних осіб, ми розповімо трохи пізніше. Відзначимо тільки, що Закон № 127-ФЗ визначає лише перелік обов'язкових для всіх випадків документів, що не деталізуючи список для кожної можливої ​​ситуації. Суду, як і всім кредиторам, надаються виключно копії документів.
    Варто мати на увазі, що недолік документів може обернутися поверненням справи і втратою часу.

    Важливо!
    Завдання громадянина - підтвердити неспроможність і переконати суд в наявності обставин, які перешкоджають погашення боргу. Якщо представлені в суді документи підтверджують мінімальний дохід претендента на банкрутство, але при цьому у власності у громадянина є котеджі, квартири та яхти, це, швидше за все, викличе у суду підозра в спробі фіктивного банкрутства. Це загрожує адміністративної або кримінальної відповідальністю.

  2. Оформлення заяви. Заява подається в арбітражний суд за місцем проживання. Однак, перш ніж це зробити, необхідно оформити документ. Для цього буде потрібно систематизувати дані за борговими зобов'язаннями і зробити ряд кроків:
    • сформувати перелік кредиторів;
    • підрахувати підсумкову суму боргу;
    • врахувати поточні судові процеси;
    • скласти опис майна;
    • скласти опис банківських рахунків;
    • вибрати саморегульовану організацію арбітражних керуючих (СРО АУ), яка направить фінансового керуючого. Участь керуючого - обов'язкова умова при оформленні банкрутства фізичних осіб.
    Заява про банкрутство фізичної особи заповнюють за встановленою формою. У шапці вказують найменування суду. Далі - ПІБ, дату народження, паспортні дані, місце проживання та адреса реєстрації, телефон для зв'язку з кандидатом у банкрути.
    Заява повинна містити відомості про загальну суму заборгованості. Якщо заявник не згоден з тією сумою, яку ставлять кредитори, він повинен вказати тільки незаперечний борг. Окремо прописуються борги по погашенню обов'язкових платежів і по відшкодуванню шкоди життю і здоров'ю (якщо такі є).
    Далі громадянин перераховує причини, які призвели до погіршення фінансового стану. Відзначає наявність позовних вимог, виконавчих проваджень або інших документів, відповідно до яких відбувається списання грошей з рахунків. Наступним пунктом вказується наявність майна і банківських рахунків, в тому числі за межами РФ. Завершують заяву зазначенням найменування обраної СРО і переліком документів, що додаються.
    При подачі заяви громадянин оплачує держмито і прикладає квитанцію про оплату.
  3. Подача заяви. Закон передбачає три способи подачі заяви про банкрутство фізичної особи: особисто, поштою або онлайн.
  4. Реалізація рішення суду. Вирішити питання про неспроможність громадянина можна трьома способами:
    • реструктуризація боргу;
    • реалізація майна банкрута;
    • мирову угоду.
    Реструктуризація - це зміна умов обслуговування боргу (ставки і термінів). Претендувати на цю форму можуть громадяни з регулярним доходом, які не мають судимості за економічні злочини і не були раніше банкрутами. За реструктуризованими боргами не нараховують відсотки, не вводяться інші фінансові санкції, скасовуються вимоги щодо забезпечення боргу.
    При реалізації майна всю конкурсну масу описує фінансовий керуючий. Він же проводить оцінку, визначає терміни (разом з кредиторами) і направляє в суд документи по реалізації. Не підлягає продажу єдине житло боржника, його особисті речі і предмети першої необхідності.
    Мирова угода укладають до того, як людини визнають банкрутом. При досягненні угоди припиняється процес реструктуризації, зупиняються дії фінансового керуючого, надається відстрочка вимог щодо погашення боргів. Якщо мирову угоду порушено, до процесу підключаються судові органи.
  5. Визнання банкрутства. Має на увазі, що держава і кредитори визнали громадянина неплатоспроможним і припинили переслідування з вимогою погасити борг після того, як всі заходи для максимального задоволення вимог виконані. В цьому і є суть банкрутства фізичних осіб. З визнанням банкрутом наступають всі перераховані вище наслідки.

Матеріал взято з сайту https://www.kp.ru/guide/bankrotstvo-fizicheskikh-lits.html

Новости