банкрутство підприємства

  1. сторони спору
  2. Ініціація та початок
  3. Види банкрутства підприємства

Банкрутство або неспроможність - це факт нездатності підприємства в повному обсязі задовольнити вимоги кредиторів або виплатити обов'язкові платежі (заробітну плату, наприклад) Банкрутство або неспроможність - це факт нездатності підприємства в повному обсязі задовольнити вимоги кредиторів або виплатити обов'язкові платежі (заробітну плату, наприклад). Даний факт оголошується самим боржником або визнається арбітражним судом з ініціативи комітету кредиторів. Стан неплатоспроможності підприємства вважається його неспроможністю або банкрутством тільки після того, як арбітражний суд визнає ознаки неплатоспроможності боржника.

сторони спору

Боржником в даному випадку вважається юридична особа, підприємство, яке виявилося нездатним протягом трьох місяців після терміну погашення розплатитися з боргами по кредитах або виплатити обов'язкові платежі. Термін виплат фіксований і встановлюється Федеральним законом «Про неспроможність (банкрутство)» № 127-ФЗ від 26.10.2002.

Кредиторами називають осіб, які мають права вимоги за матеріальними зобов'язаннями по відношенню до боржника. До матеріальних зобов'язань відносять сплату грошових коштів за кредитами і позиками, виплату вихідної допомоги, і обов'язкових платежів.

Ініціація та початок

Ініціація процедури банкрутства підприємства може проводитися:

  • Керівництвом проблемного підприємства;
  • Комітетом кредиторів.

Справи про банкрутство підприємств розглядаються арбітражним судом за місцем знаходження боржника - юридичної особи. Після ініціації процедури банкрутства, суд приймає рішення про початок першого етапу - спостереження, і призначає тимчасового керуючого на підприємство.

Не завжди банкрутство підприємства варто сприймати як крах і провал. Іноді ініціація процедури банкрутства відкриває нові і відкривають нові можливості заново почати діяльність. У деяких випадках, банкрутство (неспроможність) є законним і найбільш надійним способом позбавити керівництво підприємства і саме підприємство від деяких існуючих проблем.

Види банкрутства підприємства

  • Реальне банкрутство. Даний вид неспроможності характеризується нездатністю юридичної особи платити кредиторам і здійснювати обов'язкові виплати в силу реальних втрат капіталу, як власного, так і позикового. Подібні втрати обумовлюють неможливість ведення успішної господарської діяльності, внаслідок чого така діяльність оголошується судом неспроможною.
  • Банкрутство бізнесу. Цей термін прийшов до нас із заходу і характеризує він вид бізнесу, який припинив свою діяльність, принісши збитки кредиторам, навіть не проходячи процедуру банкрутства. У нашій країні таке банкрутство не є дійсною, так як рішення про неспроможність повинен приймати суд внаслідок процедури банкрутства.
  • Тимчасове (умовне) банкрутство. До такої неспроможності зазвичай призводить перевищення активу балансу юридичної особи над його пасивом, затоварення готової продукції або великий розмір дебіторської заборгованості. Зазвичай повернути підприємству платоспроможність вдається внаслідок введення певних антикризових заходів, тому подібне банкрутство не призводить до ліквідації підприємства.
  • Навмисне (умисне) банкрутство. Цей вид банкрутства зазвичай стає наслідком навмисних дій з боку керівництва підприємства з нанесення йому економічного шкоди.
  • Фіктивне банкрутство. Таким банкрутством вважається неправдиве оголошення юридичною особою про свою неплатоспроможність з метою отримання від кредиторів пільг щодо погашення боргів, або виплати зобов'язань неконкурентоспроможною продукцією.

Статті по темі

Новости