Бардак в розмірах одягу і як з цим жити.


Нещодавно в співтоваристві був пост про розміри. Все в коментарях написали що з розмірами біда, все постійно змінюється, не збігається і немає ніякого надійного способу якось передбачити сяде одяг чи ні.
Я вирішила трохи глибше розібратися в темі і написати що виявилося. Може комусь шопінг це полегшить.


Існують три підходи до вказівкою розмірів одягу:
- параметри товару: На бирці зазначаються власні розміри товару, характерні для нього. Наприклад: на джинсах вказана їх довжина по внутрішньому шву в сантиметрах або дюймах.
- параметри типової фігури: На бирці вказується діапазон значень одного або декількох параметрів тіла, які враховувалися при виготовленні одягу.
- спеціальний (для цього випадку, ad-hoc) розмір: Цей розмір не прив'язаний ні до якого з параметрів тіла споживача або вироби. Наприклад: розмір 12, XL.
Параметри товару.
Ще зовсім недавно в інтернет-магазині befree в розмірній сітці вказувалися параметри товару, а не типової фігури, на яку зшитий одяг. Але ось буквально недавно і вони стали «як все» і тепер розміщують в розмірній сітці обхвати типової фігури. хоча конкретно це плаття на фото все ще з розмірної сіткою з параметрами одягу.

Дуже зручно, можна сантиметровою стрічкою зробити навколо себе кільце з потрібним периметром і подивитися наскільки широко буде в грудях або якої ширини буде поділ в стегнах. Майже весь одяг з розмірної сіткою за типовою фігурі, а деякі речі залишилися з параметрами одягу. Ось наприклад, Сукня теж з розмірної сіткою по одязі.
Більше я магазинів з параметрами одягу не бачила. Ну крім джинсових.
Параметри типової фігури.
За основу розміру беруться обхвати грудей, талії і стегон типової фігури. Але ці обхвати зовсім ніяк не пов'язані з розмірами самого одягу, тому що у одягу можуть бути різні припуски на свободу облягання і для художніх цілей. І ці припуски в різних моделях можуть бути різні навіть всередині однієї марки. Наприклад, дизайнер розробляє 2 сорочки, одна у нього передбачається зі швом втачіванія рукава на межі переходу від плеча до руки, а друга передбачається в ширшому вигляді і зі спущеним плечем. Сидіти сорочки будуть по-різному, але при цьому маркуватися однаково.
Відповідно, приходить покупниця в магазин, бере дві сорочки однакового розміру і бачить, що одна сидить сильно вже вільно, а друга нормально так. А перша і повинна сидіти занадто вільно, її так дизайнер задумав. І рукава у вільній сорочки швидше за все будуть коротшими, ніж у більш вузької, тому що частина рукава конструктивно піде в плече. І якщо ви берете розмір менше, то і рукава у вас будуть коротший. Ось від розбіжності дизайнерських задумок і очікування покупців якийсь відсоток цього бардаку і відбувається.
А якщо одяг шиється з еластичної тканини, її фізичні розміри можуть бути навіть менше обхватів, і тут залишається тільки сподіватися що уявлення дизайнера і конструктора про щільність облягання співпадуть з вашими уявленнями.
Такі розміри маркуються або по обхвату грудей повного (зустрічається рідко), або по обхвату грудей, поділеній навпіл (зустрічається часто). Наприклад, 88 см. Обхват грудей це 44 розмір одягу.
Як зрозуміти, що задумав дизайнер?
В офлайн магазині вам тільки окомір допоможе з розмірами. А в онлайні можна зрозуміти по тому, як стилісти оформили фотосесію товару. Але і то не завжди. Іноді товар просто на білому тлі, іноді на вішалці, а іноді моделей фотографують непрофесійно в кутку майстерні на фабриці і там взагалі не зрозуміло, може модель з прищіпками на спині стоїть. У будь-якому випадку, потрібно пам'ятати про те, що дизайнер міг придумати модель для не ту формату носіння, як хочеться вам носити. Якщо ви любите носити одяг в облягаючому вигляді, а дизайнер припускав оверсайз, вам потрібно буде вибирати на розмір, а іноді і на два менше задуманого.
Спеціальний розмір.
Це всім нам відомі S, M, XXL, 0, 4, 12 і тд. З ними ось як раз і є найбільші біди. По-перше, все літерні розміри позначають, в ідеалі, такий собі зріз по розмірним групам серед населення країни-виробника. Ну тобто Small (маленький) в Америці це зовсім не той же Small, що і в Китаї. Ну і з роками розміри населення країни змінюється. Зростання збільшується, розміри збільшуються. Плюс, в Америці якийсь особливий бардак з розмірами, там в гонці за прибутком повністю наплювали на розмірну сітку, при цьому наплювали не всі і нерівномірно. До сих пір є магазини, про які захоплені клієнти пишуть що розмірна сітка повністю відповідає американської. У Росії такого сильного бардака немає.
Плюс, в різних марках всередині однієї країни теж передбачається абсолютно різна фігура під однаковими позначками. Наприклад, в марках плюс-сайз розміром S можуть позначати 48 російський розмір бо у цієї марки відлік починається з 48 і саме він у них вважається маленьким.
Хоч якось зрозуміти сяде буквений або цифровий розмір (американський і англійський) можна по розмірній сітці з урахуванням того, як дизайнер передбачає носку даної моделі. Навіть в такій ситуації можливі сюрпризи, але подивитися розмірну сітку і ростовку марки буде корисно і зменшить кількість цих сюрпризів.
А ось приклад як в різних марках однаковим літерним позначенням маркують різні сантиметрові розміри типової фігури. Остін і Пулендбір. Наприклад, російський 50й розмір з обхватом грудей 100 см. В Остіні буде XL, а в Пулендбір L.


Однакові марки в різних країнах.
Для різних країн великі марки шиє одяг в типових для цієї країни розмірах. Наприклад, я перевірила Юнікло в Росії, Великобританії і Таїланді. Заодно подивилася їх розмірні сітки на сайтах для цих країн.
Ми тут і ростовку різну бачимо, і обхвати. На російському сайті взагалі ростовка не вказана, але емпірично російська ростовка близька англійської, і розміри чомусь тільки до XXL, хоча зрідка в магазинах, як мінімум в чоловічому відділі, я XXXL зустрічала.


Рядки: зростання, груди, талія, стегна, а остання я не знаю що.

В реальності я теж перевірила. Одна і та ж бавовняна кофта в різних країнах підходить мені різного розміру і має різну довжину. Те що в Лондоні я купила розміру М (хоча і S був нормальний, але я взяла вільніше), в Таї мені доводиться вибирати розміром L і рукава закороткі.
Разом:
1. Вивчаємо розмірні сітки виробників
2. Враховуємо для якої країни зшито
3. Враховуємо як дизайнер бачить спосіб носіння речі (наскільки сильний оверсайз передбачається)
4. Враховуємо ступінь еластичності тканини
Сподіваюся це комусь полегшить шопінг.


Як зрозуміти, що задумав дизайнер?

Новости