Баренцове море

  1. освоєння моря
  2. Географічні деталі
  3. Небезпеки Баренцева моря


На краю Північного Льодовитого океану знаходиться Баренцове море. Воно розташоване за Полярним колом. Дане море має для Росії найважливіше значення, так як воно є судноплавним шляхом до європейських держав. Крім того, Баренцове море - це база ВМС РФ (Північний флот, утворений в 1933 р). Сьогодні його вважають найбільш потужним військовим флотом країни.

освоєння моря

Баренцове море, як і Біле, люди почали освоювати дуже давно. Перші човни російських мореплавців з'явилися в його водах в 9 столітті. Трохи пізніше туди стали запливати вікінги. У період Великих географічних відкриттів (15-17 століття) були зроблені перші спроби вивчити Баренцове море. Мореплавці з Європи займалися пошуком нових морських шляхів і неминуче потрапляли в води цього моря. Баренц (мореплавець з Голландії) першим досліджував Шпіцберген, Оранские острова і Ведмежий острів. Море отримало назву Баренцове в 1853 р Раніше його позначали, як Мурманське. В даний час Мурманськ є найбільшим російським портом. Суду можуть дістатися до його берегів в будь-який час року, так як південно-західне узбережжя Баренцева моря, де розташований Мурманськ, не покривається льодом навіть взимку. Зрозуміти, в якій точці розташований цей порт, допоможе карта Баренцева моря.

Географічні деталі

Баренцове море має умовні кордони, які проводяться по архіпелагу Нова Земля і Шпіцберген, а також по берегах північних країн Європи. Глибина води в ньому не більше 400 м. Максимальна глибина - 600 м, відзначена на півночі моря. Взимку кригою вкрито понад 75% поверхні Баренцева моря. Таким чином, судноплавної залишається тільки південно-західна зона. Влітку температура води варіюється від +1 до +10 градусів. Взимку середня температура дорівнює -25 градусів.

Небезпеки Баренцева моря

Це море завжди вважалося важкопрохідним. Дослідники під час подорожей стикалися з безліччю небезпек. Це особливо стосується тих часів, коли у людей відсутнє необхідне обладнання для роботи в складних кліматичних умовах.

Основна проблема полягає в тому, що Баренцове море повністю знаходиться за Полярним колом. Це забезпечує збереження льодової кірки протягом всього року. Узбережжя Баренцева моря характеризується особливим кліматом. У даній області на погоду впливають арктичний холодний і атлантичний теплий циклони. Тому ймовірність штормів тут завжди дуже висока. Похмуро над морем практично завжди. Однак Баренцове море вважається найбільш теплим в порівнянні з іншими морями, розташованими за Полярним колом.


Автор: ВОтпуск.ру
Дата публікації: 13.10.2014


Фотографії Баренцевого моря

Популярні статті



Новости