Баренцове море - рибна скарбниця Росії

  1. Рибальство в Баренцевому морі
  2. Нерибні об'єкти промислу
  3. Російський морський регістр судноплавства
  4. Перші улови в Баренцевому морі

Морська складова Північного рибогосподарського басейну Баренцева моря і прилеглі райони - одна з найчистіших і мало порушених людською діяльністю морських екосистем, багатої різними видами риб (понад 150) і безхребетних. Найбільше промислове значення мають тріска, пікша, сайда, чорний палтус, атлантичний оселедець, камбала, зубатка, мойва, креветка. Морська складова Північного рибогосподарського басейну Баренцева моря і прилеглі райони - одна з найчистіших і мало порушених людською діяльністю морських екосистем, багатої різними видами риб (понад 150) і безхребетних

Заступник генерального директора з розвитку ФГУП Нацрибресурс Євген Марчук

Рибальство в Баренцевому морі

До регіональних особливостей рибальства слід віднести значний вплив на характер рибопромислової діяльності на Північному басейні міжнародно-правового режиму морських просторів і регулювання рибальства. Російські рибопромислові підприємства здійснюють свою діяльність в Винятковою економічній зоні Росії, економічних зонах іноземних держав, районах дії міжнародних угод (конвенцій).

Необхідно також відзначити, що практично весь улов донних видів риб проходить первинну обробку-розбирання в море на видобувних судах, а значна частина заморожується в суднових умовах.

Промислове рибальство в Баренцевому морі майже повністю здійснюється на квотіруемих біологічних об'єктах, причому більше половини видобутих ресурсів припадає на іноземні економічні зони.

Найважливіші промислові ресурси Баренцева і східній частині Норвезького морів - тріска і пікша (80 відсотків сировинної бази), є транскордонними і знаходяться під спільним керуванням Росії і Норвегії.

Співпраця в галузі рибальства здійснюється на основі міжурядових угод, а практична робота здійснюється в рамках змішаної Російсько-норвезької комісії з рибальства (СРНК).

На щорічних сесіях СРНК встановлюються ОДУ по трісці, пікші, мойві і інших промислових об'єктів, проводиться розподіл обсягів вилову тріски і пікші між рибалками двох країн, а також встановлюються квоти вилову третіх країн, затверджуються основні заходи (правила) регулювання рибальства, які повинні дотримуватися рибалками всіх країн, що ведуть лов риби в районі дії угоди ...

Слід зазначити, що запаси основних донних об'єктів лову басейну знаходяться в задовільному стані, а деяких (тріски) - в хорошому.

Нерибні об'єкти промислу

Серед нерибних об'єктів промислу найбільш важливі види - камчатський краб, краб-Стригун - Обпиляєте, ісландський гребінець, а також північна креветка, промислове значення якої в останні роки знизилося, через її масового виїданням тріскою.

Загальновідомо, що ефективність освоєння водних біологічних ресурсів обумовлена ​​не тільки станом запасів, а й технічним станом видобувного флоту, рівнем його енергоозброєності, що дозволяє використовувати сучасні технології видобутку та обробки риби.

За наявними даними, до складу чинного рибопромислового флоту Північного басейну, зайнятого на облові тріски і пікші (з неминучим приловів), входить близько 160 среднетоннажних і малотоннажних - прибережного лову, судів.

Знаходяться в експлуатації суду характеризуються значним фізичним і моральним зносом, їх середній вік становить близько 28 років. Їх застарілі конструкції не дозволяють використовувати новітні технології переробки і забезпечити комплексну, повну переробку сировини, вироблення продукції з високою доданою вартістю.

Одним із судів, що оперують на басейні, є промисловий СРТМк М-0170 "ПІНРО-2". Це - єдине виробниче судно на басейні, власником якого є держава, знаходиться в господарському віданні у ФГУП "Нацрибресурс".

Побудоване (під іншою назвою) на судноверфі міста Києва, воно добудовано в 1998 році в місті Миколаєві, є останнім рибальським судном великий серії суден проекту 502 ЕМ.

Воно передано ФГУП "Нацрибресурс" рішенням уповноваженого федерального органу виконавчої влади у вересні 2002 року. Оперативне управління судном "ПІНРО-2" здійснює мурманський філія ФГУП "Нацрибресурс".

В рамках освоєння виділених ФГУП "Нацрибресурс" квот судно "ПІНРО-2" здійснює видобуток і первинну переробку тріски, пікші і інших промислових об'єктів.

У 2002-2006 роках судно працювало в Баренцевому морі та прилеглих районах на освоєнні встановлених квот вилову, а також брало участь у проведенні наукових досліджень по трісці, пікші і чорному палтуса.

В кінці 2006 року у судна закінчився термін дії класифікаційних документів РМРС і воно до перегону в порт Мурманська знаходилося в Норвегії в порту Киркенеса. У листопаді 2010 року на судні було розпочато капітальний ремонт для відновлення класифікаційних документів на право плавання.

У червні 2013 року "ПІНРО-2" було відбуксовано в порт Мурманська для закінчення ремонту, який проводився на Мурманськом судноремонтному підприємстві "СевТехКомп".

Незважаючи на технічні складності (після тривалого простою) і непросту економічну ситуацію ФГУП "Нацрибресурс", виконало класовий ремонт судна ПІНРО-2.

Російський морський регістр судноплавства

Таким чином, після майже семи років бездіяльності і занепаду, судно, успішно пройшовши всі необхідні формальності, отримало класифікаційні документи Російського морського регістра судноплавства.

П'ятого березня 2015 року рибальське судно "ПІНРО-2", укомплектований професійним екіпажем і очолюване досвідченим капітаном І.В. Башкіровим, повністю забезпечене судновими запасами, різним постачанням, знаряддями лову і іншим спорядженням вийшло на освоєння, встановлених на 2015 рік квот вилову донних видів риб в Російській економічній зоні.

Перший вантаж готової мороженої продукції в кількості 218,8 тонн був доставлений в порт Мурманськ 5 квітня. Протягом 2015 року судно виходило в море на промисел вісім разів. Загальний вилов донних видів риб склав близько 2 071 тонни, вироблено продукції майже 1 510 тонн. Виділені квоти освоєні повністю. З останнього рейсу судно повернулося 14 грудня 2015 року.

Вся готова високоякісна рибопродукція надійшла на внутрішній ринок.

Слід зазначити, що з метою максимального використання сировинної бази басейну з Баренцове-Біломорсько територіальним управлінням Росриболовства був укладений договір користування морської камбали, на яку не встановлюється квота вилову. Було видобуто близько 135 тонн цього промислового об'єкта.

Не дуже вражаючий результат пов'язаний з тим, що на судно в зв'язку з його технічними можливостями не може бути встановлено додаткове обладнання, наявність якого дозволило б практично в два рази підвищити результативність облова морської камбали.

Разом з тим судно не стояло біля причалу і не "з'їдала" отримані від реалізації продукції фінанси.

У перший рейс 2016 року, після чергового реєстрової огляду та дрібного ремонту, судно вийшло 9 лютого.

Перші улови в Баренцевому морі

На 2016 рік в Баренцевому морі очікується стійка промислова обстановка. Хоча море - стихія, погода - річ непередбачувана.

Перші улови в 2016 році поки підтвердили гарну в промисловому відношенні стан запасів тріски і пікші в районі західного схилу Гусячої банки (недалеко від західного узбережжя Нової землі), де веде промисел судно. В уловах переважають екземпляри тріски вагою від 1 до 2 кілограмів.

Хоча в уловах попадається досить багато екземплярів тріски вагою від 7 до 15 кілограм. Пікша в основному від 1 до 2 кілограмів. Це говорить не тільки про збільшені промислових запасах, але і про недостатню промисловий активності в частині вилову риби граничного віку.

Разом з тим на умовно немолодому промисловому "ПІНРО-2" (але молодше багатьох інших) сьогодні, на жаль, працюють теж вікові рибалки. Середній вік рибалок 45-50 років. Молоді дуже мало. Кадровий голод з кожним роком все сильніше і сильніше. Кому передавати досвід багатьох поколінь рибалок? А це безцінний досвід. Підручників, книг як, де і коли промишляти в Баренцевому морі не існує.

Хоча в останні роки в галузі проводиться велика робота по підвищенню престижності рибальського професії, а також будівництва нового високоефективного видобувного флоту, цей процес вимагає прискорення, бо у нас залишається не настільки великий проміжок часу для виправлення ситуації в поверненні Росії в світові лідери в морському рибальстві. Наші конкуренти теж не стоять на місці.

Заступник генерального директора з розвитку ФГУП "Нацрибресурс"

Кому передавати досвід багатьох поколінь рибалок?

Новости