Батареї Tesla стали загадкою для експертів

Про це пише Bloomberg.

Видання зазначає, що показники, про які говорив Маск на презентації, феноменальні. Компанія вирішила зайняти незвичну для себе нішу вантажоперевезень і випустила 36-тонний електрогрузовік Tesla Semi, здатний проїхати до 805 км на одному заряді акумулятора. За півгодини підзарядки Semi може накопичити енергію для маршруту в 650 км, за 5 секунд - розігнатися до 96 км на годину.

"Ми зробили вантажівка Tesla схожим на кулю", - сказав Маск на поданні новинки.

Аналітик Cairn Energy Research Сем Джаффе заявив, що найвищі стандарти індустрії не дотягують до показників Tesla. Він упевнений, що компанії доведеться потрудитися, щоб виконати обіцянки до запуску серійного виробництва. Як саме Tesla зробить це, поки ніхто не розуміє.

"Я не думаю, що вони брешуть. Ймовірно, вони залишили щось за лаштунками. Щось, що допомогло б нам зрозуміти, як це буде працювати", - вважає Джаффе.

Щось, що допомогло б нам зрозуміти, як це буде працювати, - вважає Джаффе

Фото: Tom Randall / Bloomberg

У Tesla мало конкурентів. Про бажання випускати електричні вантажівки поки заявили лише дві компанії: Cummins і Daimler. Серійне виробництво поки не запущено, але обидва виробники вже відстали від компанії Маска: їхні вантажівки можуть проїхати без підзарядки від 160 до 350 кілометрів. За підрахунками Bloomberg, батарея, яка зможе забезпечити рух Tesla Semi, буде коштувати близько $ 100 тис. І важити приблизно 4,5 тонни. При цьому ціни на вантажівку вже оголошені: За $ 150 тисяч клієнти Tesla зможуть купити електрогрузовік з дальністю ходу в 482 км, а версія, здатна долати 804 км без підзарядки, обійдеться в $ 180 тисяч.

Експерти відзначають, що команді Tesla доведеться попрацювати над батареями, щоб виробництво електрогрузовіка мало економічний сенс.

"Якщо Tesla може зробити вантажівка на батареях, вона може зробити на батареях що завгодно", - резюмує президент Total Battery Consulting Inc. Менахем Андерман.

Спеціально для Tesla Semi буде встановлена ​​мережа зарядних станцій Megacharger (аналог Supercharger для легкових Tesla). За задумом компанії, водії зможуть заряджати вантажівки навіть під час ланчу: півгодини вистачить для заряду на 80%. За словами Маска, 80% маршрутів в США коротше 400 км, тому водій зможе доїхати до потрібного місця без підзарядки і повернутися назад.

"Я не розумію, як це працює. Просто поняття не маю", - зізнається Салім Морсі, аналітик електромобілів Bloomberg New Energy Finance. Швидкість заряду, яку обіцяє Tesla, залишає далеко позаду всі існуючі сьогодні рішення.

На одному заряді акумулятора електромобіль здатний долати 1013 км по шосе. Від нуля до 100 км / год Roadster розганяється за 1,9 секунди, а розгін до 160 км / год займе 4,2 секунди. Максимальна швидкість електромобіля перевищує 402 км / ч. Мінімальна ціна нового спорткара складе $ 200 тис., А першу тисячу електромобілів Tesla буде продавати за $ 250 тис.

У випадку з Roadster найдивовижнішим і раніше залишаються батареї. Маленький електрокар оснащений 250-кіловатної батареєю, яка забезпечує потужність і запас ходу. Раніше Маск говорив, що збільшити потужність батарей Model S і Model X поки технічно неможливо, тому питання про те, як компанія вирішила проблему з Roadster, залишається відкритим.

Морсі передбачає, що мова йде про "двоповерхових акумуляторах": він упевнений, що в іншому випадку обіцянку Маска нездійсненно.

"Не думаю, що у автомобіля, який ми бачили на презентації, дійсно є така потужність. Сьогодні це технічно неможливо реалізувати", - говорить аналітик.

  • 7 жовтня Ілон Маск, відомий своїми проектами в галузі поновлюваних джерел енергії, повідомив про готовність відновити зруйновану електроенергетику потерпілого від урагану Пуерто-Ріко, використовуючи сонячні батареї.
  • 13 березня Ілон Маск заявив про готовність запустити в Україні проект, спрямований на збереження відновлюваної енергії.
  • 10 березня Ілон Маск пообіцяв за 100 днів вирішити енергетичні проблеми штату Південна Австралія.

Підписуйтесь на # Букви в Telegram і Viber . Найважливіші і свіжі новини - ви дізнаєтеся першими!

Новости