Базова прибутковість ЕНВД в 2019-2020 році

  1. Базова прибутковість і фізичний показник ЕНВД
  2. Як розрахувати ЕНВД в 2019-2020 році?
  3. Таблиця базової прибутковості ЕНВД 2019-2020 роки
  4. Актуальні зміни в ЕНВД
  5. Зменшення ЕНВД на фіксовані внески
  6. ПДВ ДЛЯ ЕНВД У 2019-2020 РОЦІ
  7. Зміни в ЕНВД в 2019-2020 роках: проект закону
  8. Теж може бути корисно:

Згідно з чинним законодавством РФ, базова місячна прибутковість - це грошова сума, яка відповідає умовної прибутковості певного виду підприємницької діяльності на 1 одиницю фізичного показника Згідно з чинним законодавством РФ, базова місячна прибутковість - це грошова сума, яка відповідає умовної прибутковості певного виду підприємницької діяльності на 1 одиницю фізичного показника. Сильно полегшити ведення ЕНВД і інших нюансів ведення бухгалтерії може цей сервіс , Щоб мінімізувати ризики і економити час.

У нашій сьогоднішній публікації ми з'ясуємо, що таке базова прибутковість ЕНВД, розповімо про те, як розрахувати базову прибутковість. У нижній частині цієї сторінки розміщена таблиця базової прибутковості ЕНВД 2019-2020 року за видами діяльності.

Базова прибутковість і фізичний показник ЕНВД

Базова місячна прибутковість ІП вважається умовною, оскільки її розмір не залежить від реального заробітку індивідуального підприємця.

Прибутковість ЕНВД призначається урядом для кожного виду підприємницької діяльності, що потрапляє під дію даного податкового режиму в розрахунку на 1 працівника / 1 кв. метр торгової площі / 1 посадочне місце і інших фізичних показників, які характеризують кожен окремий вид діяльності ВП.
Фізичний показник ЕНВД - це сукупність перерахованих вище одиниць, які беруть участь у виробництві (в наданні послуг).

Таким чином, і розмір базової прибутковості, і величина фізичного показника для кожного виду підприємницької діяльності ІП на ЕНВД буде відрізнятися.

Фізичний показник для базової прибутковості може бути чисельно дорівнює кількості працівників, площі приміщення в «квадратах», числу місць.

Величина базового доходу при єдиному податку на поставлений дохід на 2019-2020 рік встановлена ​​статтею 346.29 Податкового кодексу РФ, в якій перераховані всі види діяльності базової прибутковості ЕНВД.

Для зручності всі види підприємницької діяльності, фізичні показники і базова прибутковість (в рублях) представлені в таблиці в кінці статті.

Як розрахувати ЕНВД в 2019-2020 році?

Для того щоб розрахувати податок ЕНВД, необхідно скористатися спеціальною формулою. Однією зі складових цієї формули є базова прибутковість.

Розглянемо докладніше формулу розрахунку податку ЕНВД.

ЕНВД = (БД X ФП X К1 X К2 × 15%), де:
ЕНВД - величина податку в рублях (за один місяць);
БД - базова прибутковість, встановлена ​​податковим законодавством (за певним видом діяльності);
ФП - фізичний показник діяльності індивідуального підприємця (кількість працівників, площа торгового приміщення та інше в залежності від виду послуг, які надає ІП);
К1 - коефіцієнт-дефлятор, який встановлюється на рік Урядом РФ;
К2 - коригуючий коефіцієнт, який затверджується по кожному виду послуг (органами місцевого самоврядування регіону), терміном на 1 рік і більше;
15% - діюча ставка ЕНВД.

У 2019 рік К1 для ЕНВД виріс до 1,915. Отже, податкове навантаження на підприємців, які застосовують ЕНВД, в 2019 році збільшилася в частині розрахунку і сплати ЕНВД, яка залежить від К1.

К2 для ІП на ЕНВД в 2019 році може становити від 0005 до 1 пунктів (коефіцієнт К2 можна уточнити в податковій інспекції).

К1 на 2020 рік буде визначено орієнтовно в листопаді 2019 року. Як тільки Мінекономрозвитку Росії опублікує відповідний наказ, ми обов'язково проінформуємо своїх читачів про К1, встановленому на 2020 рік.

У зв'язку з тим, що звітність ІП на ЕНВД надається поквартально, величина податку, розрахованого за формулою, множиться на 3 місяці.

Таблиця базової прибутковості ЕНВД 2019-2020 роки

Таблиця співвідношення видів підприємницької діяльності ІП з фізичними показниками і базової прибутковістю (стаття 346.29 Податкового кодексу РФ):

Актуальні зміни в ЕНВД

Базова прибутковість податку ЕВНД на 2019-2020 рік залишається незмінною, але це не означає, що суми, що сплачуються ІП на ЕНВД в 2019 році, будуть такими ж і в 2020 році. Це пов'язано з тим, що у формулі розрахунку ЕНВД присутні змінні коефіцієнти К1 і К2, а так само з тим, що регіональній владі дозволено самим встановлювати ставку податку ЕНВД в межах з 15% до 7,5%. Відповідно, в різних регіонах РФ ставка ЕНВД буде різна. Розмір її буде залежати від того, яку саме ставку візьмуть влади на місцях.

Такими владою є:

  • представницькі органи муніципальних районів;
  • представницькі органи міських округів;
  • законодавчі (представницькі) органи державної влади міст федерального значення Москви, Санкт-Петербурга і Севастополя.

На відміну від К1, який встановлюється на федеральному рівні, К2 дозволено встановлювати місцевій владі, але, як правило, він в більшості регіонів дорівнює 1, тобто на суму ЕНВД не впливає.

Визначення К2 представлено в ст. 346.27 Податкового кодексу РФ (далі - НК РФ) - це коригувальний коефіцієнт базової прибутковості, який включає в себе облік різних особливостей ведення підприємництва. К2 залежить від переліку послуг робіт, послуг або товарів, що продаються, сезонності і режиму роботи, розміру одержуваних доходів і т.п.

У деяких регіонах К2 необхідно розраховувати за формулою, затвердженою місцевою владою.

Зменшення ЕНВД на фіксовані внески

Нагадаємо, з 01.01.2017 року ІП, що має найманих працівників, має право зменшувати ЕНВД на суму сплачених фіксованих внесків до фондів в межах 50% від розрахованого ЕНВД.

До 2017 року ІП на ЕНВД, які застосовують найману працю, зменшували ЕНВД тільки на сплачені внески за найманих працівників в межах 50% від розрахованого ЕНВД, на внески сплачені за самого ІП ЕНВД не зменшувався. У 2019-2020 році правило зменшення ЕНВД на страхові внески продовжить свою дію.

ПДВ ДЛЯ ЕНВД У 2019-2020 РОЦІ

Законом від 27 листопада 2017 року № 335-ФЗ визначено, що підприємці, які застосовують ЕНВД, можуть відраховувати податок на додану вартість з таких підстав:

  • ст. 161 НК РФ (податкові агенти);
  • ст. 174.1 НК РФ (просте товариство, спільна діяльність, інвестиційне товариство, траст, концесія).

Зміни в ЕНВД в 2019-2020 роках: проект закону

Щодо даної системи оподаткування варто відзначити, що ЕНВД раніше збиралися скасувати з початку 2018 року. Однак, на розгляд до Держдуми внесений проект закону, яким дію ЕНВД повинно бути продовжено до 2021 року, але, на жаль, не для всіх видів діяльності. Проектом закону передбачено залишити ЕНВД тільки для ІП, що надають послуги населенню. Як буде насправді, покаже час.

Ще одним законопроектом пропонується внесення змін до НК РФ (ст.346.27). Законопроект вводить нова формулювання поняття «роздрібна торгівля для цілей ЕНВД». Якщо ця поправка буде прийнята, то в рамках ЕНВД можна буде реалізовувати товари, що підлягають маркуванню відповідно до законодавства Російської Федерації і (або) правом Євразійського економічного союзу засобами ідентифікації. Уряд РФ своїм розпорядженням № 792-р від 28.04.2018 року затвердив Перелік товарів, які необхідно маркувати в 2019-2020 році. У цей список потрапляє ряд товарів широкого споживання - предмети одягу, взуття, парфуми та ін.

На сьогоднішній день позитивне рішення щодо застосування ЕНВД прийнято для потребкооператівов. З 31.12.2107 передбачалося заборонити даної категорії підприємництва застосовувати ЕНВД. Але на підставі п. 4 ст. 3 Закону від 02.10.2012 № 161-ФЗ в редакції Закону від 30 жовтня 2017 року № 300-ФЗ цей термін перенесено до 2021 року.

Про будь-які зміни в законодавстві ми своєчасно повідомимо своїм читачам.

Матеріал актуалізовано відповідно до змін законодавства РФ 14.09.2019

Теж може бути корисно:

Інформація корисна? Розкажіть друзям і колегам

Коментарі

Натискаючи на кнопку "Відправити" ви підтверджуєте, що ваш коментар не містить персональних даних в будь-який їх комбінації

Натискаючи на кнопку Відправити ви підтверджуєте, що ваш коментар не містить персональних даних в будь-який їх комбінації

Питання і відповіді в коментарях даються користувачами сайту і не носять характеру юридичної консультації. Якщо вам необхідна юридична консультація, рекомендуємо отримати її, задавши питання по телефонах, вказаних вище, або через цю форму

.

Як розрахувати ЕНВД в 2019-2020 році?

Новости