BBC Russian - Наука і техніка - Професія космонавт: невигідно і небезпечно

  1. Чи не вище метра дев'яносто
  2. Шкарпетки і квартира для космонавта
  3. Далі - Марс?

У загін космонавтів беруть людей не вище 190 см і не важче 90 кг

У російський загін космонавтів подали заяви понад 40 осіб, з яких стадію прийому документів пройшли лише четверо. Всього планується прийняти в загін п'ять-шість чоловік, розповів на прес-конференції в Москві начальник Управління пілотованих програм Роскосмоса Олексій Краснов.

В даний час в складі загону космонавтів - 39 осіб.

Про початок набору в загін Натиснути стало відомо в кінці січня . Він триватиме до 15 березня. За словами представників Роскосмосу, конкурс, можливо, буде продовжений.

"Те, що ми маємо зараз чотирьох на другому етапі, це, напевно, замало для очікування виходу придатних до зарахування, тому конкурс триватиме", - сказав Олексій Краснов.

Як розповів начальник Центру підготовки космонавтів Сергій Крикальов, перший етап підготовки, який завершиться в середині березня, - це лише перевірка документів, які зобов'язані надати кандидати, а також їх фізичних параметрів - зростання, ваги, обсягу грудної клітини і так далі.

Це заочна фаза конкурсу, після якої почнеться очна - оцінка стану здоров'я і психічного стану претендентів; професійні навички і знання; стан здоров'я.

Чи не вище метра дев'яносто

В ході першої, заочної, стадії прийому в космонавти - перевірки документів та фізичних параметрів людини - відсівається, судячи з наведеною статистикою, більшість кандидатів.

Як розповів Сергій Крикальов, багато хто з претендентів надсилають документи несмотяря на те, що вони не задовольняють навіть основним вимогам.

"У кого-то вік ... Хтось надсилає заявку і каже:" Я хворію, але хотів би побувати в космосі ", - сказав Крикальов.

Серед претендентів, за словами Крикальова, були і ті, хто захотів в загін тільки тому, що живе неподалік.

Важливими при відборі в космонавти залишаються фізичні параметри людини - зростання (до 190 см стоячи і до 90 см сидячи), вага (від 50 до 90 кг), довжина ступні і інші.

Ці параметри продиктовані розмірами скафандра і корабля "Союз", причому з появою кораблів "Союз-ТМА" максимально допустимий зріст і вагу збільшилися - ці кораблі були Натиснути спеціально створені для міжнародних експедицій , Оскільки в іноземних космічних агентствах в астронавти набирали більш рослих людей.

За словами заступника керівника Роскосмосу Віталія Давидова, спортивні нормативи, прописані в списку вимог, здатний скласти фізично добре розвинений звичайна людина.

При цьому, як зазначив Крикальов, ці нормативи - не повністю обов'язкова програма-мінімум для кандидата. Насправді, таким чином лікарі з'ясовують, наскільки людина здатна до тих чи інших видів фізичних навантажень.

"Це вимоги до певними характеристиками. Щоб людина була досить витривалим. Справа не тільки, наприклад, в плаванні - людина повинна показати витривалість. І є кілька типів визначення витривалості. Є біг, плавання на довгі дистанції. І кожен може показати свої здібності в швидкості, витривалості, силі тим способом, який для нього найбільш прийнятний ", - сказав він.

Шкарпетки і квартира для космонавта

Головним мотивом людини, який подає документи в загін, є скоріше мрія про космос, саме бажання стати космонавтом, вважають представники російського агентства.

Як розповів Сергій Крикальов, зарплата космонавта залежить від того, літав він в космос чи ні, від того, який клас з трьох йому присвоєно, і інших критеріїв.

"У космонавта першого класу року три-чотири тому зарплата була в районі 30 тис рублів. Від 20 до 30 тис. - від третього до першого класу, - сказав він. - Зараз це сума десь близько 70 тис. Рублів". Він також згадав про післяполітних преміях.

Судячи з цифр, які прозвучали на прес-конференції, матеріальне становище російських космонавтів гірше, ніж, наприклад, у пілотів міжнародних комерційних авіаліній.

Однак, за словами Сергія Крикальова, будь-які матеріальні блага, які людина отримує, будучи космонавтом, не відповідають фізичним, фізіологічним і моральним витратам на цій роботі.

Коли людина приходить в загін космонавтів, сказав Крикальов, йому пропонується, в першу чергу, "цікава, складна і небезпечна робота".

Як розповів Олексій Краснов, в радянські часи космонавти матеріально були забезпечені набагато краще, ніж середній радянська людина. Вони отримували від держави квартиру, автомобіль "Волга" - і не тільки.

За словами Краснова, держава повністю забезпечувала героїв космосу, видаючи їм комплекти постільної білизни, костюми, пальто і навіть шкарпетки.

Далі - Марс?

Як розповів Віталій Давидов, в Роскосмосі зараз розробляється стратегія розвитку космічної діяльності. Вона буде поетапною - до 2015, 2020 і 2030 років.

Основна мета стратегії - Росія повинна зберегти провідні позиції в галузі космічної діяльності. "Ми повинні бути в трійці лідерів", - сказав заступник голови Роскосмосу.

"Особливу увагу ми плануємо, поряд з навігацією і пілотованої космонавтикою, приділити фундаментальним космічних досліджень. Основний результат, який на сьогоднішній день може дати космонавтика, це фундаментальна наука", - сказав Давидов.

Він також повідомив, що в кінці 1990-х років, коли, з одного боку, російський космічний бюджет був набагато менше, а з іншого - була необхідність підтримувати МКС, частка пілотованих польотів була порівняно велика.

В майбутньому, особливо після закриття програми МКС, частка пілотованих польотів у російській програмі зменшиться, але за абсолютними показниками, за рахунок збільшення фінансування, їх стане більше, сказав Давидов.

Начальник управління пілотованих програм Роскосмоса Олексій Краснов розповів, що протягом найближчих 10 років характер космічних експедицій зміниться.

Це відіб'ється навіть на роботі космонавтів на МКС. "Зараз ми обговорюємо з нашими колегами відтворення експерименту МАРС-500 на міжнародній космічній станції", - сказав він.

У 2011 році 4 листопада в Росії закінчився 520-днів експеримент "Марс-500", в ході якого шість осіб перебували в замкнутому просторі, імітуючи тривалу експедицію на Марс.

"Кінцева мета на сьогоднішньому історичному відрізку дослідження космосу людиною - марсіанська програма. До нього ми будемо прагнути, як і вся міжнародна спільнота", - сказав Олексій Краснов.

Далі - Марс?

Новости