Бельгійський пивний фестиваль в Брюсселі

C 5 по 7 вересня 2014 року в Брюсселі в 16-й раз буде проходити так званий Пивний вікенд - справжнє свято для всіх любителів і цінителів бельгійського пива. Головним місцем дії будуть центральна площа Гранд Пляс і будівля Біржі. Участь у заході беруть всі провідні пивоварні Бельгії, в тому числі і найвідоміші фламандські пивоварні, - De Halve Maan, Duvel Moortgat, Lindemans, Boon, Het Anker і багато інших.

Всього за три дні тут можна спробувати понад 400 різних сортів бельгійського пива. Влаштовують це свято уряд Брюсселя і Бельгійська гільдія пивоварів. Вхід на територію, де проходить пивний уікенд, - безкоштовний, а от за те, щоб спробувати ту чи іншу пиво, потрібно платити; як «валюти» використовуються кришки від пивних пляшок, 1 кришка = 1 євро. Купити такі кришки можна заздалегідь, тут же на Гранд Пляс, мінімальна покупка - 10 штук. Попередній продаж вже почалася.

Відкриється пивний фестиваль вдень 5 вересня з урочистого прийому для пивоварів в будівлі міської Ратуші. Потім, вже вдень, фестиваль розпочнеться в будівлі Біржі, а ввечері - на Гранд Пляс. 6 і 7 вересня пивні стенди будуть працювати з ранку до вечора, а вдень пивовари в барвистих старовинних костюмах пройдуть по центру Брюсселя урочистим парадом. Більш детальну інформацію можна знайти на сайті бельгійської гільдії пивоварів: www.belgianbrewers.be .

Бельгійське пиво і пивний культура

Пиво в Бельгії - це особлива тема. Чи не побувавши в Бельгії і не доторкнувшись до неї особисто, важко усвідомити, що це таке. Пиво тут - шановний напій високої кухні, майже як вино у багатьох «винних» європейських країнах. Ніхто точно не знає, скільки сортів бельгійського пива існує - хтось каже, що понад 700, а хтось - що більше тисячі. Бельгійська пивна культура витончена і піднесена, для кожного пива є свій стакан - вірніше, швидше за келих, часто високий і тонкий, на довгій ніжці, зовсім як для вина, і подати пиво не в тому склянці вважається жахливим моветоном. Вважається, що форма склянки підсилює або підкреслює смак пива, і тому вона так важлива. А пивні фестивалі в Бельгії не мають нічого спільного з вже так добре знайомим російським туристам Октоберфест. Ніяких наметів і неабияк п'яних людей. Це скоріше розмірене, цивілізована і дуже культурна дегустація, знову ж таки, майже як винна!

Фахівці цінують бельгійське пиво за його дивно різноманітність смаку, і дійсно - вибір величезний: фруктове пиво, шоколадне, біле, коричневе, червоне, ламбік, Гез, фаро, траппістское ... список можна продовжувати і далі! Багато сортів бельгійського пива по-справжньому унікальні, оскільки роблять їх тільки в Бельгії і дуже часто тільки в якомусь одному певному районі. Бельгійці дуже шанують своїх пивоварів, які витрачають величезні сили і засоби для відродження і збереження середньовічних пивоварних традицій. Крім таких промислових «гігантів», як, наприклад, Stella Artois або Hoegaarden, в Бельгії, і в тому числі, у Фландрії, є безліч прекрасних сімейних і міні-або навіть мікро-броварень, і справжні знавці цінують зроблене в таких місцях пиво набагато більше «масового». Практично в кожному великому місті Фландрії вам обов'язково запропонують екскурсію на якусь цікаву пивоварню: Cantillon в Брюсселі, Gruut в Генті, De Halve Maan в Брюгге, Domus в Льовене або Het Anker в Мехелен. На всіх цих пивоварнях можна не тільки дізнатися про захоплюючому процесі перетворення хмелю, дріжджів і пшениці в пиво, а й спробувати найцікавіші сорти, а вподобані забрати з собою.



Новости