Бенкет «Духless»: Гід по Москві нульових

  1. Vogue Café
  2. Цитата з книги
  3. Fabrique
  4. Цитата з книги
  5. «Галерея»
  6. Цитата з книги
  7. «О.Г.И.»
  8. Цитата з книги
  9. Zima і Osen '
  10. Цитата з книги
  11. First
  12. Цитата з книги
  13. Billionaire / «Мільярдер»
  14. Цитата з книги
  15. Zeppelin
  16. Цитата з книги
  17. "Кухоль"
  18. Цитата з книги
  19. «Жигулі»
  20. Цитата з книги

Сьогодні в кінотеатрах виходить «Духless» - екранізація однойменного роману Сергія Мінаєва. Написаний в 2004-му, він був виданий два роки по тому і став найбільш продаваною російською книгою десятиліття. Її головний герой - 29-річний цинік Макс, який ніч за вночі колесить по клубах і ресторанах і при цьому не втомлюється видавати на їхню адресу вельми зневажливі зауваження. Творці фільму вдають, що дія відбувається в наші дні, і намагаються не ставити акцентів на конкретних місцях, за винятком хіба що клубу Imperia Lounge, де, за їхньою версією, зависає герой. Зате персонажі першоджерела щедро сиплють реальними назвами - всього на сторінках роману з'являється більше 20 помітних закладів, популярних в середині нульових. The Village вибрав з них десять і відстежив їх долю.

Vogue Café

Vogue Café

Цитата з книги

Ми сидимо в Vogue Cafe, в якому (як відомо з московської тусовки) погана кухня, проблеми з паркінгом, хамуватий персонал і вічні натовпи біля барної стійки. Незважаючи на всю купу сказаних про це ресторані гидот, він продовжує залишатися одним з найпопулярніших московських закладів. Мабуть, тусовка ловить від знаходження в ньому особливий, схожий на мазохістському, кайф, якщо терпить всі ці жахи, які можна порівняти, безумовно, тільки з присутністю в нацистському концтаборі.

Vogue Cafe все так же приймає гостей на Кузнецькому Мосту, ось уже десятий рік. Правда, воно давно не претендує на флагманські позиції в серці модної московської тусовки. Ті зараз віддані іншому закладу Аркадія Новикова - нарочито демократичному пивбар «Камчатка», не так давно відкрився в лічених метрах від Vogue.

Цікаво, що герой «Духless» в деякому роді передбачав появу «Камчатки»: «Я тільки що закінчив розповідати Тимуру ідею побудови брудної пивний <...>. Отакої реанімації центру дозвілля петеушників і слюсарів в районі Текстильників, в році так 1983-му. Ідея була в тому, що якщо проект відкриє Аркаша, то всі ці розфуфирена мудаки будуть бронювати там столики за тиждень <...>. І найвеселіше в цьому, що від пліснявих сосисок їх буде перти <...>. Вони їх будуть жерти, нахвалювати і рекомендувати друзям. А ресторанні критики зайдуть в щенячому вереску в своїх статтях про "новому ресторані Аркадія Новикова з цікавим, авторським підходом до кухні" ».

Fabrique

Fabrique

Цитата з книги

Близько дванадцятої години ночі я приїжджаю в Fabrique. Оглядаю натовп, що складається з молоденьких дівчаток, які прагнуть якомога швидше стати бабусями, і молоденьких хлопчиків, половина з яких зовсім не проти стати дівчатками. І дівчатка намагаються розговорити фейсконтрольщіка, називають його по імені, регочуть і всіляко з ним заграють. А хлопчики, навпаки, стоять з смурного особами, діловито перемовляються по мобільним і періодично підходять до нього, кидаючи чиїсь значущі, на їх погляд, імена. А він стоїть, як кремлівський вартовий, з відсутнім обличчям і блукає посмішкою. Такий неприступний і від цього ще більш привабливий для них.

Один з наймодніших московських клубів середини нульових, Fabrique вже років п'ять як остаточно зник з радарів трендсеттеров нічного життя. До останнього часу він тихо доживав свій вік за колишньою адресою на Космодаміанська набережній, а пару місяців тому закрився на ремонт. Офіційна сторінка закладу в мережі анонсує «грандіозне відкриття нового Fabrique восени 2012» і дає посилання, що веде в нікуди.

«Галерея»

«Галерея»

Цитата з книги

Незважаючи на те що сьогодні пересічний будній день, в «Галереї», що стала для московських нероб новою Меккою і Медіною в одному флаконі, все забито. Купа людей біля барної стійки, щось на кшталт черги до туалетів, у гардероба. Я входжу в перший зал і виглядаю знайомі обличчя, щоб приземлитися за чужий стіл, бо сісти сьогодні за окремий, мабуть, малореально.

«Галерея» сьогодні - просто центральний ресторан без претензії на якусь особливу популярність. Пік її слави залишився в минулому десятилітті, але пару-трійку раз на рік вона як і раніше потрапляє в світські хроніки - коли тут збираються старі друзі закладу, зірки нульових, щоб мирно відзначити відкриття літньої веранди або черговий день народження «Галереї».

«О.Г.И.»

»

Цитата з книги

Любителів поговорити про політику, пофілософствувати про долі Росії, маргіналів-контркультурщіков, толкієністів, мережевих бізнесменів, захоплено заманюють недалекоглядних інвесторів інвестувати задля міфічних перспектив сколотити мільйони на «швидко розвивається рунеті», всіх їх об'єднує одне. Це ком'юніті лузерів ... пропитих в кафе «Огі», прокурених на кухнях і проспорене в форумах і особистих щоденниках.

Невеликий, нелюдяно прокурений клуб на Чистих ставках, «О.Г.И.» протягом усіх тринадцяти років життя був місцем зборів міцно п'є інтелігенції - до самого закриття в травні 2012-го. Був відомий своїми книжковими развалами, простий кухнею і дешевою горілкою, а також рок-концертами, переходять в дискотеку. Бар за свою історію породив безліч наслідувачів. Його ж творець Дмитро Борисов з тих пір відкрив ще з десяток помітних московських закладів для питущою інтелігенції, в числі яких - «Жан-Жак», «Джон Донн» і кафе «Маяк».

Zima і Osen '

Zima і Osen '

Цитата з книги

Тоді одна з дівчат, на ім'я Наташа, з якою ми познайомилися в туалеті на закритті ZIMA, представляє мене, я починаю посміхатися, хлопці, що сидять навколо, теж починають посміхатися, ми всі починаємо посміхатися і виглядаємо при цьому повними ідіотами.

- Горобій збирається відкривати «ZIMA-2».
- Я чула, що буде називатися «Осінь».
- Ох, як оригінально!

На зміну клубу Zima дійсно прийшли Osen 'і Leto. То були сезонні проекти - кожен існував за кілька місяців і закривався до появи перших ознак спаду популярності. Завідомо короткий вік цих місць тільки підігрівав інтерес до них у численної гламурної публіки середини нульових і у ще більш величезної маси людей, які прагнули долучитися до неї. Продовженням співпраці Олексія Горобей і Синиши Лазаревича, що створили «Зиму», «Осінь» і «Літо», стало відкриття в 2006 році клубу «Дягілєв».

Той став вінцем - і кінцем - промо-дуету, згорівши на початку 2008-го при загадкових обставинах. Стати «новим Дягілєвим» не зміг жоден з решти або з'явилися після нього клубів, в тому числі і серед відкритих його творцями. Негласний володар «срібної медалі» в гонці за популярність в тусовці, клуб Горобей «Опера», що відкрився на місці «Зими» в 2006-му, також зник у вогні два роки тому.

До слова, творці екранізації поміщають героя в чергове заклад Олексія Горобей - Imperia Lounge. Його відкриття два роки тому (якраз коли знімався фільм) стало, здається, останньою спробою повернути моду на клубний гламур в частково прочухається після кризи 2008-го Москві. Спробою, як тепер всі знають, не вдалої.

First

First

Цитата з книги

Я разом з усіма веду цю херово бесіду, зрідка вставляючи свої пропозиції:

- Кажуть, First закриється на ремонт ...
- Так? Що, після ремонту буде ще гірше?
- Не знаю, але обіцяють, що буде дуже круто!

Один з найпопулярніших клубів середини нульових, особливо улюблений шаленими тусовщиками як місце для afterparty, First остаточно закрився в 2008-му. Зірки його знаменитого чілаута, діджеї Spy.der і Fish, зараз - резиденти закритого клубу «Дах світу».

Billionaire / «Мільярдер»

Billionaire / «Мільярдер»

Цитата з книги

- А коли Оганезов відкриває «Мільярдер»?
- В іншому житті, зайка.

У 2005 році Олександр Оганезов все ж відкрив клуб Billionaire на Якиманской набережній. Незважаючи на чималі вкладені кошти, той так і не домігся великих успіхів і без особливого галасу закрився пару років тому. Як заявив тоді «Кар'єрі» отримав спорожніле місце конкурент Оганезова, Олексій Горобій, «коли ми приміщення взяли, здивувалися, скільки грошей витрачено на несмак».

Zeppelin

Zeppelin

Цитата з книги

- Хто знає, куди переїде Zeppelin?
- На аеродром в Тушино, ха-ха-ха!

Надзвичайно модний музичний клуб Zeppelin за своє життя змінив кілька майданчиків, а потім переключився на разові великі вечірки в різних, спеціально обладнаних під них місцях, в тому числі знамениті «Хелловін Цепеліна». Сьогодні продовжує існувати виключно як промо-агентство, яке організовує івенти під замовлення.

"Кухоль"

Кухоль

Цитата з книги

Бар «Кружка» являє собою досить огидне місце для проведення дозвілля студентів, школярів старших класів, нижчої ланки службовців невеликих комерційних організацій, бездарних рок-музикантів, їх моторошнуватого виду телиць і іншого наброду. Тут огидне пиво (сам я пива не п'ю і суджу лише по його зовнішньому вигляду), розбавлені міцні спиртні напої і дешева горілка. Гості цього закладу їдять в основному шаурму з картоплею фрі (що стала «національної російської їжею» для такого роду публіки, такий же, як суші для більш забезпечених верств населення. Воістину шаурма - це суші для бідних. Швидко, ситно і недорого). Наскільки це жахлива діра, настільки ж це вигідний бізнес для господарів закладу. Биток тут майже завжди.

Мережа спортбарів «Кружка» як і раніше в строю. Нещодавно відкрилася нова точка - в будівлі Центрального телеграфу на Тверській. Зневажена же героєм «Духless» шаурма тепер - найпопулярніша їжа у відвідувачів вечірок модного Gipsy, в той час як інтерес до суші у московської публіки помітно подувял за останні роки.

«Жигулі»

«Жигулі»

Цитата з книги

«Жигулі» створені для людей тридцяти-сорока років і далі, що приходять сюди ностальгувати під пісні ВІА 70-80-х років, згадувати пивбар «Жигулі» і розчулюватися на фото Брежнєва за полюванням.

Отримав на подив мало не найменш отруйний відгук від героя «Духless» бар «Жигулі» як і раніше спокійно існує на Новому Арбаті, пропонуючи своїм гостям голубці і борщ і обслуговування в дусі радянських їдалень. 1 травня цього року заклад вперше потрапило в випуски новин, коли сюди зайшли випити пива Володимир Путін і Дмитро Медведєв, які побажали посидіти «з народом» після участі в ході єдиноросів.

Фотографії надані порталом про нічне життя Москви Nightparty

Так?
Що, після ремонту буде ще гірше?

Новости