BenQ V2220H | Тест і огляд - THG.RU


BenQ V2220H | Вступ

На початку 2010 року компанія BenQ розширила лінійку LED-моніторів нової V-серією, що позиціонується виробником для широкого кола завдань, як домашніх, так і офісних. V-серія BenQ відрізняється дуже тонким корпусом - 15 мм, низьким споживанням енергії і, мабуть, найвищим, на сьогоднішній день, рівень динамічної контрастності - 10 000 000: 1.

Дизайн моніторів BenQ був відзначений престижною міжнародною нагородою iF Product Design Award, хоча це не рідкість для продуктів BenQ . Один з призерів - BenQ V2220H - недавно надійшов на тестування в редакцію THG . Результатами дослідження ми сьогодні і ділимося з читачами.

BenQ V2220H | TN-матриці

Монітори BenQ V-серії побудовані на матрицях, виконаних за технологією TN + Film, як відомо, не найкращою на сьогодні, але зате найпоширенішою і дуже доступною за ціною. TN + film (назва часто скорочують до TN) - найпростіша, дешева і історично перша технологія.

Спочатку досягнення TN були більш ніж скромними. Абсолютно чорний колір в реальності був сірим, передача кольору - гіршою серед технологій. Час відгуку становило жахливі 50 мс, а кут огляду - всього 90 градусів. Більшу частину проблем з часом вдалося подолати, і, наприклад, час відгуку у TN-матриць, на сьогоднішній день, складає передові 5 мс, кут огляду розширився до цілком прийнятних 170 градусів. З чорним кольором все не так добре, але досягнутої контрастності в 1000: 1 досить для звичайних завдань. Подібний рівень контрастності не влаштує хіба що примхливого арт-дизайнера.

Передача кольору досі залишилася найслабшим місцем технології, і багато чого від TN-моніторів очікувати не слід. Проте, і в цій (наймасовішою) групі моніторів є лідери і аутсайдери.

BenQ V2220H | LED-технології

Застосування світлодіодного підсвічування (LED) замість ламп на холодному катоді (CCFL) вдихнуло нове життя в TN-технологію, здавалося б, упершись в безнадійний глухий кут. По-перше, застосування світлодіодів замість газорозрядної лампи дозволило істотно знизити енергоспоживання моніторів , Що в новому столітті "зелених" технологій і "заощадження всього, чого тільки можливо" вже сприймається споживачем не дрібний приміткою, а найважливішим параметром. Порівняйте 140 Вт і 25 Вт, і відчуйте різницю. Ще приємніше буде виявити цю різницю у власному гаманці після оплати рахунків за електрику.

Ще один істотний виграш від цього ми отримуємо у вигляді більшої автономності портативних комп'ютерів. Левова частка енергії, яка споживається їх батареями, витрачається саме на роботу лампи підсвічування.

Другим плюсом світлодіодного підсвічування є її велика однорідність. Дві, три вигнутих лампи підсвічування ніколи не могли дати задовільний результат, а у рівного і цільного поля світлодіодів на це набагато більше шансів. Хоча яскравість окремих світлодіодів теж трохи відрізняється. У цьому питанні технології ще є куди рухатися, але вже досягнуті результати краще лампової підсвічування.

Крім того, застосування світлодіодів радикальним чином підвищує довговічність панелі, оскільки світлодіоди, на відміну від ламп, не «вигорають". А лампи протягом кількох років активного використання зазвичай втрачають до 50% своєї яскравості.

нарешті, LED-підсвітка дає значно більше можливостей для збільшення контрастності, як паспортної, так і, так званої, динамічної, що ми і бачимо в рекордні показники останнього часу. Крім усього іншого, це пов'язано з тим, що лампу повністю погасити важко, а ось світлодіод можна.

На завершення відступу, слід сказати, що LED-підсвітка позитивно позначається і на передачі кольору матриці. Проблема, яку вона вирішує, - спектр випромінювання підсвічування екрану. Принцип роботи матриці в крайньому спрощення такий: лампи (або світлодіоди) підсвічування випромінюють біле світло, який потрапляє на сітку з різнокольорових світлофільтрів-субпикселей (червоних, зелених, синіх), які пропускають випромінювання тільки певної довжини хвилі. Проблема флуоресцентних ламп з холодним катодом (CCFL) полягає в тому, що вони випромінюють світло не безперервного суцільного спектра, а лінійного і вкрай нерівномірного по силі. Тобто, в деяких ділянках спектра випромінювання немає взагалі, а в інших - яскравість випромінювання в десятки і сотні разів перевищує випромінювання сусідньої ділянки. І якщо, скажімо, жовте свічення перевищує за силою червоне, то червоний світлофільтр не може його придушити в достатній мірі. В результаті, замість монохромного червоного, червоний піксель може горіти, наприклад, жовтувато-червоним світлом. У підсумку, матриця вже не в змозі відтворити чисті відтінки червоного кольору. Світлодіоди позбавлені цього недоліку і зазвичай покращують вицвітання датчика, якщо, звичайно, її не псують будь-які інші параметри монітора (Наприклад, електроніка).

BenQ V2220H | динамічна контрастність

Зазвичай виробники, в першу чергу, вказують саме динамічну контрастність, оскільки вона як раз і вражає уяву людей зі слабкими нервами покупців. Легко сказати, 5 000 000: 1, 10 000 000: 1 - цифри приголомшують. Але слід розуміти, що динамічна контрастність - річ дуже відносна, і, насправді, нічого не підвищує, хоча, безумовно, створюється таке враження.

У будь-якому фільмі завжди присутні як світлі кадри, так і темні. Наприклад, у світлій сцені літнього луки, залитого сонцем, рівень чорного в крихітних темних ділянках не має великого значення. Те ж можна сказати і про темні сценах: ступінь яскравості ліхтаря в непроглядній ночі не так важлива - він все одно сприймається палаючим ліхтарем. Цю особливість сприйняття людського ока і експлуатує динамічна контрастність: на світлих сценах монітор автоматично підвищує яскравість, роблячи їх ще яскравішими, на темних - знижує, тільки і всього.

Запаморочливі цифри динамічної контрастності виходять банальним способом: рівень білого вимірюється на максимальній яскравості підсвічування, рівень чорного - на мінімальній. Реальна контрастність завжди не вище паспортної. Проте, при перегляді фільмів і, частково, в комп'ютерних іграх такий ефект дійсно дає відчутний позитивний результат. Офісній роботі він тільки заважає.

BenQ V2220H | Технічні характеристики

перед тестуванням BenQ V2220H ознайомимося з його технічними характеристиками.

Технічні характеристики BenQ V2220H Діагональ 21,5 "W з LED-підсвіткою Тип матриці TN Роздільна здатність 1920 x 1080 (16: 9) Контрастність (динамічна) 1000: 1 (10 000 000: 1) Яскравість, кд / м? 250 Час відгуку, мс 5 (GTG) Кількість кольорів 16,7 млн. Кути огляду 170/160 (при контрасті більше 10) Інтерфейси D-sub / DVI-D / HDMI 1.3 / Вихід для навушників Енергоспоживання, Вт 25Вт (макс) Габарити, мм 523 x 394 x 171 Вага, кг 3,3 Роздрібна ціна на момент публікації від 6 700 рублів

Судячи з наведеної таблиці, особливі досягнення серед побратимів по TN-технології BenQ V2220H продемонструвати не може, крім, хіба що, вже згаданої динамічної контрастності. багато сучасних монітори різних виробників мають схожі, цілком непогані параметри.

Давайте, уважно досліджуємо представника нової династії - BenQ V2220H .

BenQ V2220H | Комплект поставки

BenQ V2220H надійшов на тестування в картонній коробці бойової чорно-фіолетовою розмальовки, де в пінопластових упорах закріплений сам апарат і його підставка.

У кутку упаковки виявилися всі перераховані аксесуари і документація.

Комплект, треба зізнатися, небагатий. Про традиційне відсутності кабелю HDMI (як і DVI, до речі) не варто й згадувати.

Комплектація монітора BenQ V2220H Монітор 1 шт. Підставка 1 шт. Блок живлення 1 шт. Кабель живлення 1 шт. VGA-кабель (D-sub) 1 шт. Короткий посібник користувача 1 шт. CD-ROM з драйвером, колірними профілями і посібниками користувача 1 шт.

Проте, зазначені кабелі обійдуться для компанії вкрай дешево (особливо кабелі невисокої якості, що на невеликих відстанях монітор-комп'ютер цілком допустимо). Так що не дуже зрозумілі мотиви затятого небажання більшості виробників замислюватися над комфортом покупця в цьому питанні.

BenQ V2220H | Дизайн і обробка

Дизайн даної серії моніторів отримав престижну премію, і хоча, з точки зору редакції THG , Чогось видатного в ньому немає, BenQ V2220H виглядає дуже акуратним, елегантним і стильним. Треба визнати - нічого зайвого, все на своїх місцях.

корпус BenQ V2220H виготовлений з традиційно чорного глянцевого пластика хорошої якості. Підставка зроблена з того ж матеріалу, але з окантовкою темно-сірого кольору. корпус BenQ V2220H нерозбірний, добре зібраний, при натисканні не совається і не скрипить.

товщина BenQ V2220H , Дійсно, становить 15 мм зверху і з боків, але в центрі нижнього краю - вже 31 мм. Підставка кріпиться до ніжки монітора за допомогою болта.

Регулювання положення панелі в просторі досить обмежена - лише по куту нахилу. Інші можливості відсутні. І якщо поворот в горизонтальній площині не так потрібен (можна розгорнути монітор разом з підставкою), то регулювання по висоті дуже придалася б. Але, мабуть, зручність було принесено в жертву ціною, так що в пошуках кращого огляду доведеться маніпулювати своїм столом і стільцем.

На передній панелі BenQ V2220H , З правого краю розташована велика кнопка включення, окантовка якої в робочому режимі світиться зеленим, а в сплячому стані блимає помаранчевим.

Там же, у нижнього обріза рамки знаходяться позначення п'яти клавіш управління. Самі клавіші розташовані на торці корпусу, що цілком розумно - не так брудниться глянсова рамка екрану. Клавіші натискаються з деяким зусиллям.

Зворотній бік BenQ V2220H проста і лаконічна. Зрозуміло, крім логотипу компанії BenQ . В її нижній частині розташований скромний блок роз'ємів: три інтерфейсних входу - цифрові HDMI і DVI-D, аналоговий D-sub, роз'єм живлення і вихід на навушники.

роз'єми у BenQ V2220H підключаються перпендикулярно задній поверхні, а значить, добре видно, що зручніше, ніж розташування гнізд під козирком, як буває у інших моделей. У разі вертикального розташування роз'ємів під козирком, доводиться, згинаючись, заглядати в це затишне місце, щоб не переплутати орієнтацію штекера (особливо для ніжного HDMI ). Там же причаївся замок Кенсінгтона, за чутками, який рятує від зловмисників.

В BenQ V2220H немає пристосувань і каналів для укладання кабелю і дроти живлення. Зате є отвори для настінного монтажу девайса за допомогою кріплення VESA.

BenQ V2220H | Ергономіка меню

Можливості меню настройки монітора BenQ V2220H звичні для пристроїв такого класу. Все досить зручно, просто і зрозуміло навіть самому далекому від техніки користувачеві (іншими словами, зовсім "недалекі").

У наборі: координатні настройки картинки, частота синхронізації і фаза, типові настройки зображення (включаючи і гаму), кілька додаткових налаштувань, серед яких можна вибрати формат кольору, мінімальні налаштування звуку і, нарешті, налаштування системи.





У системних параметрах BenQ V2220H можна вручну вибрати інтерфейс входу або виставити автоопределение, налаштувати параметри виведення екранного меню і режим збереження енергії монітором .


Варто відзначити, що в налаштуваннях BenQ V2220H є можливість вмикати / вимикати overscan (додаткову область по краях відеозображення, яка зазвичай не видно глядачеві, але іноді дозволяє усунути TV-спотворення, що виникають на кордоні екрану) і налаштовувати рівень динамічної контрастності. Останнє - досить важливо, оскільки для офісних завдань динамічна контрастність не тільки не потрібна, але, часом, тільки заважає, однак при перегляді фільму бажано додати цій контрастності.

Режими масштабування монітора BenQ V2220H включають два варіанти зі злегка туманними назвами: "Формат" і "Весь". Варіант режиму "Формат" зберігає вихідні пропорції картинки, а режим "Весь" розтягує її, в разі відхилення від 16: 9. Втім, для підключення комп'ютера це не актуально, але при використанні BenQ V2220H з DVD-плеєром або ігровою приставкою може стати в нагоді.

В BenQ V2220H застосована фірмова система Senseye 3, яка, по суті, просто дозволяє одним кліком міняти готовий пресет налаштувань монітора - скажімо, "Офіс" або "Кіно".

BenQ V2220H | Передача кольору

Як відомо, людина бачить набагато більше квітів, ніж можна описати в традиційній моделі RGB, що застосовується в будь-якому моніторі . В результаті досліджень вдалося отримати опис всіх кольорів в діапазоні довжин хвиль, приблизно, від 380 до 700 нм, які сприймаються нашим оком. Графічно це виражається у вигляді, так званої, CIE-діаграми. Контур зафарбованою області відповідає чистим, монохроматическим квітам, а внутрішня область - змішаним, немонохроматичним, аж до білого кольору. Вершини цього округленій трикутника відображають три основні кольори: червоний, зелений, синій.

Якщо позначити три точки з координатами трьох основних кольорів, які здатний відображати монітор на CIE-діаграмі, то всередині цього трикутника будуть лежати всі відтінки, доступні даному монітора. Саме цей трикутник і називається "колірний обхват". Чим більше цей трикутник і чим він ближче до країв зафарбованою області, тим більше видимих ​​людиною відтінків зможе відобразити монітор . В ідеалі - "колірний обхват" монітора повинен збігатися з усією зафарбованою областю CIE-діаграми. У реальності, колірний обхват будь-якого монітора завжди менше, ніж "колірний обхват" очі. Часто страждає зелена область.

Результати вимірювання кольору BenQ V2220H були отримані після калібрування монітора , Під час якої колірна температура була приведена до 6500К, гамма - до стандартних для Windows 2.2. Яскравість була виставлена ​​в режим за замовчуванням для даного монітора.

колірний обхват BenQ V2220H представлений на діаграмі.

Результат досить хороший для недорогого монітора з TN-технологією матриці. Як видно з діаграми, колірний обхват V2220H знаходиться всередині sRGB простору.

sRGB - це колірний простір, що використовується всією системою Windows , Воно ж вибрано за замовчуванням, наприклад, в Photoshop CS . Модель sRGB призначена, в першу чергу, для відображення квітів на стандартному моніторі PC і в Web. Використання sRGB покращує точність відображення плавних колірних переходів. Разом з тим, це колірне простір володіє найменшим діапазоном кольорів. Тому якісь відтінки кольорів будуть втрачені. В першу чергу, це може ускладнити підготовку зображень до друку, навіть на пристроях CMYK.

У BenQ V2220H трохи не вистачає колірної гами в області червоно-синіх відтінків, зате синьо-зелені відтінки і всі відтінки від зеленого до червоного точно потрапляють в sRGB схему. Це означає, що всі зображення в sRGB колірному просторі на даному моніторі будуть відображатися майже без спотворень, навіть без профілювання. Звичайно, для завдань, де важливе перенесення кольорів, BenQ V2220H не підійде. Проте, для рядового користувача колірного охоплення буде більш ніж достатньо.

Кути огляду по горизонталі у BenQ V2220H відповідають заявленим 170 градусам, але по вертикалі зміна картинки відбувається на менших, ніж заявлено, кутах нахилу. Доведеться точніше позиціонувати себе по відношенню до екрану.

BenQ V2220H | рівномірність підсвічування

Виміряний рівень яскравості BenQ V2220H відповідає 243 кд / кв. м, рівень контрастності - 1: 733. Хоча, дані показники нижче заявлених в специфікації, можна сміливо похвалити монітор навіть за цей рівень. Це пов'язано з тим, що в питаннях виміру яскравості і контрастності немає чітко прописаних і прийнятих всієї індустрією стандартів. У підсумку, технічні характеристики на коробці часто відрізняються від результатів вимірів усередині різних тестових лабораторій. Часом, результати відрізняються дуже сильно і не на користь виробників.

В разі BenQ V2220H технічні характеристики виробника майже відповідають вимірам в тестовій лабораторії. Яскравість знаходиться в межах похибки. Що ж до контрастності, то її значення в 1: 733 є дуже хорошим показником для моніторів цього цінового діапазону.

засвічення матриці BenQ V2220H майже ідеальна, рівномірна, що, безсумнівно, є результатом використання якісної LED-підсвічування. Діагональний градієнт - рівномірний у всіх основних кольорах, інтерференція на око практично не помітна. Все півтони в ступінчастому градієнті добре помітні, комфортно читається з екрану текст дорівнює 6 пунктам.

BenQ V2220H | Час відгуку

Згідно відгуку все не так просто. Например, це пов'язано з тим, что годину перемикань пікселів з одного стану в Інший для різніх кольорів может істотно відрізнятіся. Крім того, існують різні методики вимірювання даного параметра, та ще виробники внесли в це питання частку плутанини, вказуючи варіант часу перемикання, найбільш вигідно характеризує їх продукт. Зазвичай цей час перемикання від одного відтінку сірого до іншого відтінку (GTG, або Gray-to-Gray). Найбільш достовірним вважається час відгуку за стандартом VESA (так званий, rise-and-fall response або TrTf (Time rising, Time falling)). В даному випадку вказується час перемикання від чорного до білого і назад. Правда, деякі компанії і тут примудряються хитрувати, вказуючи лише половину тимчасового циклу: тільки перехід від чорного до білого.

Виміряний час відгуку монітора BenQ V2220H , Дійсно, становить близько 5-6 мс, що відповідає даним виробника. Однак варто зауважити, що перемикання black to white відбувається трохи повільніше, ніж white to black. Втім, це звичайна справа для моніторів подібної групи. Ніяких шлейфів і післясвітіння у BenQ V2220H помічено не було. Пристрій може сміливо використовуватися в якості ігрового монітора .

BenQ V2220H | практичні тести

В ході тестування BenQ V2220H редактори THG зробили кілька вимірів кольору для різних режимів роботи монітора. Результати можна побачити на діаграмах нижче.


У режимі Foto



У режимі Game



У режимі sRGB

Крім технічних вимірювань, не менш важливі і відчуття користувача, отримані від безпосередньої взаємодії з будь-яким пристроєм.

З точки зору THG , BenQ V2220H можна віднести до розряду яскравих, швидких пристроїв, з задовільною передачею кольору. Він дуже зручний для роботи з графікою на рівні користувача, для комп'ютерних ігр , В офісній сфері.

BenQ V2220H прекрасно справляється з демонстрацією динамічного відео , Зображення яскраве, соковите, дуже контрастне. Однак, все ж, монітор , За сучасними мірками, має малувату для цього завдання діагональ.

BenQ V2220H | висновок

BenQ V2220H справляє дуже приємне враження. підтримка FullHD и LED-підсвітка дозволить виводити яскраву і чітку картинку, широкий набір інтерфейсів надасть можливість підключити до монітора практично будь-які пристрої. Прекрасний дизайн буде радувати душу і викликати заздрість оточуючих, а економність в споживанні енергії збереже чималі матеріальні засоби.

Злегка пригнічена класична ситуація з кабелями в комплекті поставки BenQ V2220H і відсутність заявленого в документації VESA кріплення на стіну. Це варто враховувати при виборі даної моделі, тому що в такому дизайні BenQ V2220H добре б виглядав у настінному варіанті кріплення.

Оцінка BenQ V2220H - якщо не 5, то 4+ точно.

Преимущества:

  • прекрасний дизайн;
  • найвища контрастність;
  • низький час відгуку;
  • задовільна передача кольору;
  • низьке енергоспоживання;
  • різноманіття інтерфейсів підключення;
  • невисока ціна.

недоліки:

  • відсутність VESA кріплення на стіну;
  • відсутність регулювання по висоті щодо столу;
  • відсутність HDMI-дроти.

BenQ V2220H | Фотогалерея

Як завжди, редактори THG підготували для читачів фотографії. Щоб переглянути збільшене зображення, клікніть на піктограму вподобаного знімка.


Новости