Бережіть горло, річна ангіна - не рідкість!

  1. лікування
  2. профілактика ускладнень
  3. Харчування при ангіні

Раніше вважалося, що на ангіну частіше хворіють навесні і восени, проте в останню чверть століття це захворювання характеризується медиками і як сезонне літнє. У чому ж справа? Чому ангіна вибирає літо? Основні причини - різке локальне переохолодження і часті температурні перепади, пов'язані з нестабільною погодою. Досить в літній день з'їсти морозиво, випити занадто холодний напій або побувати під кондиціонером при вході в магазин або офіс, щоб почало боліти горло. Ускладнюють ситуацію протяги в метро і відкриті вікна в автотранспорті ...

Назва захворювання пов'язане з латинським словом «ango», що в перекладі означає «душити». Утруднення дихання звичайна ангіна викликає вкрай рідко (тільки при запущених формах скарлатини і дифтерії), тому більш точний термін - «гострий тонзиліт», проте в медичній практиці прийнято все ж ставити діагноз «ангіна». Це гостре інфекційне захворювання, що вражає в першу чергу піднебінні мигдалини. Викликається найчастіше умовно-патогенними мікроорганізмами (стрептокок, стафілокок, кишкова паличка, мікоплазма, грибки, хламідії, рідше віруси), які можуть весь час бути присутнім в організмі людини і «атакувати» його тільки тоді, коли той ослаблений - наприклад, після переохолодження. Для класичної ангіни характерні сильний біль в горлі (часто з утрудненням ковтання), температура до 40 ° С, загальне нездужання, слабкість, ломота і біль в суглобах, озноб і головний біль внаслідок загальної інтоксикації організму. Знижується апетит (боляче ковтати), стає неспокійним сон. Мигдалики збільшуються і запалюються, як правило, з організацією гнійних нальотів.

лікування

Для призначення терапії в обов'язковому порядку потрібно звернутися до лікаря, тому що симптоми ангіни можуть бути присутніми при багатьох захворюваннях: дифтерії, інфекційному мононуклеозі, скарлатині, кандидозі і ін., а лікування цих хвороб зовсім різне.

У перші дні хворому необхідний суворий постільний режим, оскільки при рухової активності збільшується фізичне навантаження на організм і підвищується ризик ураження серця. Дуже важливо правильно підібрати лікарські препарати. Велика проблема в усьому світі і в нашій країні - антибіотикорезистентності, тобто наявність в організмі людини штамів бактерій, стійких до ряду антибіотиків. Однією з причин цього є часте безконтрольне застосування ліків, коли людина сама вирішує «попити якісь антибіотики».

Питання про необхідність застосування протибактерійних препаратів повинен вирішувати виключно лікуючий лікар ще й тому, що їх призначення не завжди виправдано - наприклад, при катаральній, вірусної або микотической ангіні. Якщо ж гострий тонзиліт викликаний бактеріальною флорою, то антибіотики потрібні, але при їх виборі необхідно керуватися певними правилами:

  • підбирати ліки з урахуванням чутливості бактерій до антибіотиків;
  • розраховувати дозу препарату і тривалість курсу лікування в залежності від стану імунного статусу пацієнта;
  • враховувати, що при проведенні інтегративної терапії (алопатія + гомеопатія) разова доза антибіотика може бути зменшена, а курс лікування скорочено - але тільки за призначенням і під контролем лікаря!
  • Ефективним і абсолютно безпечним з точки зору побічних лікарських дій є гомеопатичний метод лікування, особливо якщо його застосовувати з перших днів, а краще навіть з перших годин захворювання.

ФІТАНГІН ЕДАС-105 краплі ( ЕДАС-905 гранули) для прийому всередину - комплексний гомеопатичний лікарський препарат, який є універсальним протівовопалітельним засобом при гострих локальних запальних процесах. Вхідні в його склад компоненти (Lachesis mutus, Atropa belladonna, Phytolacca Americana) лікують запалення, ефективно впливаючи на слизові оболонки, лімфатичну та імунну системи.

Необхідно також активне полоскання горла протизапальними засобами з метою лікування лімфоїдної тканини і видалення з мигдалин гнійних нальотів.

ФАРІНГОЛ ЕДАС-126 краплі для приготування розчину мають широкий спектр місцевого лікувального дії: сприяють припинення гнійного процесу, зменшення болю в горлі при ковтанні, зняттю сухості і хворобливості. Препарат має антибактеріальну та протизапальну дію, не викликаючи дискомфорту, тому що не має специфічного смаку і внаслідок цього позитивно сприймається для частого полоскання пацієнтами будь-якого віку.

Крім специфічних препаратів, при лікуванні ангіни показані:

  • для детоксикації організму гомеопатичні комплекси КАРСАТ ЕДАС-136 краплі ( ЕДАС-936 гранули) і / або Гепа ЕДАС-953 гранули;
  • в якості природного антибіотика натуральний біологічно активний препарат Ехінацея ЕДАС (Таблетки);
  • для проведення антистресової терапії Пасифлора ЕДАС-111 краплі ( ЕДАС-911 гранули) або ПАССАМБРА ЕДАС-306 сироп;
  • вітамінні комплекси КАСКАТОЛ або КАСКОРУТОЛ для підвищення імунітету, зміцнення судин і поліпшення місцевого кровообігу.

профілактика ускладнень

Стрептококова ангіна у пацієнтів зрілого та старшого віку нерідко може ускладнюватися ураженням серцево-судинної та опорно-рухової систем, можливі також порушення функцій нирок. Приблизно 90% захворювань на ревматизм і гломерулонефрит пов'язані зі звичайною ангіною в анамнезі! У 20-30% перехворілих розвиваються артрити, ураження міокарда або провідної системи серця. Для профілактики ускладнень в курс лікування рекомендується включати гомеопатичні комплекси КАРДІАЛГІН ЕДАС-106 краплі ( ЕДАС-906 гранули) для підтримки серцево-судинної системи, АРТРОМІЛ ЕДАС-119 краплі ( ЕДАС-919 гранули) для нормалізації роботи суглобів і стану хребта, НЕФРОНАЛ ЕДАС-128 краплі ( ЕДАС-928 гранули) для поліпшення функцій нирок і сечовивідних шляхів.

Харчування при ангіні

У гострій стадії захворювання навантаження на органи травлення, печінку і нирки внаслідок інтоксикації дуже висока, тому відмова від прийому їжі у хворих на ангіну продиктований не капризом, а фізіологічним станом. Коли апетит у пацієнта з'являється, годувати його потрібно рідкої або напіврідкої їжею, тому що при хворому горлі важко ковтати тверду їжу. Їжа повинна бути такою, щоб не травмувалися мигдалини і мінімізувалася біль при ковтанні: супи-пюре, рідкі каші, парове м'ясне суфле і тушковані овочі у вигляді пюре. Обов'язково рекомендується рясне тепле питво: неконцентровані не дуже солодкі компоти і соки, морси, рідкі киселі, трав'яні чаї, відвари шипшини і сухофруктів, тепла мінеральна вода без газу. Після кожної їди і пиття (якщо це не вода) потрібно ретельно прополоскати горло.

У чому ж справа?
Чому ангіна вибирає літо?

Новости